Marian Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 ................... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 Ai putea dintr-un amplif class D sa alimetazi finalii unui amplif class AB. Corect ? Asa ai avea si eficienta si claritate. Exact asta este clasa TD. Link spre comentariu
viperash Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 (editat) MrPerform ... baga un ochi aici. Sau poate te mai ajuta si colegii. http://www.soundonsound.com/sos/jun06/articles/loudandlight.htm http://www.irf.com/technical-info/appnotes/an-1071.pdf Editat Octombrie 15, 2014 de viperash Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 M-am uitat eu la linkuri si e pierdere de timp....... Asta ia si citeste ce e class D cand tu deja ai realizat asta. scria cineva <studiaza conceptul, pari ca ai nevoie.> Nu n-am nevie, e hobby. MrPerform....am urmarit topicul si se pare ca tot tu ai rezolvat problemele singur. ce ai scris tu chiar a fost util....si cred ca o sa ma apuc si eu de integratul asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 Integratul IRS este foarte bun. Pentru puteri mari si impedante mici, recomand driver mosfet la iesiri sau minim tottem pole, altfel intra imediat in protectie. Evident si valorile rezistentelor pentru protectie, trebuiesc ajustate corespunzator. Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 scria cineva <studiaza conceptul, pari ca ai nevoie.> Nu n-am nevie, e hobby. Ba ai nevoie chiar si daca e hobby !!! Altfel risti sa fii doar un lipitor de piese fara sa intelegi absolut nimic din cea ce faci, fara sa intelegi ce e aia rezistenta, condensaror si semiconductoare in general si care e rolul lor in diferite configuratii - montaje Nu e nevoie sa fii inginer sa intelegi cat de cat o topologie macar ca functionare la mod general, si nu strica sa intelegi Link spre comentariu
MrPerform Postat Octombrie 17, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2014 M-am uitat eu la linkuri si e pierdere de timp....... Asta ia si citeste ce e class D cand tu deja ai realizat asta. scria cineva <studiaza conceptul, pari ca ai nevoie.> Nu n-am nevie, e hobby. MrPerform....am urmarit topicul si se pare ca tot tu ai rezolvat problemele singur. ce ai scris tu chiar a fost util....si cred ca o sa ma apuc si eu de integratul asta. Acuma fara suparare...eu credeti-ma ca "tin" foarte mult la forumu acesta...pe alte forumuri nu am postat si nu am intervenit decat daca a fost ceva postat de mine (am un singur subiect pe alt forum )pentru ca nu stau bine cu teoria asa ca voi dar adevarul e ca nu e nici un subiect deschis de mine pe acest forum la care sa gasesc rezolvarea cu ajutorul cuiva. Acum 4-5 ani am postat pe acest forum un subiect la care am postat schema unui amplificator la care ii lipseau 2 tranzistori si 2 diode dar asa am fost primit 2 cablaje si la vremea aceea chiar nu eram capabil sa inteleg functionarea unui amplificator si in acelasi timp am postat pe un alt forum tot romanesc unde ori de cate ori am citit nu am gasit atatea certuri si contradictii ca aici dar acolo am primit raspuns in 2 zile si era exact ceea ce am intrebat ....scurt si la subiect. Dupa atatea discutii citite in ultimii 4 ani credeti-ma ca de multe ori mi si frica sa mai intreb ceva dar asa m-am si invatat multe lucruri singur...si asta doar cititnd si in acelasi timp aplicam orice citeam si asa ajung de fiecare data sa aleg varianta cea mai buna fara sa mai intreb pe cineva. De pe acest forum pot sa zic ca doar pe Claudiu il cunosc personal si am un respect enorm pentru el dar si pentru @marian pentru ca el e printre putinii care au subiecte bine explicate si detaliate incat sa intelegi chiar si daca nu ai cunostintele necesare pentru a pune in practica anumite lucruri mai de mult era si un user Zal care la un monet dat a incetat sa mai posteze daca bine tin eu minte. Eu nu vreau sa dau lectii cuiva sau sa contrazic pe cineva in nici un fel dar din practica cu putina teorie tot iasa ceva si de aceea am multe proiecte realizate in ultimii 3 ani dar care nu apar postate nicaieri pentru ca le-am facut in liniste si vreau sa va zic ca am lucrat la acest amplificator ca sa il fac sa functioneze asa aproape 6 luni timp in care am citit atat teorie cat nu am citit in 4 ani de liceu si cei 3 de facultate. Acuma ca sa inchei aceasta postare....nu cred ca la o clasa D i se poate anula LC-ul de pe iesire pentru ca inainte de acest grup este defapt o tensiunie si de aceea exista cea clasa TD pentru cine vrea sa evite acea bobina. Pentru acest tip de amplificator m-am convins singur ca e foarte important materialul din care e facut inelul...cu un T130-26 se poate face amplificator dar nu de ordinul sutelor da wati...probat de mine si pe TL si pe irs(daca anulezi condesatorul de 10uf de pe pinu csd) scos dintr-o sursa asa cum e si folosita infasurarea rosie groasa se pot obtine 20-30w fara sa se incalzeasca miezul. Am si precizat acum cateva posturi ca alimentat pana la 24vcc merge bine si fara probleme dar la o frecventa de pana in 140khz probat si pe irs si dupa ce am pus bobina T130-2 la aceeasi frecventa mi s-a incalzit rezistenta de 10ohmi de pe iesire(dar cu <t130-2 functioneaza si cu condesatorul si cine vrea sa ma intrebe "dece?" sa citeasca in pdf-ul lui si o sa isi dea seama). SIngura chestie care ma mai intereseaza pe mine in momentul de fata e cat de important e diametrul sarmei folosit la bobinarea inelului pentru ca am inteles ca si inelele astea rezista fara sa se satureze la un anumit curent. Am acuma in lucru tot un amplificator cu irs dar si driveri tc4420 care o sa vreau sa ii alimentez la +-100Vcc dar cu inele T157-2 pentru ca mai mari nu am gasit sa imi cumpar si de aceea intreb despre diametrul sarmei pentru ca vor circula curenti de peste 30A prin miez. Va multumesc si sper ca nu am suparat pe nimeni. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 ................. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 < sau sa contrazic pe cineva > stii catesec am avut eu din cauza asta .... < vreau sa va zic ca am lucrat la acest amplificator ca sa il fac sa functioneze asa aproape 6 luni timp in care am citit atat teorie cat nu am citit in 4 ani de liceu si cei 3 de facultate. > Se vede ca ai lucrat mult la el. Dar faza e sa, ca daca si eu mai lucrez la fel de mult ..... Vreau sa spun ca ar trebui sa ne ajutam mai mult unii pe altii. <....nu cred ca la o clasa D i se poate anula LC-ul > ok <Pentru acest tip de amplificator m-am convins singur ca e foarte important materialul din care e facut inelul..> <dintr-o sursa asa cum e si folosita infasurarea rosie> < se pot obtine 20-30w fara sa se incalzeasca miezul.> Am sa incerc sa raspund. Probabil le stii deja. Daca bobina se incalzeste materialul din care e facuta nu e bun. E astfel o greseala. Daca tu pui una din sursa PC si te uiti doar la sarma se va incalzi. Pentru ca sursa PC merge la vreo 60KHz, iar tuu poti avea 500KHz. Daca bobina pe iesere se incalzeste inseama consum suplimetar si pierdere in eficienta si implicit sunet mai prost. Sa spun ca defazajul nu mai e 90 grd, adica nu se mai comporta ca un inductor pur. Matrialul din care este facut este cel mai important. Existat clase de ferite 0...100KHz multe, 0..300KHz ceva mai bune. Iar la 500KHz e o probelma. Poate cele vopsite verde. Desi codul asta al culorilor nu e universal acceptat de totii producatorii. <SIngura chestie care ma mai intereseaza pe mine in momentul de fata e cat de important e diametrul sarmei folosit la bobinarea inelului pentru ca am inteles ca si inelele astea rezista fara sa se satureze la un anumit curent.> sa raspunda @marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Singurele care se preteaza ca toturi pentru bobina de iesire sint Micrometals cu terminatia -2 (cele rosii), restul sint jucarii, se vor satura. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 .................... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Marian, la bobinele de iesire in clasaD, nu este cuplaj magnetic intre 2 infasurari, adica ca la un traf, unde infasurarea secundara trebuie sa fie multifilara(litz) ca sa patrunzi corect toata sectiunea sirmelor. Aici sirma "da in miez" si atit. La clasaD sau orice bobina cu o singura infasurare, cum ar fi si PFC merge sirma monofilara, groasa (cit pentru curentul respectiv). La toate amplifurile profi, in special la QSC si Crown (clasaI, tot comutatie PWM ca si clasaD), bobinele de iesire sint facute cu sirma Cu-Em groasa. Iata bobine de iesire la Clasa I Crown, cite 2 inseriate pentru a evita saturatia. La clasa I, ambele mosfeturi sint On si Off in acelasi timp 50% in idle, deci trebuiesc 2 bobine, cite una per fiecare element comutator. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 ................. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Stiu la ce te refereai cu skin effect, insa in frecventa inalta doar la trafuri se foloseste litz sau cooper foil pentru a evita skin effect la cuplajul magnetic in infasurarea secundara unde trebuie sa se induca din miez IN infasurarea secundara, nu din infasurare in miez, adincimea de patrundere este esentiala la transferul intre 2 infasurari in special la cea secundara in care vrem sa transferam din miez in infasurare; la bobinele cu o singura infasurare sau soc-uri, se foloseste sirma normala de cupru, cit mai groasa, folosind litz, nu cistigi nimic. Evident ca un miez magnetic cu permeabilitate cit mai mica este bun evitindu-se saturatia, acesta fiind cel cu -2 de la Micrometals (rosu). Toti folosesc asa ceva, Micrometals Txxx-2. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 .................. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum