Vizitator overseas Postat August 14, 2014 Partajează Postat August 14, 2014 (editat) Salut, Am deschis acest topic pentru toti colegii forumisti pasionati de electronica, desi acesta revista "Racheta Cutezatorilor" ne-a schimbat viata noua, in special colegilor din generatia mea. Nu avem cum sa redam astazi acel farmec al montajelor realizate in cele mai empirice conditii, dar putem sa ne amintim si sa refacem unele montaje poate din nostalgie... Daca sunteti si dvs cel care a experimentat primele montaje electronice din publicatia "Racheta Cutezatorilor", daca ati avut satisfactia realizarii primelor montaje electronice functionale sau nu...va felicit si va urez bun venit, aici, in acesta pagina dedicata celor mai frumoase experiente. Primul montaj pe care l-am atasat este un tester facut dintr-o lanterna ELBA. (Racheta Cutezatorilor nr.1 August 1969) Editat August 14, 2014 de overseas 1 Link spre comentariu
feri.visky Postat August 14, 2014 Partajează Postat August 14, 2014 Felicitari pentru... amintiri! Puteti sa postati (sa-mi trimiteti) un scan de pe o coperta de revista? Lucrez la o "retrospectiva " a presei radiotehnice din Romania si am nevoie de referinte... Link spre comentariu
zal Postat August 15, 2014 Partajează Postat August 15, 2014 De reţinut ptr cazuri de forţă majoră, cînd alte aparate nu sînt disponibile. Remarc totuşi că nu se mai găsesc lanterne de acel tip, iar bateriile şi becurile de 4,5V sînt tot mai rare. Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Felicitari pentru... amintiri! Puteti sa postati (sa-mi trimiteti) un scan de pe o coperta de revista? Lucrez la o "retrospectiva " a presei radiotehnice din Romania si am nevoie de referinte... Multumesc pentru incurajare. Am scanat coperta primului numar din "Racheta Cutezatorilor". De reţinut ptr cazuri de forţă majoră, cînd alte aparate nu sînt disponibile. Remarc totuşi că nu se mai găsesc lanterne de acel tip, iar bateriile şi becurile de 4,5V sînt tot mai rare. Se mai gasesc...in colectii. Editat August 16, 2014 de overseas Link spre comentariu
one Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Am avut si eu o colectie Racheta cutezatorilor (anii '70) si apoi Start spre viitor. In final am colectionat Tehnium pana cand a murit. Ma bate gandul sa cumpar un AY3-8500 sa imi fac celebrul joc pe TV, am vazut ca pe ebay se gaseste integratul. Schema era prin revistele astea de care vorbiti. De reţinut ptr cazuri de forţă majoră, cînd alte aparate nu sînt disponibile. Remarc totuşi că nu se mai găsesc lanterne de acel tip, iar bateriile şi becurile de 4,5V sînt tot mai rare. Eu am vazut si baterii si lanterne de acest tip. (Nu locuiesc in Romania). Cat despre becuri, eu cumpar de pe internet orice (si de pe situri gen Digikey, RS). Editat August 16, 2014 de one Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Da scopul este sa ne amintim si de "Racheta Cutezatorilor" pentru ca sunt multe lucruri care nu au fost publicate in Tehnium dar se gaseau in "laboratoarele" pionierilor. Va amintiti ca celebrele biciclete Pegas nu aveau dotari electrice...http://doctorulpilula.wordpress.com/2013/05/31/pegas-aduceti-jarul-sa-dovedim-care-i-noul-armasar/ Si totusi unii dintre noi ne-am construit un stop automat actionat de frana bicicletei. Schema a fost publicata tot in nr. 1. Editat August 16, 2014 de overseas Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 In "Racheta Cutezatorilor" nr.2 Septembrie 1969 a fost publicata constructia unui magnetofon "all tubes", ma gandesc ca poate cineva l-a construit... Construiti un magnetofon.pdf - 2.2 Mb In afara grupului celor 5 elevi (atunci pionieri) din Scoala Generala nr.181 din Bucuresti. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Ca să nu vă mai pierdeţi timpul cu scheme disparate:(toate provin din sursele ale căror link e postat mai jos)http://tvarheolog.com/2014/02/15/1969-racheta-cutezatorilor-nr-1-august-1969/(pentru alte numere căutaţi pe blog, pe ani !)http://manualul.info/Racheta/La aceste adrese găsiţi mai multe numere complete alerevistei (1969, nr. 1-5 şi 9-12/1970, nr. 3-5, 7-8,10-12/1971, nr. 3-8 şi 10-11/1972, nr. 1/1974, nr. 4)feri.visky scrie:"Lucrez la o "retrospectiva " a presei radiotehnicedin Romania si am nevoie de referinte..."Studiaţi (în primul primul meu link postat) cu precădereanii '30-'40. E o adevărată mină de aur. Editat August 16, 2014 de cristian_draghiescu Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 Mersi pentru link, scopul topicului se refera si la ce montaje ati realizat din "Racheta Cutezatorilor". Putem discuta si despre alte numere care nu sunt in acele link-uri...daca aveti. Este interesant si aparatul de masura din Racheta Cutezatorilor nr 3/1970: http://fisierulmeu.ro/507K5HBP741V/Aparat-de-masura-universal-pdf.html Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 Acel aparat de măsură universal la care vă referiţipoate că era interesant (şi util, într-o mică măsură)pentru un copil de 10-12 ani din anii '70."Performanţele" sale (remarcaţi ghilimelele) sunt de naturăsă stârnească zâmbetul chiar şi unui începător: o rezistenţăinternă de 1 KΩ/V (în c.c.) şi de numai 200 Ω/V (în c.a.) nupoate fi utilizată decât în puţine scopuri; regimul de funcţionareal aproape oricărui etaj tranzistorizat este puternic afectatde rezistenţa proprie redusă a aparatului.În literatura de specialitate din acei ani erau publicate multescheme de voltmetre electronice cu (mili) microampermetruanalogic şi tub electronic (triodă) sau chiar cu tranzistoarecu germaniu, având caracteristici incomparabil mai bune şi careerau cu adevărat de ajutor electroniştilor. Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Adevarat legat de performante , dar atunci in anii 70 aparatele de masura performante nu erau disponibile. Daca ati trait in acea perioada sigur ma intelegeti. Erau scheme dar nu erau piese, etc... Daca priviti retrospectiv dar cu posibilitatile de azi, pare banal sa faci schemele amintite. Atunci triodele, tranzistoarele erau greu de gasit si scumpe mai ales in provincie... Iar pentru un copil era peste posibilitatile lui de a procura toate acele piese. Sa spunem sincer cate sacrifici nu am facut pentru a ne construi cate un montaj. Cand eram cam prin cls a VII a mi-am construit un tester, o punte RC cu ochi magic. O am si acum si chiar o folosesc pentru verificarea functionarii componentelor rapid. Prin anii '88 am asezat-o intr-o carcasa mai serioasa si arata ca in poze. PS: In scoala generala nu am avut MAVO-35 dar am avut tester cu bec. Editat August 16, 2014 de overseas Link spre comentariu
PINTI Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Lucrez in electronca de cca, 40 de ani. Vin copii mei(personali, mari fiind cca 25 ani) cu diverse aparate defecte de la prieteni: o statie CB, un amplificator AUTO, un calculculator, un leptop, etc. Si spun: Vezi si tu ce are asta? Daca le spun sa incercam sa reparam acel aparat. cu ajutorul meu,( binenteles) apar N motive: plec cu prietenii afara, ma duc sa mananc la bucatarie, am treaba la calculator, etc, etc, etc.Vezi si tu ce faci! A doua zi te intreaba: Ai facut aparatul acela? Sunt cadru didactic si predau aceste discipline de electronica de multi ani...Nu am avut pana acum un elev sa fie interest de aceasta disciplina, Totul se rezuma la : are cupru piesa respectiva sau nu are cupru?. Putem sa la punem la dispozitie si mama tehnicii, tot acea intrebare va fi pusa: Are cupru? Degeba facem noi, aici, o initiere cu privire la confectionarea de la A la Z a unui aparat de masura daca ei nu stiu, si nu vor sa invete sa il foloseaasca nici pe cel facut industrial, Cu stima George. Editat August 16, 2014 de PINTI 3 Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 E ok, stiu cum e generatia de azi. Dar eu pot sa-mi amintesc cum eram noi si sa le povestesc. Personal am o colectie destul de mare de aparate de radio si din copiii mei doar unul, cel mic (11ani) ii place ce fac. Sta cu mine, mestereste ca il pun la treaba, ii explic cand ma intreaba. E fascinat de radio. Cand l-am dus la padure si am intins o antena intre doi copaci si asculta la galena un post de radio era foarte incantat. Nu stiu daca se va tine de electronica, dar macar am incercat. Imi imaginez ca dupa generatia FaceBook, cele care vor fi dupa, in mod cert va dispare cu desavarsire electronica din capul lor. Dar unii vor descoperi elforum vor citi toate banalitatile astea si isi vor pune semne de intrebare. Nu vor face nimic ca peste 100 de ani nu vor mai exista piese, demult reciclate, dar in mod cert va fi internet. Link spre comentariu
PINTI Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Cel mic al meu (care face 21ani) este expert in reparare calculatooare, laptopuri, tablete, telefoane,si tot ce tine de actualitate. Nu il pune sa repare un televizor ca nu are habar. Are la dispozitie toata gama de AMC-uri:osciloscoape, generatoare, frecventmetre, punti de masura, etc. etc. Nu stie sa faca decat miniaturi( tot ce tine de SMD). Cand demonteaza un telefon eu plec de langa el sa nu il incurc. Oricum nu vad nimic acolo. Exista totusi o nostalgie. - Copil fiind am facut un receptot cu galena (galena facuta de mine din sulf si plumb), - Eram foarte tanar cand am inceput sa repar TV-uri si aparate de radio pe lampi, - Eram tanar cand am inceput sa repar aparate pe tranzistoare - Cand reparam aparate pe CI eram destul de matur (dar nu desavarsit). - Acum ( mai la batranete) repar LCD si LED.( Cu o mare lupa si cu lumina) Exista si un regret - Nu stiu sa programez un microcontroler. Dar intr-o viata nu le poti face pe toate. Poate mai invat Va doresc numai succese. Editat August 16, 2014 de PINTI 2 Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 (editat) Felicitari pentru tot ce ati realizat, sunteti din generatia noastra, de-al nostru, si va inteleg perfect. Veti fi util si in viitor vremurile se intorc si norocul de a forma poate un nepot va apartine...Si pentru asta va doresc multa sanatate ca ne trebuiti. Acum revin la subiectul topicului; era un mit cand eram copil acela de a realiza un radio intr-o cutie de chibrituri. Dar cu schema din nr 10/1970 mitul a devenit realitate: Ar fi interesant daca si altcineva a realizat un radio intr-o cutie de chibrite. E chiar fain. Conditiile erau: -sa nu aiba nevoie de antena exterioara; -sa fie alimentat cu o baterie de 1,5V aflata in interiorul cutiei de chibrituri; -sa se auda clar intr-o incapere; Si uite asa a aparut dupa 15ani aparatul RIC http://www.cyberculture.ro/blog/wp-content/uploads/ric3-schema-tehnica.jpg PS: Cititi articolul "Crăciunurile mele: Radio RIC şi pijamale" http://www.cyberculture.ro/blog/2010/12/13/craciunurile-mele-radio-ric-si-pijamale/ Editat August 16, 2014 de overseas Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum