Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio 40W (TDA2030+finali tranzistori)

MysteriousBoy

Postări Recomandate

Salutare. Vreau sa realizez controversatul amplificator audio cu TDA2030 ajutat de tranzistori. Schema am gasit-o in mai multe locuri, cum ar fi: http://e-psc.ro/index/diverse/circuite/kit/tda2030a.html unde s-au folosit tranzistorii BD907/BD908 insa e precizat ca se pot folosi inlocuitorii BD911, TIP102, BDX53C; http://www.amplifiercircuit.info/2013/12/tda2030-audio-amplifier-1-x40w.html#.U-xpWqO-CKE unde s-au folosit tranzistorii BD711/BD712 insa e precizat si aici faptul ca se pot inlocui cu BD911/BD912; http://xtronic.org/circuit/amplifier/tda2030-transistors-bd908bd907-18w-hi-fi-audio-amplifier-and-35w-driver/ unde s-au folosit tranzistorii BD907/BD908 insa e precizat faptul ca pot fi inlocuiti cu TIP41/TIP42, 2SC1061/2SA761, BD908/BD907, BD911/BD912, TIP31/TIP32. Eu am plecat de la schema din revista "305 Circuite electronice", unde s-au folosit tranzistorii BD711/BD712 (schema de mai jos). Faza e ca am citit pe alte forumuri niste postari mai vechi si alti utilizatori se plang cum ca ar fi probleme cu acesti tranzistori daca nu se folosesc cei din schema caci nu au toti aceleasi caracteristici. Din cate am inteles ei intra in functiune doar dupa ce TDA--ul ajunge la un consum anume, in functie de rezistentele de 1,4Ω 1%. Deci daca as folosi BD911/BD912 in locul la BD711/B712 nu ar mai intra in functiune atunci cand trebuie pentru ca au alte caracteristici si ar trebui putin modificata schema, referitor la acele rezistente de care am pomenit mai devreme. Unii s-au plans ca tranzistorii practic nici nu intrau in functiune, ramanand reci, caci tda-ul nu apuca sa ajunga la acel consum care trebuia sa "ii deschida" si intra deja in protectie termica, fapt in care tranzistorii erau "de forma", fiind necesara inlocuirea rezistentelor cu unele de o valoare anume pentru functionarea optima a montajului, respectiv intrarea in functiune a tranzistorilor la momentul "potrivit". Asadar, ce sa mai inteleg?

Posted Image

Editat de MysteriousBoy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

2

• MysteriousBoy

2

• Rx-Tx

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Eu zic sa nu iti pierzi timpul cu el. Nu zic ca nu o fi functionand dar pot spune 100% sigur ca o sa ai THD gramada. Nu imi place modul de alimentare al CI ului  prin rezistente , bazele tranzistorilor conectate la borba + si - de alimentare a integratului...e un fel de inventie care nu face mare lucru . E interesant de experimentat asa ceva si pus pe un osciloscop, sa vedem ce mare gogomanie o mai fi.

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

TDA2030 are o alimentare maxim admisa in pdf de 36V, in acea schema se poate observa faptul ca se recomanda pana la 44V, adica din start se depaseste limita maxim admisa, ceea ce face greu de crezut faptul ca integratul ar supravietui mult timp asa. Curentul de sarcina pentru integrat trece printr-o rezistenta echivalenta de 0,7 Ohm, pe acea rezistenta se va regasi tensiunea BE a tranzistorului, si orice bipolar simplu are aceeasi deschidere, adica cca 0,65V, deci ideea ca daca pui BD911 in loc de aia, nu o sa mearga n-are legatura cu realitatea.

Aceste "artificii" nu ajuta prea mult, puterea este oricum limitata de tensiunea de alimentare, daca ramurile sunt spre exemplu 15V ( 30V la alimentarea simpla ) atunci TDA-ul nu poate urca varful sinusoidei mai sus de 15V, deci puterea nu are de unde sa creasca in ciuda emitorului comun de la tranzistori, nici ei nu pot duce sarcina mai sus de alimentare, ci dimpotriva exista pierderi si pe ei. Singurul beneficiu este posibilitatea folosirii de sarcini cu impedanta mai mica, dar pretul este prea mare deoarece performantele audio si asa precare, au si mai mult de suferit. Adica asa cum s-a spus, nu merita efortul.

Link spre comentariu

In schema originala publicata in anii '70 in Elektor era mentionat clar ca se utilizeaza TDA2030A care are tensiunea de alimentare de 44V. Intre timp schema a aparut in diverse alte publicatii unde din greseala este mentionat TDA2030 la aceeasi tensiune de alimentare. In acest caz, daca nu se depaseste 36V tensiune de alimentare, nu este nici o problema. Marind R6...9, tranzistoarele vor intra in functiune la curenti de alimentare mai mici ai integratului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări