Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema statie AS2050 rezistenta R129 de 10 ohmi se arde

Vizitator gabriel07

Postări Recomandate

Vizitator gabriel07

Buna ziua,

Am de la cineva un amplificator AS2050 pe care l-am reparat (l-am reparat si acum functioneaza in conditii acceptabile ...are in loc de corectorul de ton din schema un altul cu 4 doar tranzistori luat de la un Siemens), dar rezistentele din etajul final R129 de 10ohmi se incing daca maresc volumul mai mult de 50-60% si daca nu as fi atent le-as arde(ele au fost deja inlocuite de un electronist si puse de 3w)...ce solutie ar fi pentru a rezolva problema aceasta ?...precizez ca radiatoarele stau reci deci bias-ul este reglat bine...

Multumesc

Link spre comentariu

Radiatoarele trebuie sa aibe la un ambient de 30 grade, circa 40 grade, daca biasul este reglat corect.

Este posibil sa ai oscilatii, mai ales daca zici ca o data cu cu resterea volumului, se incinge mai tare acea rezistenta.

Foarte posibil este si o bucla de masa.

Link spre comentariu
Vizitator gabriel07

dar totul merge in afara de problema aceasta ,inainte de acest corector de ton a fost altul tot romanesc si pe 4 tranzistori(nu am reusit sa stiu care)...cand trecea volumul de jumatate pierdea bass-ul si aparea gajaiala in  paralel cu sunetul...ei bine care ar fi solutia totusi...poate cineva s-a lovit de aceasta problema...

corectorul este conectat doar cu intrare semnal, iesire semnal si alimentare pozitiva...

nu cumva prin ea se alimenteaza preamplificatorul si corectorul de ton ?...

Link spre comentariu

Rezistenta aia separa asa cum am spus masa de putere de cea de semnal, asta evident ca este valabil si la corector. Subscriu la ideea lansata de Dl @Remus, cel mai probabil curentul de sarcina este tras prin acea rezistenta, si asta sugereaza legaturi gresite, verifica atent traseul de masa catre sarcina/iesire de la mufa de pe panoul din spate si pana la punctul median dintre electroliticii de filtrare, eventual poti masura cu ohmetrul cu mufa de iesire libera ( fara boxe conectate ), rezistenta dintre borna de masa de la mufa si punctul median dintre electroliticii de filtrare ( evident alimentarea oprita ), teoretic rezistenta trebuie sa fie cat mai mica ( spre 0 Ohm ), daca gasesti 10 Ohm sau pe acolo, atunci clar este ceea ce Dl Remus a zis.

Link spre comentariu
Vizitator gabriel07

multumesc de informatie marian, am masurat rezistenta dintre punctul median al condensatoarelor si borna de masa a mufei de iesire pentru boxe si pe ambele canale indica la fel adica 6.7 ohmi...cu alte cuvinte ai avut dreptate ...am vazut ca tu ai restaurat un astfel de amplificator..as fi curios cum ai facut tu legaturile...am studiat si inca mai studiez pozele tale din interiorul AS-ului tau(l-am luat ca referinta pentru ca AS-ul meu nu are totul identic...imagineaza-ti ca a avut doar 2 conzi de filtrare in loc de 4 si se lua de acolo alimentarea pentru ambele canale...am sperat ca prin punerea celorlalti 2 ca in schema sa nu se mai incinga rezistentele astea )...chiar daca nu am o vizibilitate buna...oricum traseele le-am lasat intacte asa cum le-a realizat electronistul de la care am statia ...si uite ce a iesit...dar acum e acum...sper sa o scot la capat...cu ajutorul vostru si al tau ca tu cunosti modelul acesta cu ochii inchisi...

Link spre comentariu

Remediul este ca masa conectorului sarcinii sa fie facuta cu un conductor izolat conectat in punctul comun de masa al condensatoarelor de filtraj. Verifica ca in acel punct sa fie conectat si mijlocul infasurarii secundare a transformatorului de alimentare.

Editat de remus68
Link spre comentariu

Sugestia curentului de sarcina ca fiind tras prin acea rezistenta nu a fost a mea ci a D-lui Remus ( se cunoaste cine "le cunoaste" pe de rost ), eu doar am sugerat o metoda de confirmare, tot Dl Remus a prezentat si rezolvarea, pur si simplu mergi cu un fir "litat" de 2-2,5 de la punctele de masa ale mufelor de iesire pana la punctul comun al condensatorilor de filtraj ( masa dintre ei ), vei asigura astfel o cale de impedanta foarte mica pentru masa boxelor, ceea ce inseamna ca prin rezistenta de 10 Ohm va trece doar curentul consumat de partea de semnal, adica mult sub ceea ce trag boxele.

Edit:

Multumesc pentru apreciere @gabriel07 dar lucrand doar de vreo 2 ori pe un astfel de amplificator nu devii expert ( adica eu ), deci trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant. Eu am refacut integral legaturile electrice la al meu, unele cabluri prezentau semne de "oboseala" si mi-am zis sa schimb tot, e o operatiune migaloasa dar a meritat din punctul meu de vedere. Trebuie acordata atentia cuvenita legaturilor electrice, deoarece asa cum ai constatat mici erori pot cauza mari neajunsuri.

Link spre comentariu
Vizitator gabriel07

daca ai sti marian..statia asta provine de la un service si a venit fara corectorul de ton al ei pe 2 placi( in pozele tale am vazut ca erau 2 placi -in locul lor era una stereo cu 4 tranzistori bc108 iar butoanele erau bass-ul la inalte si invers), cu o placa a etajului final construita de electronist fara a mai respecta rezistentele din emitorii tranzistorilor finali...ma rog...nici nu seamana cu originalul executia...dar ar fi mers...am luat de la vecinul care mi-a dat statia o placa rupta pe jumatate pentru piese ..eu am lipit-o la loc, unde are bucati lipsa am pus bare de sarma pentru a lega tranzistorii ...am crezut ca fiind identica cu cealalta originala va merge mai bine...si am facut-o sa mearga..legaturile de alimentare le-am respectat pe ale depanatorului si astfel acum cand am cerut astazi sfaturi de pe Elforum si m-am uitat la trasee constat ca la iesirea boxelor, cea de la masa comuna este alimentata de pe cablul de 230v-firul legat la masa(al 3-lea), iar un fir de la 230v este legat la randul lui la punctul comun al condensatoarelor(in desisul de sarme nu am vazut ca de la siguranta de protectie a transformatorului primar merge un fir la condensatori)...era sa raman cu limba scoasa ...noroc ca am lucrat mereu cu statia scoasa de sub tensiune sau am fost atent sa nu ating firele de la intrerupator...nu inteleg de ce a legat asa-poate din neatentie...

-acum am legat pentru prima oara punctul comun al condensatoarelor cu punctul de masa a mufelor de la boxe...sa vedem ce o sa fie...

Link spre comentariu

Ampliful tau a trecut din cate spui prin multe aventuri... pacat... eu sunt evident subiectiv pentruca am un soi de slabiciune pentru ampliful asta, totusi, orice amplificator ar merita mai mult respect...

Eu cred ca ar trebui sa te inarmezi cu multa rabdare, si sa te apuci de o restaurare in genul celei facute de mine, daca mai sunt condensatori vechi inca prezenti in amplif, inlocuieste-i cu altii noi, preferabil ar fi sa inlocuiesti si tranzistorii, si sa te asiguri ca fiecare canal separat functioneaza corespunzator, apoi refacute cu grija si legaturile electrice,, astfel esti sigur ca totul este ok.

Link spre comentariu
Vizitator gabriel07

Uraaaaaaaa..merge merge merge....s-a rezolvat...firul de masa de la boxe nu era legat la mediana ci doar la masa trecand prin R129...

Multumesc lui remus68 maestru si taticul lor...a dat solutia din prima,

Multumesc lui Marian, colaborare si comunicare 10+, de asemenea a stiut din prima,

Multumesc Zal,

Multumesc flomar60,

Adevarati prieteni chiar daca nu ne cunoastem...Elforum ne-a unit...nu ma asteptam sa primesc sfaturi asa repede ...credeam ca poate peste cateva zile voi gasi vreun comentariu ceva...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări