elektronu85 Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 Buna ziua! Am deschis acest topic in ideea de a initia o discutie privitoare la diversele tipuri de cabluri si fire folosite de noi, ca amatori, in realizarea diverselor montaje electronice si in special in amplificatoare. Sunt curios ce foloseste fiecare dintre noi pentru interconexiunile dintre diversele etaje si ce fel de cabluri ar fi mai bune. Am initiat acest topic si in ideea de a aduna aici toate informatiile referitoare la acest capitol, zic eu destul de important, referitor la cablarea amplifcatoarelor si nu numai, mai ales ca pe acest forum nu prea se gasesc informatii in acest sens. Nu fac referire aici neaparat la modul de interconectare, ci mai ales la tipurile de fire folosite, diametre, lungimi, culori etc. De asemeni mi-ar placea daca am putea discuta cate ceva si despre provenienta unor astfel de cabluri in afara de firele si cablurile recuperate de prin diverse aparaturi (ma refer la cablurile noi). In acest sens, voi incepe cu exemplul meu, eu as avea nevoie de un stoc de fire care sa aiba o diversitate de culori cat mai mare astfel incat sa acopere o mare parte din necesitatile de cablaj in diferite montaje(sunt maniac pe culori, imi place sa stiu de la primul ochi ce fac diversele cabluri dintr-un montaj). De aceea ma gandeam pentru cine ar mai fi interesat si la un group-buy pentru asa ceva: http://www.tme.eu/ro/details/liyy24x0.34/cabluri-multifilare-neecranate/helukabel/18071/# , un cablu multifilar care mi se pare ca acopera in mare parte necesarul de fire pentru orice electronist amator. As initia un group-buy pentru acest cablu(sau un altul) pentru ca la TME comanda minima e de 25 m, ori eu nu am nevoie decat de 5m. De asemeni sunt deschis la orice alta sugestie. In speranta ca acest topic se va constitui in ceva frumos cu informatii utile, va multumesc si va doresc o zi minunata! P.S. Daca adminii considera ca acest topic nu-si are locul aici, va rog sa-l mutati unde credeti de cuviinta. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 (editat) Ce rost are sa folosesti un cablu cu 25 de fire??Conductor pentru conexiuni se gaseste in toate magazinele care vind materiale electrotehnice. Editat August 8, 2014 de viobio Link spre comentariu
elektronu85 Postat August 8, 2014 Autor Partajează Postat August 8, 2014 Nu prea gasesc conductori separat la diametrele de care am nevoie, cel putin nu in zona mea. Cel mai subtire conductor litat pe care l-am gasit eu prin zona pe aici e de 0,75mm si nu prea imi convine Alternativa pe care am gasit-o ar fi conductoarele din cablurile de interfon analogic, care iarasi nu-mi plac pentru ca imi par prea subtiri. Din punctul meu de vedere acel cablu e avantajos daca vrei sa-ti faci stoc de conductoare. Ai la dispozitie si diverse culori in functie de ceea ce vrei sa faci. De asemenea, acele conductoare se pot folosi intr-o multitudine de situatii, nu doar la cablat amplificatoare. Asta e doar parerea mea. Link spre comentariu
carageae Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 Pe la noi vin des in piata de vechituri diverse surse de PC, reparabile sau nu...in cazul meu, ce se poate repara prin schimbare de condensatoare revine in circuit, ce nu...ajunge donator piese de schimb si cabluri...sunt si unele surse de firma, la care conectorul de 20/24 de fire e suficient de lung...eu ma descurc asa. Sunt si ceva cabluri pt. alarme de acest gen, se gasesc si pe la noi, nu trebuie musai la TME. iti trimit un link in mp... Link spre comentariu
mișa Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 Da, cablurile de alarma si incendiu sunt bune pentru multe aplicatii. Daca nu te descurci nici cum, iti trimit eu (gratis) vreo 5-10m de cablu din asta: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Cablu.JPG dar numai dupa ce ma intorc din munti. (daca promiti ca-l folosesti la electonica...sa nu ma duc degeaba la posta) Adu-mi aminte peste 2 saptamini. Link spre comentariu
zal Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 Io am recuperat sacoşe de cabluri din surse de calculator, diverse scule audio sau video vechi (mai ales acele video tip ''tanc'') şi mi le-am pus pe căprării, cele cu izolaţie ptr 300V, 600V, peste 1kV, sau cele mai subţirele, etc. Mai sînt cele cu izolaţie dublă, ptr reţea, provenite din diverse amplifuri japoneze casate, dar foarte bune şi în montajele cu lămpi. La fel, am adunat orice cablu ecranat, fie brut, fie fasonat la capete. În materie de tuburi ptr izolaţie, am adunat la fel, orice tub şi am cumpărat cînd am găsit tub împletit din bumbac, sau din teflon ptr bobinaje şi terminale de piese. Nu cumpăr decît tub termocontractabil, rar. Link spre comentariu
Untold Postat August 9, 2014 Partajează Postat August 9, 2014 Eu am gasit cablu atat monofilar litat de diverse culori cat si ecranat mono in cablul VGA dintre calculator si monitor. Din cele 3 cabluri ecranate existente in cablul VGA (rosu, albastru si alb saiu gri ) mi-am facut cabluri audio pentru cd-payer si amplificator. Sunt cam de 3mm diametru, flexibile si de calitate. Link spre comentariu
allexx1968 Postat August 9, 2014 Partajează Postat August 9, 2014 Buna Am recuperat si eu cabluri te peste tot.Vreau sa pun o intrebare referitor la cabluri recuperate din surse de calculator.Avand o sectiune generoasa,am facut un adevarat stoc,dar nu stiu la ce tensiune rezista.Mai ales cele din surse vechi par a fi extrem de rezistente.Pe moment am lucrat la tensiune maxima de 550V fara probleme.Rezista oare la tensiuni mai mari? Spor Alex Link spre comentariu
zal Postat August 9, 2014 Partajează Postat August 9, 2014 Păi, majoritatea sînt inscripţionate ptr 300V continuu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum