Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformatoare din miez de ferita de putere mare


Eles Szilard Robert

Postări Recomandate

Buna tuturor.sunt nou pe forumul acesta si as vrea o mare rugaminte

vreau sam construiesc o sursa care sa scoata 200A aproximativ si problema este de unde im pot gasi un traf din ferita cat mai mare sau daca are cineva de vanzare sa ma contacteze pe nr 0758662944 sau sami lase un nr de tel multumes foarte frumos.

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

200A  e un curent serios, cu mai putin de atat, se sudeaza. O sursa capabila de un asemenea curent, nu cred ca poate fi construita fara ceva experienta in comutatie. Ai macar o schema, sau cauti mai intai traful, apoi schema ?

Link spre comentariu

Puteti folosi orice miez, cat de mic, doar sa incapa bobinajul.

Sectiunea trafului n-are nici o legatura cu puterea... :)

 

bravo,l-ai umplut de informatii..... :rade:

Editat de nel65
Link spre comentariu

totusi sa numai radem,sa luam lrurile asa cum sut chiar si gandirea noastra profana.

un miez de ferita are patru caractrisci definitorii:

1 materialul din care e facut

2 sectiunea utila

3 volumul

4 aria ferestrei.

derivat indirect de la sectiunea utila si volum este factorul de forma sau core factor. 

miezurile sunt gata optimizate, se va alege un miez in fuctie de puterea sursei si trecventa de lucru aacesteia.

se poate si calcula exact sau se poate tatona, pentru 1 kw la 50 khz putem porni de la un miez ed t59 material 3f3, erelativ esor sa lfacm un trafo de 1kw pentru o inductie maxima de 100 mT, miezul poate si mai mult, se poate ajusta frecventa pentru aface un compromis intre putere si pierderile in miez in gol.

evident ca pentru putere mai mare e nevoie de un miez mai mare, e vorba despre fluxul magnetic total, care este egal cu inductia inmultita cu suprafata normala.

se pot folosi si nomograme la fel ca la trafurile de retea.

pe masura ce creste putera designul trafului vine cu niste limitari.

inductantele de scapari cresc odata cu marimea trafului, asta inseamna ca frecventa la care poate fi folsit scade odata cu marimea.

tensiunea pe spira creste cu marimea si frecventa la care lucreaza, asta are 2 consecinte,1 creste pierderile prin curenti turbionari in miez,2 creste stressul asupra izolatiei infasurarilor, necsita o izolatie tot mai groasa.

se inrautateste raportul suprafata de disipare a caldurii-volum, face racirea tot mai dificila.

 

O solutie convenabila e impatirea trafului in mai multe mai mici: permite o racire mai buna, frecventa de lucru mai mare, si pdatorita dipersiei parametrilor feritelor se generaza varfuri de tensiune mai mici la comutare, decsita snubbere sau si clampuri mai mici.

din acest motiv miezurile de ferita mari sunt rare, ele se fac pana la dimenisuni capabile sa lucreze la frecventa la care lucreaza de obicei dispozitivele de comutatie caa 100 khz.

Edt 59 3f3 merge si la 100 khz cu 1kw.

in functie de puterea totala a sursei se pot folosi unul sau mai multe astfel de trafo.

cu miezul asta se pot scoate si 2 kw dar nu este pentru cei ce vor sa faca invertor care sa nu le descarce bateriile la mersul in gol,

asadar sursa se personalizeaza, pentru un consum mic in gol se face un trafo mai mare care lucreaza cu inductii mai reduse, are niste inconveniente cu stabilitatea, pentru putere maxima se impinge inductia maxima in sus, in fucctie si de aranjamentul de racire a miezului, cu ventilator sau fara, si de temperatura maxima la care stabilim sa lucreze in fuctie de temperatura ambientala maxima expectata, precum si de regimul de functionare continuu sau discontinuu.

in general pentru sursele care merg pe o gama larga de putere cum sunt invertoarele, se supradimensioneaza sa poata sa suporte varfuri de putere de scurta durata fara sa se satureze. precum si sa nu consume mult in gol.

Link spre comentariu

@cavit, discutia nu e musai despre miezuri ferita. In cazul de fata, 5V/200A, din 12V alimentare, nici nu vad rostul unui traf, e suficienta o inductanta, bobinata pe un miez ferita, sau altceva. Adica o sursa buck de mare putere. Daca se opteaza pentru ferita, e musai intrefier, adica o complicatie in plus. Eu unul as folosi un tor cu intrefier distribuit, chiar daca pierderile sunt ceva mai mari. In surse de mare putere, peste 1Kw, nu prea am vazut inductante pe ferita, cu intrefier, ci doar toruri.

Link spre comentariu

va multumesc pt informare abia astept so fac

ca amator am sa folosesc un integrat TL494CN si ca finali am sa pun IRF1404 inca nu mam gadit la schema, miam comandat de pe mivarom ceva miezuri de ferita ETD59 3 buc si 2 de EE70.o sami fie greu sa calculez spirele

Link spre comentariu

EDT 59 material 3F3 = 1 kw ???

3F3 la 50 kHz ????

Mai nea Cavit ne-ai spart.

Poate te mai gandesti.

Si mai spuneai ca ti-ai petrecut ( irosit ) o viata in comutatie.

 

Spor,

 

Mircea.

Link spre comentariu

Va recomand sa faceti reglajul de tensiune reglind frecventa invertorului intr-o plaja convenabila ,probabil 30-100Kz depinde de traful respectiv. La curentul asta merge aceasta solutie . reactanta de scapari variaza cu frecventa si deci caderea de tensiune interna pe traf este reglabila. Avatajul principal este simplitatea schemei . Factor de umplere constant 50%. Am folosit demult aceasta metoda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări