cavit Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 La sirurile lungi de baterii este naparat nevoie de egalizarea incarcarii varianta cu capacitati comutate nu e specifica pentru o anumita tensiune pe baterie sau celula, doar egalizeaza tensiunile pe celule tensiunea efectiva pe celula sau monobloc depinde de tensiunea totala aplicata sirului si de numarul de celule respectiv monoblocuri, se poate istla la diverse configuratii si merge la fel, trebuie doar o anumita putere si curent in functie de capacitatea celulelor sau monoblocurilor si regimul de incarcare descarcare, circuitul asigura egalizarea si la incarcare si la descarcare, este patent american, de exemplu pentru un sir de 10 monoblocuri a cate 100 Ah 12v cu incarcare in 10 ore comutatoarele pot fi irfz 44 sau altele asemenea si capacitorii 20 uf/63v PMP la o frcventa de comutare de 10-50 khz. driveri 10 ir 2153 sincronizate sau nu. in varianta originala sunt comandate cu trafo dar e greu de facut. Caut pe cineva sa mi-l faca contrcost invarianta din exemplu. Din pacate nu la-m putut edita tot ca nu am ir2153 in librarii. dar e evident unde vin puse sunt si condensatorii si diodele de boot strap. bateriile din schema sunt doar pentru a intelege vin legate sarme la sirul de baterii vrla. Link spre comentariu
giongiu Postat August 12, 2014 Partajează Postat August 12, 2014 In locul condensatorilor se pot folosi inductante, sau mai bine, trafuri. O discutie pe tema asta, gasesti aici http://www.tehnium-azi.ro/topic/5450-egalizare-tensiune-pe-acumulatori-inseriati/page__st__15?do=findComment&comment=55003 Link spre comentariu
cavit Postat August 20, 2014 Autor Partajează Postat August 20, 2014 am facut unul mult mai simplu chiar daca nu e asa riguros, stiu ca se poate face cu un trafo cu bobine duble si punte comandata de vmosuri, o asfel de inasurare dubla si puntea aferenta permite egalizarea a 2 baterii pentru mai multe se pun mai multa stfel de infasurari identice pe acelasi miez, problema e cu comanda sincrona a atitor tranzistori si la potentiale diferite, e nevoie de comanda izolata, vin 2 tranzistori pe baterie, pentru 10 barterii trebuie 20 tranzistori. eu l-am facut asa cele 5 infasurari duble le-am pus punti de diode shottky si am mai pos o infasurare ceva mai scurta cu o spira mai scurta ca suma spirelor celor 5 infasurari duble pentru acompensa pierderile de tensiune pe diodele shottky si vmosuri si am facut o sursa semipunte cu 2 vmosuri care am alimetat-o de pe tot sirul, raportul de transformare este cel sir/ baterie. nu e asa bum ca cel de mai sus, dar totusi merge si e mult mai simplu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum