Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Activarea protectiei Amplificator Yamaha Ax 396

Postări Recomandate

Buna ziua. La acest amplificator, care dealtfel functioneaza foarte bine, am observat ca daca maresc volumul la 3/4 sunetul se opreste brusc si amplificatorul intra in standby. Am crezut ca impedanta boxei este prea mica si am legat in serie boxele, dar la fel se opreste. Acum am pe boxe 16 ohmi si el se opreste. Am incercat si cu alte boxe pe 6 ohmi si la fel. Sunetul, in momentul in care se decupleaza amplificatorul nu este foarte mare , iar boxele ar putea duce, nu sunt fortate la maxim sa distorsioneze. Care ar fi explicatia. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Posibil sa fie prea mare semnalul, unele placi audio din PC sint capabile si de 2V rms la iesire, iar amplifurile de casa, au in general sensibilitate de 775mV sau si mai mica.

Link spre comentariu

Se poate rezolva cumva, banuiesc prin modificarea protectiei amplificatorului. Sa influenteze in acest caz si semnalul de intrare dat de la pc.

Da, nu mai da volumul aşa sus. Trei sferturi din cursă e peste punctul de sensibilitate normală al amplifului. Nu e unul prea forţos, deci nu insista ca să ai ce repara.

Link spre comentariu

Trebuie neaparat facut ceva. Am probat amplificatorul pe niste boxe mai bunicele si cu acestea pe la jumatatea potentiometrului se intrerupe sunetul si intra in standby. De asemenea am observat ca daca dau reglajul de bas spre maxim amplificatorul se intrerupe mai repede la 1/3 din cursa potentiometrului. Ceva nu e bine acolo.

Link spre comentariu

Vezi că există un cond electrolitic în protecţie, partea cu supravegherea tensiuniii la ieşire, înlocuieşte-l cu unul bine verificat, Yamaha are probleme cu cond electrolitici în general. De restul se ocupă procesorul, aşa că nu ai multe şanse.

Dacă nici aşa nu se rezolvă, scapă de amplif şi nu mai cumpăra scule Yamaha decît bine testate.

Editat de zal
Link spre comentariu

Trebuie neaparat facut ceva. Am probat amplificatorul pe niste boxe mai bunicele si cu acestea pe la jumatatea potentiometrului se intrerupe sunetul si intra in standby. De asemenea am observat ca daca dau reglajul de bas spre maxim amplificatorul se intrerupe mai repede la 1/3 din cursa potentiometrului. Ceva nu e bine acolo.

Dacă boxele mai bune sunt pe 4ohm - normal să acționeze protecția mai devreme. Dacă crești basul cu X dB la fel puterea de ieşire crește pt aceeași poziţie a potentiometrului de volum.Concluzia e că protecția pare să funcționeze așa cum a fost proiectată. Ai putea să modifici pragul la care acționează, dar nu ar mai fi conform cu puterea de care este capabilă scula! Gândește-te şi la celelalte implicații: etaj final, căldură, traf alimentare, etc. Editat de jvl_77
Link spre comentariu

Vezi că există un cond electrolitic în protecţie, partea cu supravegherea tensiuniii la ieşire, înlocuieşte-l cu unul bine verificat, Yamaha are probleme cu cond electrolitici în general. De restul se ocupă procesorul...

E vorba de C545, aseară nu aveam schema la îndemînă.

.............

Dacă chiar vrei să scoţi untul din amplif, modifici R553,561 de la 2x0,22 Ohmi la 2x0,18-0,16-0,1 Ohmi şi/sau R574,587 de la 47 şi 56k la 68-82-100k.

Evident că trz finali vor fi depăşiţi de situaţie.

Link spre comentariu

Deci numai cu volumul la maxim. De fapt e peste maxim acolo, dar convenţional aşa îi spunem, după poziţia butonului. E foarte bine.

Şi fără boxe conectate, tot ar trebui să acţioneze protecţia la volum exagerat, asta era treaba cond acela.

Editat de zal
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări