Vizitator Electroms Postat August 8, 2014 Partajează Postat August 8, 2014 Bună, Am căutat mult despre recuperarea argintului din contacte argintate, dar nu am gasit mare lucru, iar ce am gasit era cam SF, prea multe substante care ar fi scumpe de procurat. M-ar interesa cum ați proceda voi dacă ați avea găleata cu contacte argintate și ați dori să recupetați argintul ? E un strat destul de gros zic eu, până să ajungi la cupru. Sunt papuci mari pentru cablu gros folosit la ulitaje industriale de puteri mari. Cel mai simplu mi s-ar părea ceva de tipul electrolizei, insă chimia ce sa prins de mine la școala nu mă ajută să gândesc eu lucrurile, așa că trebuie să fac treaba asta ca și cum aș face o mancare după rețetă. Vă mulțumesc Link spre comentariu
puriu Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 Daca este vorba de contacte de releu, acestea sunt facute din aliaj de argint masiv. Un contactor de curent mare contine peste 50 grame de argint. Se scot pastilele de pe lamele si se dizolva in acid azotic (ies vapori toxici). Se introduce cupru in solutie si se formeaza o pulbere neagra de argint pur care se spala bine si se topeste.Daca este vorba de piese argintate cantitatea de argint este mica si nu merita efortul de recuperare. Se poate recupera ceva, dar nu prin electroliza. Se toana materialul intr-un vas si se toarna peste el o cantitate nu prea mare de solutie de acid azotic si se agita toata incarcatura pana nu mai ies vaporii toxici. Argintul se dizolva si se depune inapoi pe cupru sub forma de pulbere si de cristale. Se spala de cateva ori si se amesteca totul pana cand argintul ramane la fund, iar piesele nu mai au argint pe ele. Link spre comentariu
morocanosul Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 (editat) Acidul azotic concentrat(fumans),se gaseste la liber sau sunt probleme cu tot felul de autorizatii? :nas:De unde poate fi achizitionat? Editat August 11, 2014 de morocanosul Link spre comentariu
norad Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 Daca este vorba de contacte de releu, acestea sunt facute din aliaj de argint masiv. Un contactor de curent mare contine peste 50 grame de argint. Se scot pastilele de pe lamele si se dizolva in acid azotic (ies vapori toxici). Se introduce cupru in solutie si se formeaza o pulbere neagra de argint pur care se spala bine si se topeste.Daca este vorba de piese argintate cantitatea de argint este mica si nu merita efortul de recuperare. Se poate recupera ceva, dar nu prin electroliza. Se toana materialul intr-un vas si se toarna peste el o cantitate nu prea mare de solutie de acid azotic si se agita toata incarcatura pana nu mai ies vaporii toxici. Argintul se dizolva si se depune inapoi pe cupru sub forma de pulbere si de cristale. Se spala de cateva ori si se amesteca totul pana cand argintul ramane la fund, iar piesele nu mai au argint pe ele. Daca un obiect e din argint masiv, ce rost are sa-l dizolvi in acid azotic si apoi sa scoti argintul din solutie ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 Daca este vorba de contacte de releu, acestea sunt facute din aliaj de argint masiv. Asa cum a spus @puriu e vorba de aliaj de argint nu argint 999. Banuiala mea ca a strecurat acel "masiv" cu referire la aliaj de argint masiv si nu argint masiv,tocmai pentru a nu crede ca`i vorba de ceva argintat. Probabil de aia se aplica metoda cu acid azotic, pentru a mai scapa de restul de componente nedorite din masa de aliaj. Grig Link spre comentariu
Fulgerik Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 Daca un obiect e din argint masiv, ce rost are sa-l dizolvi in acid azotic si apoi sa scoti argintul din solutie ? Se numeste purificare. Contactele nu sunt din argint 100%, sunt din aliaj de argint. Link spre comentariu
Vizitator knauf75 Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 Acidul azotic concentrat(fumans),se gaseste la liber sau sunt probleme cu tot felul de autorizatii? :nas:De unde poate fi achizitionat? Nu se gaseste la ''liber''. Este trecut in tabelul substantelor care necesita un control al vanzarii si utilizarii. Trebuie sa fii autorizat de AEST pentru al cumpara sau comercializa precum si al folosi. Link spre comentariu
Vizitator dorelmihai Postat Iunie 9, 2015 Partajează Postat Iunie 9, 2015 contactele din contactori sunt aliaj de 80% Link spre comentariu
Vizitator pyt_gt7 Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Am si eu o intrebare . Daca pun in acid azotic, argintul industreal cu tot cu metalul pe care se afla el , se vor dizolva toate metalele ? Iar la electroliza se va recupera doar argintul? Ca sa nu ma chinui prea mult sa iau argintul de pe contactul de cupru ... Multumesc . Link spre comentariu
daniel_88 Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Eu stiu pe cineva care le scotea cu autogenul, le desprindea de pe suportii de cupru si fier vechi scria pe ei . A facut foarte multi bani de pe urma contacoarelor. Link spre comentariu
leo 17 Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 argint industrial ..si eu am acut 150g de pe contacte ..le am dat la tucirii ..cica fac lantisoare si inele )) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum