Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa D IRS2092

MrPerform

Postări Recomandate

@DjLeco Ți-am dat dreptate mai sus ți ți-am și calculat : litz de 600x0,07 ( cu diametrul cuprului considerat de mine de 0,06 că nu cred că emailul e mai subțire de 5 microni )    are rezistența la curent continuu ( și frecvențe joase ) mai mare decât sârma de 1,8mm . Asta explică rezultatele tale.

Link spre comentariu

Iar o dam pe off topic.

LEco si restul, daca aveti nelamuriri cu privire la calculele pt bobine se poate discuta in alta parte.

Deschideti un subiect nou gen Litz wire vs sarma plina pt bobinele de iesire in clasa D.

Nu mai deturnati topicuri.

Da, este o informatie utila si binevenita, dar hai sa pastram discutia la subiect.

Eu unul nu contest rezultatle experimentului, am comentat strict din punctul de vedere al curentilor prin bobina unde in nici un caz nu trec curenti mari la frecvente inalte, ca de aia are rol de filtru.

Link spre comentariu

Mariane , iartă-mă , trebuie să te corectez puțin.  Aia e o simplă analogie - aplicată ce-i drept de clasa D ”clasice” . Există concepte noi , cu alt algoritm de modulare , care nu au, într-adevăr , nicio legătură cu buck converter, special concepute pentru ”filterless class D ” .

Dau și eu niște Note de aplicații la întâmplare , nu am studiat profund subiectul - nici măcar astea nu le-am citit cu atenție :

www.ti.com/lit/an/snaa034a/snaa034a.pdf

www.onsemi.com/pub/Collateral/NCP2820-D.PDF

www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/SSM2319.pdf

Sunt , deocamdată , aplicații de putere mică . A se observa ieșirea fără conexiune la masă - un fel de punte .

EDIT . Văd că nu le-a salvat ca link-uri , folosiți copy-paste.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Sunt convins ca exista alte configuratii, nu le-am studiat dar de cum am timp o fac ( Multumiri pentru link-uri ) eu insa m-am referit strict la schema pe baza careia a inceput topicul asta, cand am zis ca e mult asemanatoare cu buck sincron, si imi sustin afirmatia, print-ul de mai sus mi-o confirma.

Link spre comentariu

Ai dreptate , așa se întâmplă când discuția alunecă prea mult de la subiect . IRS2092 e clasic și cred ( acu' mi-a venit ideea ) că poate fi folosit ca buck controller . În aplicații clasa D evident are nevoie de filtru. 

Link spre comentariu

Mai, legat de configuratie, evident ca nu are cum sa mearga bine fara filtru ca iti intra toate mizeriile in boxa.

Nu degeaba am scris ca performantele sunt proaste.

Chestia e ca la buck ai nevoie de o bobina pe care sa cada tensiunea, iar reactia include bobina. La asta e un pic diferit, dar pana la urma nu asta conteaza si e deja mult off topic, despicand firul in patru dar nevorbind nimic concret. Sunt nspe mii de topologii, fiecare rezolva niste probleme generand altele, bla bla bla.

Eu in general prin buck inteleg un circuit clasic, cu reactia de dupa bobina. Evident ca asa cum e prezentat in poza ta e alta poveste, iar asemanarea e evidenta.

MA rog, cu surse inafara de mici experimente nu am facut, asa ca nu ma bag.

Nu inteleg chestia asta cu prima data cand indraznesti. Nu vad problema de a afirma o neclaritate. Fiecare imi isi poate spune parerea cat timp se discuta civilizat, argumentat si fara atacuri la persoana servite in lipsa argumentelor.

Link spre comentariu

@DjLeco Ți-am dat dreptate mai sus ți ți-am și calculat : litz de 600x0,07 ( cu diametrul cuprului considerat de mine de 0,06 că nu cred că emailul e mai subțire de 5 microni )    are rezistența la curent continuu ( și frecvențe joase ) mai mare decât sârma de 1,8mm . Asta explică rezultatele tale.

UDAR, da-mi voie sa te contrazic un pic, si am sa argumentez;

Lungimea sirmei folosite la bobina de 33uH nu avea mai mult de 1,3-1,5  metrii

Sa zicem ca diferenta de rezistenta dintre ele, ar fi de maxim citeva zeci de miliohmi in DC, hai sa luam 0,05 ohmi ca valoare, nu cred ca pe o diferenta de citeva zeci de miliohmi (50), poti obtine 1,5 chiar 2 volti cadere decit daca curentul ar fi fost enorm.

Ceea ce sa zicem la 63 volti rms/4 ohm (am luat impedanta minima a boxei desi la 50Hz avea  bine peste 4 ohm), am avea un curent de 15,7A  sa vedem caderea de tensiune

pe 0.05 ohm la 15,7A, o sa ne dea MULT sub 1,5-2 volti cit am avut eu diferenta intre cele 2 bobine.

Si nu am auzit sirma de cupru care sa masoare diferit in DC fata de 50 Hz, mai ales la o lungime de maxim 1,5 metrii, hai sa fim seriosi.

Link spre comentariu

Si nu am auzit sirma de cupru care sa masoare diferit in DC fata de 50 Hz, mai ales la o lungime de maxim 1,5 metrii, hai sa fim seriosi.

Nici nu am spus așa ceva , poate nu m-am făcut înțeles . Am zis clar ”rezistența la curent continuu ( și frecvențe joase )”.

În rest , ai probabil dreptate .Eu nu am luat în calcul rezistența totală a bobinei că nu știam lungimea sîrmei - acum ne-o spui tu. Poate că diferența de rezistență - mică , după cum corect arăți - este doar o parte a răspunsului,  respectiv de ce se încălzește mai tare . De ce sunt căderi mai mari pe litz - rămâne să mai săpăm.

Link spre comentariu

Încercati sa evaluati efectele capacitatilor dintre firele litei de RF. Acolo sunt zeci sau sute de circuite acordate. Ce efect au ele? (reflexii, oscilatii) Dar daca apar întreruperi ale unor fire? Nu degeaba lita de RF se foloseste doar într-un domeniu restrâns în aparatura radio (si aproape numai la receptie).

Link spre comentariu

Citeva posturi in urma am dat toate detaliile, detalii din care oricine tragea concluzia potrivita...

Nu este vina mea ca se citeste pe sarite...

Am scris, inductanta 33uH, frecventa de pwm 250kHz, sirma de 1,8mm diametru sau litz cu 3mm diametru, (2,8mm fara izolatie), lungimea firului de bobinaj MAXIM 1,5 metrii in ambele cazuri, litz sau cupru plin, frecventa de test 50 Hz, boxa de 4 ohm cu 3,6 ohmi masurati in DC, ambele bobine aceeasi inductanta, maxim 0,2uH diferenta intre ele (masurata)....

CLAR, nu rezistenta interna a bobinei de 33uH a dat diferenta de 1,5-2 volti RMS intre cele 2, in favoarea cupru plin, MAI ALES ca feedback-ul era POST FILTER!!!!!!!!!!

Asta ar trebui sa va dea de gindit, POST FILTER FEEDBACK!

Link spre comentariu

@franzm

Mă gîndeam la asta când scriam cu săpatu'.  Teoretic mi se pare însă dacă nu imposibil , măcar extrem de laborios . Și apoi , cu ce utilitate ? Să aflăm că , vorba lui Leco , marii producători au dreptate ? 

@DjLeco

Scuze , n-am observat că ai dat și lungimea firului . Oricum , am acceptat că nu diferența de rezistență a dat diferențele de amplitudine la ieșire . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pai asta am tot incercat si eu sa zic, ca NU rezistenta electrica a firului cu care s-a bobinat a facut acea diferenta, ci altceva...

Poate factorul de calitate, poate altceva, si culmea oficial ar fi trebuit datorita skin effect la frecvente mari, sa fie mai mai buna bobina cu litz, si totusi cea cu fir plin, a scos mai bine...

Oare de ce?

Aceeasi intrebare o repet, de ce Crown, QSC, Peavey, Powersoft, si altii, au folosit sirma groasa si nu multifilar sau litz?

Excludem "rigiditatea mecanica", de care amintea colegul Mondan, poza asta demonstreaza ca nu pentru rigiditate mecanica, Crown au preferat sirma plina, bobinele fiind fixate mecanic, gen sandwich...

http://postimg.org/image/vx31l2z2n/

Nu pun intrebarea la plesneala, pun ca nici eu nu stiu de ce se prefera de toti "cei mari" sirma plina, ca si-ar permite litz la 3500-5000 euro cit costa un amp d-ala  Macro I tech 12000HD sau Powersoft K20

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări