Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Supraveghere Flacara

Vizitator

Postări Recomandate

Am nevoie de o schema pentru o supraveghere flacara bazat pe ionizare, similar cu cele intalnite in centralele termice cu un singur electrod in flacara.

Am gasit pe undeva o schema banala, pe care de altfel am si testat-o pe breadboard, doar ca nu prea sunt multumit de acuratetea acestei schite.

Daca aveti ceva mai bun va rog sa ma ajutati.

Pentru cei interesati pun si schema pe care o verific de moment, precum si sursa de origine.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca ai alimentare de la retea poti folosi schema asta:

post-196263-0-59215100-1407730848_thumb.png

Electrod de ionizare poti folosi unu de centrala termica. Ii important ca partea de arzator sa fie conectata in cazu asta la pamantare, altfel nu ai detectie corecta.
Editat de ventzel
Link spre comentariu

Cauta pe la piese din dezmembrari pentru rulote.Majoritatea sunt construite cu module Carver Cascade 2;automatizarea are tot ce i-ti trebuieste si functioneaza la 12v.In interior este construit cu piese comune si usor de depanat in caz de defectare.

Link spre comentariu

Ii varistor. Schema ii scoasa de ceva rusi de pe placa de Ariston uno si contine toate piesele care erau acolo. Nu-i neaparat nevoie sa-l  montezi avand numa rol de protectie la varfurile de pe retea.

In curent continuu nu stiu sa existe circuite de detectie a flacarii prin ionizare. Ce am vazut alimentat din surse de curent continuu aveau convertor. Ai putea construi un invertor de putere mica cu traf de maxim 1VA dupa o scheama asemanatoare cu asta http://www.electroschematics.com/9155/12v-to-220v-voltage-inverter/ din care sa alimentezi tot sau cel putin numa polarizarea electrodului de ionizare.

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Pentru convertor ai http://skory.z-net.hu/alkatresz/irfz44.pdf care poate fi inlocuit pentru puteri mici cu orice n-channel mosfet care sa duca cativa A cu Rds cat mai mica si Vgs(th)<4V. Poti pune in cazu asta IRF540 sa zicem care il gasesti usor. http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXqsvs.pdf

Pe partea de ionizare ai BC327 http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/stmicroelectronics/8852.pdf si BC337 https://www.fairchildsemi.com/ds/BC/BC33716.pdf care pot fi inlocuiti aprope cu orice PNP sau NPN care sa duca 50V si 100mA minim, sa zicem BC556 si BC546 dupa caz.

Link spre comentariu

Schema simpla de sus merge daca la masa arzatorului se leaga borna pozitiva a sursei se 12 V, nu cea negativa.

Orice flacara este o sursa puternica de ultraviolete. Prin anii '80 am facut pentru o centrala de bloc o instalatie de supraveghere automata. Am folosit un tub cu gaz romanesc "UV-220" fabricat la un institut de pe platforma de la Magurele. Merge la tensiunea de retea, se aprinde si actioneaza un releu cand aprind un chibrit la 4 - 5 m distanta. Daca lumina zilei trece prin sticla nu se aprinde. Pacat ca nu mai pot procura asa ceva.

Link spre comentariu
Ar fi posibila realizarea unei modificari  pentru placile de la centralelel termice pentru a simula o aprindere a flacarii urmata de detectie astfel incat o modulul sa fie utilizat si la alte tipuri de arzatoare -peleti de ex. si sa nu intre in avarie?
Aveti o fotografie la tubul UV220 ? am vazut la cineva un balon de sticla cu doi electrozi foarte apropiati care era intercalat intr-un circuit cu diode alimentat la 220v serie cu o rezistenta. Am facut cateva teste cu o bricheta si intre cei doi electrozi  aparea un mic arc electric fara a inchide circuitul printr-un bec pus ca sarcina. Nu este exclus sa fi realizat circuitul de cuplare in mod eronat. Va multumesc.
Link spre comentariu

Schema prezentata mai devreme mi se pare periculoasa deoarece trebuie legat si arzatorul direct la retea.

Pentru detectia flacarii se poate utiliza un senzor de temperatura sau infrarosu. Detectia ionizarii presupune aplicarea unei tensiuni alternative de cateva sute de volti.

In legatura cu cea de-a doua schema propusa, cu transformarea 12-220V, o consider utila. In acest caz, una din bornele de iesire a transformatorului va fi considerata "faza", iar cealalta "zero" Nu vad de ce arzatorul ar trebui pus la +12V. Tensiunea de 12V este izolata galvanic de iesirea "220".

Arzatorul cred ca trebuie pus la una din bornele transformatorului dar nu stiu acum la care, nu reusesc sa ma concentrez. Este adevarat insa ca flacara conduce de la arzator (+) spre electrod.

Ar fi posibila realizarea unei modificari  pentru placile de la centralelel termice pentru a simula o aprindere a flacarii urmata de detectie astfel incat o modulul sa fie utilizat si la alte tipuri de arzatoare -peleti de ex. si sa nu intre in avarie?

Cred ca se poate cu o dioda de cateva sute de V (1N4007) si o rezistenta in serie (1Mohm cred....). Dioda trebuie montata cu anodul la masa (arzator) si catodul spre electrod.

Trebuie vazut insa... cumva sunt 1-2 electrozi pt. aprindere si unul separat pt. detectie ? Sau electrodul de aprindere este folosit si la detectie ?

Link spre comentariu

Circuitu de ionizare ii alimentat din schema pusa de mine ii alimentat la retea si arzatoru ii legat la pamant. Pe electrodu de ionizare o sa ai fata de pamant o tensiune aproximativ jumate din tensiunea retelei si un curent mic, deci nu vad de ce ar fi periculos.

Convertoru 12-220v alimenteaza circuitu de ionizare la bornele de 220V si unu din firele de pe iesirea convertorului (oricare dintre ele) vine legat la arzator. In cazu asta iara nu vad nici un pericol de electrocutare.

Din ce stiu ansambu arzator-flacara electrod de ionizare are comportament de dioda si curentu de ionizare care trece prin circuit ii relativ mic, de ordinu uA.

Circuitele de ionizare in curent continuu nu-s preferate din 2 motive. Primu ii ca is instabile si detectia nu are un prag bine definit. Circuitu simplu prezentat aici merge da are oscilatii chiar daca flacara ii stabila si in unele situatii nu detecteaza nimic.

Al2lea motiv ii siguranta. La un circuit cu polarizare in curent alternativ daca conectezi accidental electrodu la arzator efectu ii ca nu ai detectie de flacara. In curent continuu ai avea.

@gilliman: pentru peleti nu prea ai cum sa faci detectie prin ionizare cu electrod. Nu ai zona stabila de ardere sa poti stabili un punct pe arzator deasupra caruia ai tot timpu flacara ca la gaz si posibil si flacara sa nu aibe caracteristici minime sa-ti duca un curent de ionizare. Posibil sa incerci cu 2 electrozi unu conectat la pamant (sau masa dupa caz) si altu venit din ionizare si plasati la o distanta de 10-15mm unu de altu. Am observat practic ca circuitele de ionizare nu merg corect cu flacari rezultate din arderi incomplete. Curentu de ionizare creste cand flacara trece din rosu spre portocaliu si cu maxim cand ai flacara albastra. 

La lemne in general se foloseste daca ii cazu detectie optica a flacarii si/sau  masurarea temperaturii gazelor de ardere .

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Circuitu de ionizare ii alimentat din schema pusa de mine ii alimentat la retea si arzatoru ii legat la pamant. Pe electrodu de ionizare o sa ai fata de pamant o tensiune aproximativ jumate din tensiunea retelei si un curent mic, deci nu vad de ce ar fi periculos.

Imi imaginam ca arzatorul este legat la unul din firele retelei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări