Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Laptop Toshiba - pot pune 220uF in loc de 330uf?

Vizitator ciureanuc

Postări Recomandate

Vizitator ciureanuc

Salut,

Am o problema cu Laptopul meu Toshiba - se restarteaza brusc, sau se inchide fara motiv.

L-am desfacut, curatat, pasta noua pe procesor, chipset & stuff... nimic. 

Am cautat pe net si am gasit ca trebuie schimbat un condensator - si cum acesta nu prea se gaseste, omul a facut cu succes inlocuirea lui cu 4 condensatori de 330uF.

Am intrebat peste tot in oras la mine, cei care au SMD-uri au valori maxime de 220uF.

E mare problema daca pun 4 x 220uF in loc de 4 x 330uF?

Multumesc!

post-189643-0-05643600-1407149598_thumb.png

Editat de ciureanuc
Link spre comentariu

Poți pune acolo chiar 6 bucăți de 220uF, eu am pus la un coleg exact șase bucăți și mai era loc.Vezi să nu dezlipești vechiul condensator NEC TOKIN ci să-l tai cu o pânză de bomfaier bucățele, sau cu o minifreză disc.Când lipești noii condensatori să nu supraâncălzești placa, să dureze cât mai puțin lipirea.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator ciureanuc

Salut,

Momentan sunt mutat in Torino.Aici, pretul pentru un SMD 220uF e 5 euro. Adica mi-ar trebui cam 30 de euro pentru piese. 

Un laptop ca al meu, second hand, garantie 1 an, costa sub 200 de euro. Parca nu as da 30 doar pentru piese - la care trebuie sa fac si manopera.

Nu am lipit pana acum SMD-uri, deci e cam si delicata operatia.

Tinand cont ca: laptopul are peste 6 ani, bateria tine numai 10 minute, alimentatorul e cam distrus, procesorul deja e "demodat", nu-l mai mut din casa (de un an sta pe aceeasi masa) - practic e un fel de computer desktop, ma gandeam daca nu as putea, in loc de SMD-uri, sa "scot" pe exterior un condensator normal.Credeti ca as putea face asta? Se poate?

Multumesc!

Editat de ciureanuc
Link spre comentariu

În principiu se poate, doar că trebuie un condensator LowESR și firele să fie cât mai groase cu putință, altfel rezistența lor va afecta negativ eficiența.Mai e și problema radiației parazite pe care o pot genera cablurile, de aceea trebuie să fie strâns lipite unul de altul pe toată lungimea.

Link spre comentariu

Fa o plimbare pe la cateva ateliere si vezi daca poti gasi o placa de baza de laptop "moarta"...

Asigurate mai intai ca are condensatoarele necesare.

Posibil sa gasesti ceva pe la vreo 10€; sau primesti direct condensatoarele de la vreun meserias, contra bere, sau espresso.

Condensatoul original il scoti in cateva secunde cu lama de la un cutit/cutter; fara sa aplici nici un fel de caldura.

Link spre comentariu

Păi mai rămăsese şi loc să mai pun alţii  :rade:

Dacă intri pe site-ul Adelaida şi dai click pe specificaţiile componentei vezi clar dimensiunile fizice. Nu fac reclamă, dar e în zona mea...

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator ciureanuc

Ma refeream la inaltimea pieselor.Nu am desfacut laptopul inca, nu ma apuc de treaba pana nu am totul pregatit. :)

Nu cred ca vorbim de reclama aici, piesele acestea se gasesc greu. Am un fost coleg de serviciu care e din Craiova. Am vorbit cu el sa cumpere. :)

Am trimis e-mail-uri si aici, in Torino, sa vedem daca au.

Oricum, oras cu doua universitati tehnice (una fiind Politehnica), si sa fie doar doua magazine de piese!?

Va tin la curent. :)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu se poate cu fire. Acel condensator NEC/TOKIN are rezistenta ESR de 1.5mOhm, adica 0.0015 ohm. Am primit unul cu o tiganie din asta facuta, evident ca nu mai mergea deloc... Macar am zis mersi ca mi-a facut jumatate din treaba, ca de curatat, curatase frumos traseele. :da

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator ciureanuc

Salut,

De cand am inceput topicul, nu am mai facut nimic. Lipsa de piese, lipsa de scule, lipsa de chef.

Mi-am dat procesorul pe "low dynamic" si merg asa cu el. La ce am eu nevoie (net, Word, muzica si film) merge acceptabil.

Totusi, trebuie sa-l repar, nu pot sta cu el asa la infinit.

Pentru ca nu am mai facut operatia asta, as prefera sa platesc pe cineva sa o faca, mai ales daca are experienta.

De sarbatori ajung in Bucuresti: voi fi acasa intre 18 decembrie si 8 ianuarie.

Ma poate ajuta cineva din Bucuresti? Ma deplasez unde e nevoie, platesc cinstit. :) 

Ramane sa-mi spuneti cat face si unde ne putem vedea...

Multumesc!

Cristi

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Poți pune acolo chiar 6 bucăți de 220uF, eu am pus la un coleg exact șase bucăți și mai era loc.Vezi să nu dezlipești vechiul condensator NEC TOKIN ci să-l tai cu o pânză de bomfaier bucățele, sau cu o minifreză disc.Când lipești noii condensatori să nu supraâncălzești placa, să dureze cât mai puțin lipirea.

Am aceeasi problema.Niste detalii ar fi bine venite,as vrea sa-l repar eu.L-am desfacut si am vazut condensatorul cu pricina.Pozitionarea condensatorilor ?O schema ar fi binevenita.Nu am incredere in filmuletele de pe YouTube.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări