Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa D IRS2092

MrPerform

Postări Recomandate

Tranzistorii nu se incalzesc deloc, chiar si la putere maxima fara radiator dar alimentat la +-36Vcc.

Am inteles....am sa comanad azi sau poate am noroc si gasesc la un magazin de la noi care numai de acolo aduce piese si pe urma revin cu rezultatul.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pana la urma cam asa arata. Inca nu e finalizat complect din cauza ca imi lipseste partea de redresare dupa sursa, radiatorul tranzistorilor din sursa si cealalta parte a amplificatorului care am sa o asamblez dupa ce mai finisez putin alimentarea.

Dar ca idee cam asta a iesit si am reusit sa stabilizez cat de cat comportarea termica atat la sursa cat si la amplificator. Frecventa de lucru a sursei este de 66Khz iar cea a amplificatorului de 500Khz.

Ceea ce mai vreau sa implementez ar fi alimentarea modulului PWM fara traf separat si un selector Bridge-Stereo.

Ca si calitate sonora eu sunt foarte mutumit. Am probat si pe sateliti si pe subwoofer si se comporta chiar foarte bine. 

Cand am ajunge ecranu la osciloscop am sa pun si cateva masuratori.

Daca este cineva interesat de acest subiect am sa dau toate detaliile necesare punerii in functiune cat si cablaje si scheme.

Spor la treaba!

post-181683-0-55815700-1412945334_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ai zis ca ai facut si cu TL494 amplificator ?

Daca da, cum ti se pare diferenta ca sunet ?

Eu am integratul asta in varinata SMD ca e mai ieftin, dar oricum e destul de mult pentru un singur canal.

La 1 A cat le da in grila nu se incalzsc tranzistorii.

Merge si fara bobina pe iesire (L1) ? Daca da, cum se aude fara L1?

Link spre comentariu

Diferenta intre cele 2 e destul de mare....cu tl494 sunetul e metalic. Inaltele se pierd la volum mare si incepe sa distorsioneze. Eu am alimentat tl-ul la 60Vcc si la volum mic se aude destul de bine dar daca trec de 40-50W cam de acolo incepe sa sune inaltele urat. Alimentat la 24Vcc suna bine.

Cu IRS-ul am ascultat pe 2 boxe MAG MD231 si nu imi venea sa cred cat de clar suna chiar si la maxim nu distorsioneaza iar inaltele sunt foarte clare. Pe un subwoofer Peavey Pro subP cu difuzorul de 15 coboara foarte bine in frecventa si excursia membranei parca e mai liniara decat cu un amplif in clasa AB.

Ce am observat si pe urma am citit si in pdf-ul IRS-ului este ca daca lucrezi la o frecventa de sub 300Khz se incalzesc componentele de dupa bobina si anume rezistenta de 10Ohmi mi s-a si dezlipit de pe placa asa tare s-a incalzit (il aveam setat la 170Khz) si dupa ce l-am setat la 500Khz totul a functionat fara probleme si fara sa se mai incalzeasca ceva .... doar finalii undeva la 20-30 grade.

Link spre comentariu

Niciodata o clasaD, NU are cum sa sune mai bine decit o clasa AB.

Ceea ce ai simtit tu, este un efect psihologic al satisfactiei ca functioneaza.

Cind vei pune un osciloscop pe iesire, te vei calma.

Link spre comentariu

Ceea ce ai simtit tu, este un efect psihologic al satisfactiei ca functioneaza.

Cind vei pune un osciloscop pe iesire, te vei calma.

Posibil...dar cu aceeasi sursa de tensiune si anume un traf de +-45Vcc@5A legate 2 motoamp in punte si 2 IRS2092 in punte pe 8 Ohmi diferenta a fost destul de mare ca si putere debitata. Intr-adevar nu am masurat pe osciloscop iesirile ca sa fac o comparatie vizuala. Dar cum imi ajunge ecranul la osciloscop am sa postez.

Link spre comentariu

Asta e....polemica. La 500Khz n-ai cum sa simti diferenta.

<cu tl494 sunetul e metalic>

Asta am observat si eu. In TL494 pe ce pin intrai cu semnalul audio ?

Eu am incercat sa bag audio pe pinul DT (dead-time) si mi se parea ca se aude ceva mai bine.....

decat intr-unul din operationale gen pin1....

Nu mi-ai spus cum e fara bobina pe iesire. ............(fara filtrul complet - si condensator) ?

Eu as vrea sa o elimin ca e un cost suplimentar.

Acum vezi ce riscuri implica un astfel de test. Ceva rezistori de protectie pe alimetare.

Sau daca e mai putin riscant, incerci la cel cu TL494 far bobina pe iesire (fara filtrul complet - si condensator)

Ai incecat si cu alte integrate "de sursa" ?

Gen SG3525, IR....

Editat de Mondan
Link spre comentariu

SG-ul merge pina pe la 400kHz adica 200kHz la iesire, bass exclusive ar fi ok.

Da, la 500kHz suna ok, poti face filtrul de la iesire sa taie de la 50kHz, astfel incit la iesire, frecventa de 20kHz sa fie "neatinsa".

Este logic ca la aceeasi alimentare, o clasaD sa sune mai tare, avind randament mai mare, dar chiar si la 500kHz pentru clasaD, tot o clasa AB suna mai bine.

Personal as considera clasaD sau orice alt amplificator in comutatie, D, I sau T, sa fie AB class sound compatible, doar daca inductanta de iesire ar avea maxim 2,7uH si capacitorul de la iesire de maxim 47-100nF, astfel incit influenta REALA asupra inaltelor sa fie minima, adica gen filtru Bucherot (sper ca nu am gresit) de la iesirea ampurilor in clasaAB.

Asta cred ca s-ar putea la frecvente de cel putin 1,5-2Mhz...

Singurul amplificatory care "nu murdareste" sunetul si contine elemente ce lucreaza in regim On Off, este clasa TD, adica o clasa AB sau B, care este alimentata prin step down convertere.

Exact urmatorul meu proiect, dupa Leco V3.

Link spre comentariu

@care spui ca nu merge fara filtru. Ai incercat vreodata practic ? Sau ca asa crezi tu? Ca ai citit din teorie

Pana la urma il am (doar integratul, trebuie sa ma apuc sa fac montajul) si si am sa il testez eu.....

Asta cred ca s-ar putea la frecvente de cel putin 1,5-2Mhz...

Singurul amplificatory care "nu murdareste" sunetul si contine elemente ce lucreaza in regim On Off, este clasa TD, adica o clasa AB sau B, care este alimentata prin step down convertere.

Exact urmatorul meu proiect, dupa Leco V3.

Am incercat si eu alte idei de gen:

Avei putia grija ce am marcat aici sunt idei aparent ciudate.

Desi exista in practiva astfel de amplificatoare, multi vor scrie : a, vai.......

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sa ai o  sursa in comuatie care in loc de feedback sa pui semnalul audio.

Mai trebui o punte de schimbarea polaritatii pe iesire.

Apoi un amplif class D e acelasi lucru ca o sursa de tensiune (SMPS).

Ai putea dintr-un amplif class D sa alimetazi finalii unui amplif class AB. Corect ?

Asa ai avea si eficienta si claritate.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eficienta e buna doar in masina, in casa nu conteaza.

Eu ascult la 20W si chiarnu ma deranjeaza daca consuma vreo 30W.

Daca asculti la 1KW, sigur ai un club, si chiar nu te deranjeaza daca sambata nopatea consumi 2KW/h

Totusi in practica (ca amator) nu merg la fel de bine.

IRS2092 pare ok, ca e facut de altii, trebuie sa mearga.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări