Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racheta Cutezatorilor: Montaje, Scheme, Amintiri

Vizitator overseas

Postări Recomandate

Vizitator overseas

Am gasit in Arhivele Nationale ale Romaniei un document care spune ca revista "Racheta Cutezatorilor" a aparut intre anii 1966 - 1974

^pag8-9

http://www.arhivelenationale.ro/images/custom/image/serban/Fond_CC_al_UTC_Sectia_Cadre_Alfabetic_Litera_A[1].pdf

Daca are cineva reviste "Racheta Cutezatorilor" aparute inainte de anul 1969 sau alte numere care nu apar in link-uri expuse in postarile de mai sus, si doreste sa le scaneze pentru elforum, ii multumim anticipat.

:ewryt45w

Editat de overseas
Link spre comentariu

Erau la Casele Pionierilor si aparate de masura de calitate si componente cu kilogramele. De buna calitate nu numai tranzistori nemarcati. Dar astea erau chestii comuniste...

Link spre comentariu
  La 16.08.2014 la 21:17, overseas a spus:

Ar fi interesant daca si altcineva a realizat un radio intr-o cutie de chibrite.

Am facut unul inainte de '80, intr-o cutie de chibrite de Gherla - modelul realizat din resturi de furnir (nu din carton). Condensatorul variabil era cutia de chibrituri - am lipit doua fisii de staniol de la ambalaj de ciocolata, o fisie pe "sertarasul" cutiei si cealalta pe exteriorul cutiei; bara de ferita era o bucatica sparta din una cu sectiune dreptunghiulara dintr-un Sokol. Alimentarea era de la o baterie 3R12 si auditia se facea intr-o microcasca de la un casetofon mono Aiwa.

Link spre comentariu
Vizitator overseas
  La 18.08.2014 la 11:02, cristian_draghiescu a spus:

overseas:Acel document aparţinând Arhivelor Naţionale este eronat.Ca dovadă a afirmaţiei mele, citiţi chiar articolul dinnumărul inaugural al revistei (august 1969, pag 2) şi carenu lasă nici-un dubiu în această privinţă:http://postimg.org/image/8apcwmhrd/

Mersi pentru precizare, asa stiam si eu ca primul nr este august 1969.

Arhiva Nationala are si documente eronate.

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Din "Racheta Cutezatorilor" Nr1/1974 cu rabdare am redesenat schema receptorului cu reactie.

Detalii bobine:

L1- 50 spire + 5 spire si  L2- 6-8 spire din CuEm+M 0,2mm pe un baston de ferita 12cm lungime, diametru 10mm .

Lsoc - 200-300 spire CuEm  0,1mm carcasa de tip ferocart.

Editat de overseas
Link spre comentariu
Vizitator overseas
  La 21.08.2014 la 13:21, feri.visky a spus:

... este si reflex, pentru ca T1 are rol si de amplificator AF dupa detectie...

Intr-adevar este si reflex si cu reactie. Titlul articolului din revista era asa cum l-am scris "cu reactie".

Dar pentru simplitatea schemei eu cred ca este maximul ce se poate obtine de la astfel de montaje radio cu 5 tranzistori (exceptand superheterodinele).

Daca are cineva revista 1/74 il rog sa o scaneze sa citim tot articolul. Eu am schema copiata dintr-un caiet mai vechi.

Editat de overseas
Link spre comentariu

D.p.d.v. al sensibilităţii, cred că rezultate ceva mai bunes-ar obţine cu o configuraţie ce ar cuprinde un amplificatorde RF aperiodic separat (cu două tranzistoare) şi detecţie cudublare de tensiune (desigur, păstrându-se şi reacţia pozitivă).Cu alte cuvinte, aparatul să fie cu reacţie, dar nu şi reflex.Ca amplificator de AF (în contratimp) ar fi suficiente treitranzistoare (etaj final cu transformatoare sau complementar,atât pentru o putere mai mare în difuzor, cât şi pentru un bunrandament).În total, tot 5 tranzistoare, dar cu performanţe puţin mai bune.În esenţă, aparatul este portabil; antena exterioară şi priza depământ din schema postată de dvs. se utilizează doar în condiţiide recepţie dificile, când emiţătorul se află la distanţă mai marede locul recepţiei.Pentru bobina L1 aş recomanda o bară de ferită "generoasă"(cât mai lungă, de minimum 15 cm).

Editat de cristian_draghiescu
Link spre comentariu
Vizitator overseas

Pentru comparatie aveti o schema de genul celei prezentate cu explicatile de mai sus date de dvs. Vreau sa realizez impreuna cu baiatul meu un astfel de radio si vreau sa obtin maximul ce se poate oferii de la un radio cu 5 tranzistori...

PS: inca asteptam cu interes si alte numere de reviste "Racheta Cutezatorilor" scanate pentru discutii in acest topic.

Link spre comentariu

În link aveţi partea de RF a unui receptor cu amplificare directă.Cele două tranzistoare (EFT 317-320, П 401-403, etc) lucrează caamplificatoare aperiodice de radiofrecvenţă.L1 conţine 75 spire 0,2-0,25 Cu-Em, iar L2 5 spire din acelaşi conductor.Să ştiţi că (teoretic) oricărui radioreceptor cu amplificare directăi se poate ataşa un circuit pentru obţinerea reacţiei pozitive.În cazul acestei scheme se bobinează pe bara de ferită 2-3 spire(care vor constitui înfăşurarea de reacţie). Unul din capetele eise înseriază cu un trimer de 10-30 pF (de calitate !), celălaltterminal al acestuia fiind conectat la capătul "cald" al bobinei L1.Celălalt capăt al lui L3 se conectează în anodul lui D2.Din trimer veţi regla nivelul reacţiei; trebuie să urmăriţi ca acestasă fie imediat sub punctul de acroşaj (apariţia "fluierăturilor"),unde montajul are sensibilitatea maximă.Dacă nu obţineţi reacţie, trebuie inversate capetele bobinei L3.În ceea ce priveşte amplificatorul de joasă frecvenţă, pentrumicşorarea gabaritului întregului aparat, puteţi opta pentru unetaj final cu tranzistoare complementare (EFT 323-EFT 373, AC 180-AC 181,etc.), inspirandu-vă fie după schema unui aparat industrial realizatcu aceste tipuri de tranzistoare, fie de pe net.Însă trebuie să ştiţi că pentru obţinerea acelor performanţe "maxime"pe care le doriţi, schema definitivă a oricărui aparat de acest gense obţine prin experimente repetate şi ajustări "la faţa locului" avalorilor unor componente. Nu folosiţi piese de calitate îndoielnică,deoarece riscaţi să fiţi dezamăgit de rezultate.Dacă aveţi la dispoziţie un condensator variabil (le recomand pe celecu dielectric aer, evitaţi utilizarea CV autohtone cu dielectric solid)de o altă valoare, atunci va trebui să modificaţi numărul de spire albobinei L1 (evident că la execuţia lui L2 va trebui să ţineţi cont denoul raport).http://postimg.org/image/7mqfrg6hz/

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator overseas
  La 13.10.2014 la 10:16, morocanosul a spus:

Acum am descoperit topicul acesta,este o intoarcere in timp...vremuri frumoase,emotii cat cuprinde la testarea montajelor realizate... :aplauze

As vrea cumva sa refacem si unele montaje din "Racheta Cutezatorilor"...asa ca pe vremurile bune!

De! timp sa fie, ca azi sub "tirania urgentului" nu avem timp decat pentru ciclul Birou >> Pat>>Birou>>Pat...

:rade:

Editat de overseas
Link spre comentariu
  La 18.08.2014 la 6:11, Marele Savant a spus:

Erau la Casele Pionierilor si aparate de masura de calitate si componente cu kilogramele. De buna calitate nu numai tranzistori nemarcati. Dar astea erau chestii comuniste...

Acum 30 si ceva de ani,pe scheme se specifica "EFT 323 cu punc ROSU!!" Atunci nu stiam ca era vorba de factorul de amplificare. :rade: Omul cat traieste...INVATA!!(sa ia BAC-ul in a N-a sesiune,unde N este>3!! :limb:  :dsgfds

La 16.08.2014 la 16:43, cristian_draghiescu a spus:

Acel aparat de măsură universal la care vă referiţipoate că era interesant (şi util, într-o mică măsură)pentru un copil de 10-12 ani din anii '70."Performanţele" sale (remarcaţi ghilimelele) sunt de naturăsă stârnească zâmbetul chiar şi unui începător: o rezistenţăinternă de 1 KΩ/V (în c.c.) şi de numai 200 Ω/V (în c.a.) nupoate fi utilizată decât în puţine scopuri; regimul de funcţionareal aproape oricărui etaj tranzistorizat este puternic afectatde rezistenţa proprie redusă a aparatului.În literatura de specialitate din acei ani erau publicate multescheme de voltmetre electronice cu (mili) microampermetruanalogic şi tub electronic (triodă) sau chiar cu tranzistoarecu germaniu, având caracteristici incomparabil mai bune şi careerau cu adevărat de ajutor electroniştilor.

Prin anii 70,ce aparate de masura erau acesibile "muritorilor de rand"?? :nas:  Ma refer la amatori care vroiau sa construiasca ceva! Si mai ales unde gaseai asa ceva? :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări