Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

protectie pompa sistem de irigatie


morpheus05

Postări Recomandate

Va salut.

 

Vreau sa le fac parintilor un sistem de irigatie pt gradina de la tara. Uneori ramane fantana fara apa si pompa merge in gol... daca ar merge suficient de mult timp s-ar arde. Pompa o s-o folosesc pt a umple un bazin de o tona. E vorba de o pompa de Pitesti.

 

As vrea sa fac un sistem de protectie care sa inchida pompa cand nu mai trage apa. Cum as putea face? Sistemul de irigatie o sa-l fac cu arduino.

 

Ce senzori as putea sa iau? Sau exista alta metoda? Sunt incepator si ma gandesc ca poate sunt alte solutii mai bune de care nu stiu.

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • morpheus05

    6

  • ionutzamd

    3

  • Fulgerik

    2

  • Marius84

    1

Top autori în acest subiect

Va multumesc pt sugestie. Dar intre timp am dat peste o metoda mai simpla de implementat  si mai ieftina: http://www.instructables.com/id/Garduino-Gardening-Arduino/step4/Build-Your-Moisture-Sensor/ 

 

Mi se pare eleganta solutia de acolo: in dreptul tevii pe unde curge apa, intrerup un fir. O parte o conectez la 5v si cealalta  intr-un pin analog din arduino + in ground. Facui un test si mearsa. Asa o sa fac si protectia pt bazin pt a nu se umple prea mult + senzori umiditate sol.

Link spre comentariu

Nu cred ca este cea mai buna soluție cu senzorul la ieșirea,deoarece pompa nu este protejata .Daca apa din  put creste si scade cand trage  pompa de mute ori in interval scurt o sa pornească si oprească de multe ori. Cat crezi ca va rezista pompa?O soluție buna este cu senzor minim si maxim montat in put ,pe teava .In momentul in care apa ajunge la minim se va opri ,pompa nu va mai porni pana nu ajunge  din nou la maxim.Trebui măsurata apa din put si văzut distanta dintre senzori.

Editat de ionutzamd
Link spre comentariu

Voi evita pornirea/oprirea pompei de multe ori facand o pauza de 30 minute in momentul in care nu mai detectez apa, astfel voi permite sa creasca apa in put. Am testat senzorul intr-o cana cu apa si urmaream ce se intampla cand introduceam senzorul in cana si cand il scoteam. Valorile sunt total opuse, si cred eu ca pot detecta destul de exact in momentul cand nu va fi apa.

 

Dar e buna observatia cu scaderea debitului, asa ca ma gandesc sa bag firele intr-un punct cat mai jos al tevii de la suprafata tocmai pt a detecta apa chiar si cand presiunea scade.

 

In ce priveste pompa, s-o pornesc cu un releu sau cu un triac? Am facut un montaj cu un triac in care am pornit/oprit un bec si ma gandeam ca ar merge si cu pompa. Asta e schema cu triac-ul: http://wiring.org.co/learning/basics/lightbulb.html  Triac-ul meu e de 4A. Sa fie suficient la o pompa de 500W? In mod normal, da, prin pompa ar trece 2A si ceva.

Link spre comentariu

O idee. Se realizeaza un rezervor mic care are doua conducte situat intre pompa si rezervorul de acumulare si mai sus decat acesta. Prima este cuplata la pompa si alimenteaza rezervorul iar a doua merge catre rezervorul principal de acumulare. Pe aceasta conducta catre rezervorul de acumulare exista un robinet de reglaj din care se stabileste nivelul minim de debit. Cand plutitorul a ajuns la minim inseamna ca pompa nu are apa. Principiul se bazeza pe faptul ca la un raport constant intre cele doua debite, cel de la pompa si cel catre rezervor, nivelul de apa ramane constant atat timp cat acest rezervor este deschis in atmosfera. Cand pompa nu mai pompeaza, apa se scurge din acest rezervor, oprind pompa. Aici intervine robinetul de reglaj pentru stabilirea debitului minim al pompei.

Motorul pompei este sarcina inductiva si cred ca e mai bine cu releu plus ca automatizarea se poate face mai usor fara prea multa electronica cu doua plutitoare si un temporizator toate alimentate la tensiune joasa de pana in 24V.

LE: cred ca mai degraba trebuie 3 plutitoare, unul de pornire si unul de oprire pe rezervorul principal si inca unul de oprire montat pe acest rezervor-debitmetru, inseriat cu celalat de oprire de pe rezervorul principal.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Eu folosesc contactoare pentru pornire si automatizare,chiar si la presostatul care pornește pompa , contactul presostatului mai oxidează sau se sudează in sarcina .

In legătura cu triacul trebui sa ei in considerare curentul la pornire care poate fi si de 3 ori mai mare.

Link spre comentariu

@The Stressmaker

Multumesc pt idei. Totusi, cred ca mi-ar fi  greu sa fac rezervorul cu cele 2 conducte. Am facut niste teste cu senzorul pe care l-am descris mai sus si am fost multumit de rezultate. Cred ca ar fi un senzor bun.

Am luat 3 electrovalve care merg la 12V si o sa le alimentez dintr-o sursa de PC. Si eu am vrut tensiune joasa, parca sunt electrovalve si la 220VAC.

Dar daca fac un test cu triacul, sa vad daca porneste pompa, ce s-ar putea intampla in cel mai rau caz? Se strica triacul? Pompa ar putea sa pateasca ceva? Pe triac am montat un radiator din aluminiu. As fi dispus sa sacrific triacul, pompa nu.

 

 

@ionutzamd

 

M-am uitat pe specificatiile triacului, si parca scria ca in sarcini "non-repetitive" duce pana in 25A, cred ca asta e curentul la pornire? Ca doar nu se repeta, e doar cand e pornit. In mod repetat suporta 4A.

 

Ma gandeam sa fac un senzor asemanator pt a detecta cand am curent in casa. Uneori se intrerupe curentul, mai ales cand fulgera. De la un incarcator de mobil de 5v sa-l citesc intr-un pin analog arduino. In momentul cand pornesc pompa si nu am apa, verific curentul....si daca nu e, urmatorul pas e verificarea curentului, pt ca n-are sens pornirea pompei din releu in cazul in care curent nu e.

Editat de morpheus05
Link spre comentariu

O sa iau UPS pt arduino.

 

Acum ma gandesc ca detectarea curentului ar fi bine s-o fac si periodic cat timp sunt pornite electrovalvele in cazul in care se ia curentul pt ca nu ar mai iriga. Sau eventual sa bag si sursa PC in UPS. O sa vad.

Link spre comentariu

Arduino este o platforma excelenta dar ai grija la interfatarea cu elementele de putere.Primul lucru este sa folosesti relee pentru comanda ca sa asiguri separarea galvanica intre partea de comanda si elementele de executie.Ca senzor nu este bine sa folosesti propunerea ta pentru ca nu este stabila si sigura in functionare. Propunerea mea este sa folosesti un senzor ultrasonic de nivel al apei. Placa Arduino iti va permite sa jonlezi cu pornirea si oprirea pompei cum doresti fara frica ca ramane fara apa.Eu folosesc, pentru un sistem de irigatii cu panou fotovoltaic, un Arduino pro mini si un senzor ultraonic HC-SR04. Am scris un program care sa ude la anumite ore sinun altul care sa goleasca permanent fantana, cu un comutator aleg varianta.

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce releul are separare galvanica si montajul cu triac nu are. Arduino nu comanda triacul direct, ci printr-un optoisolator. Din punctul meu de vedere e cam acelasi lucru. O sa fac un test cu un ventilator, sa vad daca reusesc sa-l pornesc cu triacul.

 

De ce senzorul meu nu ar fi stabil si sigur in functionare? Eu vad eventualele neplaceri sa fie cauzate de o slaba prindere de teava, daca firele s-ar misca, atunci da, nu ar mai detecta apa.

Senzorul pe care il propuneti, HC-SR04 nu s-ar monta cam in acelasi mod: in fata tevii pe unde curge apa? Imi place ca e ieftin, si s-ar putea face usor. Mi-as lua cativa senzori pt a experimenta cu ei. Sau sa fie montat in bazinul de o tona si sa fie masurat nivelul de apa si cand pompa e pornita, si apa nu creste, sa intrerupa pompa? In cazul asta, nu stiu cat de repede ar detecta senzorul lipsa cresterii nivelului avand in vedere ca e vorba de un bazin mare. Nivelul ar creste mai greu si ma gandesc ca ar putea rula mai mult timp pompa in gol pana sa detecteze senzorul ca e o problema.

 

Cred ca ar fi bun un panou fotovoltaic macar pt a porni electrovalvele. Electrovalvele cred ca ar consuma vreo 12W-15W.

 

Arduino pro-mini si senzorul HCSR04 le-ati luat din China, de pe ebay? Arduino pro-mini se poate programa cu un alt arduino, de ex. arduino leonardo? Sau are neaparat nevoie de cablu/conector FTDI? Pe ebay din China costa pana in 15 ron fara cablu FTDI. Foarte ieftin.

Link spre comentariu

Arduino pro mini l-am luat de aici de la @mirceacra iar senzorul piezo de la Teguma. Eu monitorizez nivelul apei din fantana, am grija sa nu scada sub un anumit nivel ca sa ramana pompa fara apa. A fost ceva interesant prima data, acum am salvat date despre debitele fantanii in diverse anotimpuri si diverse regimuri de functionare.Arduino pro mini pe care-l vinde Mircea vine impreuna cu adaptorul FTDI si se programeaza extrem de simplu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Morpheus, uite ca ma bag si eu in discutie:

1 Solutia cu releu/contactor, desi e mai "retro" e mai robusta; la triac eu as face o "rezervare" in putere zdravana (as pune un triac care suporta minim 16, sau mai bine chiar 25 de amperi in regim continuu, chiar daca pompa de 500W ar cere vreo 2,5 amperi calculati; atentie la circuitul de comanda, triacele mai "mari" necesita si o comanda mai "mare". Curentul ala "de varf" e pentru micro, maxim milisecunde, ori pompa porneste mult mai lent si se poate si bloca, situatie in care iti va "sari" o protectie gen disjunctor ("siguranta automata", cu clapeta sau buton) nu triacul....

2 Din practica in automatizari (atat directa cat si prin informatiile de la colegii din acel domeniu), traductorii bazati pe conductia prin sarurile continute in apa (cum propuneai tu, cele 2 fire peste care trece suvoiul de apa pompata) e considerat nefiabil, avand variatii mari ale conductivitatii, depinzand puternic de continutul de saruri din apa. Mult mai siguri sunt traductorii de nivel "clasici" (aia cu plutitor si contact basculant, care insotesc pompele acelea zise "pentru apa murdara", adica in general pentru golit camine, subsoluri si alte gropi inundate), sau, varianta moderna cu ultrasunete sau chiar cu radar (poate a facut cineva si optici, cu mini-laser infrarosu? Totusi senzorii optici sunt relativ sensibili la opacizare)

3 Detectia prezentei tensiunii in retea se poate face cel mai simplu cu un contact de releu (poate fi si de 5-12 Vcc, alimentat printr-un mic trafo coboritor+redresare+filtrare (economica), nefiind nevoie de o precizie foarte mare; se poate utiliza si o tensiune de la sursa care alimenteaza din retea "agregatul"). Totusi, deoarece oricum pompa nu poate functiona, nu prea vad rostul alimentarii controlerului prin UPS (cu exceptia faptului ca astfel se evita re-pornirea (bootarea) (micro)-sistemului, insa la un program atat de mic, as crede ca aceasta e mult mai scurta decat pentru minunatul Windows!

4 O problema oarecum asemanatoare am si eu: socrii mei au apa curenta printr-un hidrofor; in anii secetosi (prin 2005, parca), nivelul scazut al apei si un consum momentan marit (musafiri in week-end), a condus la dezamorsarea pompei. Pentru asemenea situatii, ar fi buna o protectie de genul dorit de dv. La hidroforul meu, riscul de defectare al motorului e ceva mai redus deoarece am ales un motor cu o rezerva de putere mai mare, insa se poate defecta etansarea axului pompei, lipsita de racire si solicitata un timp nefiresc de lung. De aceea ma gandeam sa-i aplic o protectie prin supravegherea timpului de functionare, deoarece in functionarea normala pompa se opreste din cand in cand.

 

Sanatate

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări