Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre amplificatoare PP cu sarcina distribuita


Vizitator magistratul

Postări Recomandate

Vizitator magistratul

In urma studierii reactiei voastre la subiectul precedent despre amplificatoarele McIntosh a majoritatii userilor acestui "minunat" forum am ajuns la concluzia ca exista cateva "mici" confuzii in domeniul topologiei amplificatoarelor PP, cu grave lacune ale cunostiintelor tehnice detinute de useri si/sau fracturi de logica incredibile pentru postacii de serviciu pe un forum care se intituleaza Forumul Electronistilor!

Desigur, nu este vina forumului... 

Amplificatoarele McIntosh reprezinta un caz particular de amplificator PP, la care sarcina este distribuita in anod si catod in proportia de 1:1.

Exista si alte concepte de amplificatoare PP cu sarcina distribuita, si iata ce am gasit la o simpla cautare pe net :

-Quad ( QA12 , Quad I , Quad II etc )

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

-Revox Studer ( Studio 22 , Studio 52 etc )

 

Posted Image

 

Posted Image

 

-Luxman ( MB3045 avand OPT cu bobinaj quadrifillar de inspiratie 100% McIntosh iar masterproject a fost Tim de Paravicini :) , MB88 etc )

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Sper ca aceste scheme va vor fi de folos si ca acum treaba este clara! 

 

Ati remarcat ca nu se foloseste reactia tip Ultraliniar?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • adrian_pic

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Bine ,acestea sint amplificatoare cu sarcina distribuita intre catod si anod construite diferit functie de constructor , care este ideea ? Ele sint pe NET de mult timp si majoritatea userilor de pe acest "minunat forum"  le cunosc, nu cred ca o sa vina pe rand sa-ti multumeasca...

Apropo, topicul deschis reprezinta o replica la seismul anterior sau ce se vrea ?

Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Datorita confuziei facute fara intentie de un anumit membru respectabil al acestui forum, am considerat necesar sa lamuresc problema.

De aia am specificat clar ca reactia tip Ultraliniar nu se aplica la amplificatoarele PP cu sarcina distribuita, chiar daca in teorie exista aceasta posibilitate!

Am remarcat ca schema Revox S52 ( 2xEL84) este destul de cunoscuta si apreciata pe acest "minunat forum", dar varianta de medie putere  S22 (2xEL34) sau cea de mare putere S42 ( 4xEL34) nu prea... intradevar, clasa A pura este destul de energofaga, dar ofera calitate audio la superlativ.

Nu stiu daca si-ar pastra calitatile audiofile prin simpla inlocuire a finalelor pentode de tip lautaresc EL34 cu varianta ieftina, accesibila local, adica cu  tetrode militare de tip sovietic 6P3S-E...

Banuiesc ca nu intereseaza pe nimeni datele OPT din manualul de service, asa ca nu le-am prezentat.

Userul de mai sus are exagerat de multa dreptate, aceste date sunt pe NET de mult timp si majoritatea userilor de pe acest "minunat forum" le cunosc :) .

De altfel, acest subiect este despre amplificatoare PP cu sarcina distribuita, nu despre OPT.

Cei ce doresc cu adevarat OPT se pot adresa specialistilor de pe forum, cu unul dintre ei  colaborez pentru doua OPT tip Unity Coupled pentru EL84 si astept sa trec de aceasta etapa de proiectare. 

Daca rezultatele nu vor fi bune, imi voi indrepta atentia catre Revox S22 cu finale de tipul 6P3S-E sau S52 cu finale de tipul 6P14P-EV. Nu stiu de ce, dar schema celor de la Quad II nu prea ma atrage, nu inteleg total modul de functionare.

Are 6 tipuri diferite de reactie negativa...in schema Quad II de mai sus v-am dezvaluit modul de conectare al reactiei negative globale in asa fel incat raspunsul la semnal dreptunghiular 10 KHz sa nu fie alterat de o compensare globala prea mare...

Editat de magistratul
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

La Unity Coupled singurul secret este bobinajul multifilar , care genereaza diverse aspecte de luat in seama: impedanta mica, adica sarma mai putina, capacitate parazita mai mica si inductanta de scapari minima.

Dar nu in ultimul rand identitate perfecta intre infasurarile de anod si cea de catod.

Aceasta identitate micsoreaza distorsiunile produse in etajul de putere pana la un nivel incredibil pentru amplificatoarele cu lampi!

 

Orice semiclona cu doi galeti si zece infasurari (deja am ajuns sa te citez ca pe un clasic :) inca in viata) nu are nicio legatura cu McIntosh, dar ar putea fi un OPT foarte functional si se poate proba principiul amplificatoarelor cu sarcina distribuita  anod - catod avand raportul de  1:1.

Pentru o semiclona fara pretentii audiofile exagerate ar putea fi suficient, dar, pentru inceput, ar trebui sa discutam despre avantaje si dezavantaje, teorie (cat  permite nivelul tehnic al userilor acestui "minunat forum" ce doresc sa contribuie la acest subiect, inclusiv al meu) .

Domnul Inginer Ioan Presura sau altii de acelasi nivel tehnic (ing Cristian Popoiu, ing Mihai Silisteanu, ing Boldur Barbat sau ing Tudor Tanasescu) au fost eroi foarte cunoscuti in epoca amplificatoarelor cu lampi in Romania, dar este binecunoscut si faptul ca "istoria ne invata ca nu invatam nimic din istorie" , parafrazand semnatura unui user de mare valoare, expert in trafo interstage!

Editat de magistratul
Link spre comentariu

 

 

Banuiesc ca nu intereseaza pe nimeni datele OPT din manualul de service, asa ca nu le-am prezentat.

 

Eu desi nu bobinez as fi interesat sa aflu datele trafurilor de iesire din manualele de service (daca bobinam trafuri, poate nu eram asa de lennes si cautam aceste informatii). Singura chestie deranjanta este ca datele nu sunt "ordonate" pe acest forum. Daca cineva chiar are nevoie sa gaseasca datele trafurilor de iesire din schemele tale se va duce la topicul dedicat trafurilor de iesire si sunt mari sanse sa nu la gaseasca pe cele care le-ai pus tu aici (eu cred ca le vei pune totusi  :limb: ). Si nici optiunea Cautare nu pare sa dea multe roade. 

Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Ar putea fi superioara ... dar nu confirmarea unor @semizei de tipul celor  ultrarebeli, alfabeti si telectuali tip ELFORUM , aceeasi ultra habarnisti super retarzi care prin incompetenta psihica , fizica , nepotism si incompetenta , care au nenorocit definitiv Romania .!

quad 2-ul nu e cu nimic mai prejos calitativ, dar e in clasa A cu randamentul ei cu tot si nu e de mirare de ce tot quad-ul a promovat boxele esl electrostatice.De fapt cand spui Quad 2 spui automat ESL!

Pentru S22 : se folosesc doar tole E25, avand " doar " 11500 gauss , pachetul fiind de sectiune super patrat ( 50x50 ) , restul e simplu :) , ca de obicei .

Raportul raportului infasurarilor i sarcinii anod / catod este identic ca la modelul S52 :) deci foarte usor de calculat conform  http://www.elforum.info/topic/93153-despre-amplificatoare-pp-cu-sarcina-distribuita/?do=findComment&comment=1025146 .

Adica  :)  popularizat la liber pe NET , conform ...

Viobio va poate dezvalui mai multe amanunte picante despre OPT tip REVOX ... se pare ca este in posesia datelor originale OTP Revox , datorita lui @VTP.

 

Viobio, esti invitatul nostru  

Inaintea altor povesti recomand achizitionarea cartii "Amplificatoare de inalta fidelitate" de Ioan Presura aparuta in anii 60 unde este prezentata pt prima oara in Romania si constructia de principiu , in 2 galeti si 10 infasurari a unui traf pe principiu unity coupled Mackintosh -pag 92-fig 3-49, identic cu varianta domnului Sebi_C care a facut publice si nr de spire calculate de dumnealui.Sarcina distribuita, ultraliniarul,sarcina catodica totala si anodica totala, toate sunt explicate cu exemple reale de transformatoare cu toate datele de constructie.Materiale magnetice, topologii, tipuri de inversoare de faza cu exemple de calcul, gasiti tot ce va trebuie astfel incat dupa citirea acestei cartulii de doar 150 de pagini n-o sa mai aveti multe necunoscute sau, mai bine spus, o sa stiti sa puneti intrebari la care n-o sa va raspunda nimeni public...O sa intelegeti si DE CE nu se foloseste reactia pe g2 ultraliniara in conjunctie cu reactia catodica din sarcina distribuita.Afara de faptul ca in principiu ultraliniarul si reactia catodica fac cam acelasi lucru, rezultatul armonic e cam imprevizibil.Teoretic sunt posibile a fi construite , dar necesita o rezistenta de izolatie a firelor similara ot-urilor Mackintosh .Daca ar interesa pe cineva cred ca DOMNUL Ioan Presura ar trebui declarat Eroul Necunoscut al sectiunii vintage audio pentru ca doar cu cateva exceptii notabile aproape tot ce am aflat de valoare din punct de vedere strict teoretic formulat de userii acestui forum reprezinta maxim 30-40 din cele 150 de pagini de informatie utila si condensata din cartile Domniei sale.Evident, asta este parerea mea si se refera doar la partea teoretica.Exemplele practice ale celor ce au postat de-a lungul anilor au valoarea lor separata aditiva sau substractiva la modelul teoretic si nu incerc sa diminuez aportul lor.Tot in aceasta carte recomand citirea paginilor 92-93 si a tabelelor ce urmeaza pt a intelege cateva lucruri deosebite despre alegerea materialelor magnetice functie de aplicatie.Astfel o sa vedeti ca in clasa a nu se folosesc tole identice ca in ab, de ce pt overdrive-uri turbate de chitara merg dublu-c-urile sau tolele cu particule orientate in timp ce pt clean sau blues se recomanda tole cat mai "proaste" si mari s.a.m.d...si toate astea intr-o carte scrisa acum 50 de ani.Afara de ea mai exista si Indreptarul de radiotehnica a inginerului rus Kulikovsky scrisa in anii 50, Imbunatatirea sonoritatii aparatelor de radioreceptie din anii 60 si asa mai departe...

Editat de magistratul
Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Perciuni ( roscati ) au doar cei care se inchina in anumite date calendaristice la "crucea" in sase colturi :) si sunt botezati in ziua a cincea cu briciul de rabi ...( asa cum ii plac pana la disperare glumele cu rabini , respectiv maimutei dresate de @-iobio  

) , dar orice asemanare cu sarbatorille crestine de tipul Craciunului si Anului nou este total exclusa.

Evident, este absolut evident ca intotdeauna doar zestrea genetica este de vina ... ca doar scrie in manualul de criminalistica-criminologie ...

 

Motive de alcoolizare se gasesc permanent, nu trebuie sa dam vina pe cineva anume.

Putem consuma alcool ocazional ,dar in cantitati moderate , fara ca acest lucru sa devina un delict , o contraventie sau infractiune.

Depinde doar de noi ca totul sa sa termine cu succes !

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări