Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator li-ion

Ombladon2002

Postări Recomandate

Cum imi dau seama ca s-a terminat incarcarea?Masurand curentul spre una din celule,ar trebui sa fie zero,sau nu ajunge niciodata la zero?

Cam asa se comporta bateria,prima data am masurat cu cele 3 celule in serie,apoi cate una pe rand...

Posted Image

Editat de Ombladon2002
Link spre comentariu

încărcarea continuă și după ce s-a atins 4,2V pe celulă . Cât timp ? E greu de spus , normal da, la scăderea curentului sub o anumită valoare s-a terminat încărcarea . Bateriile LiIon pot sta mult timp la încărcare dacă nu se depășesc cei 4,2V . Teoretic , când s-au atins 4,2V avem 60-7% capacitate. Celulele tale par destul de echilibrate , nu știu de ce , acum câteva posturi , reclamai o celulă care nu se comporta bine. Poate s-au echilbrat după câteva cicluri. Diferența de capacitate între descărcarea la 0,7A și descărcarea la 2A este normală chiar dacă este ușor prea mare diferența. Estimez că , încărcate total și descărcate la curent mediu , celulele au circa 1500 mAh. 

Acu, revenind la sesizarea terminării încărcării . Sesizarea curentului prin fiecare celulă este mult prea complicată . S-ar putea imagina o soluție ca , după ce pachetul atinge 12,6V , știind că nicio celulă nu poate depăși 4,2V datorită echilibrării , să mai menții un timp de 30-60 minute , ceva de genul. Dacă celulele sunt apropiate, cum pare a fi cazul la tine , metoda ar da rezultate bune . Unii zic că nu e bine să le încarci 100% că le reduci durata de viață. Alții zic că nu e bine să le încarci cu un curent atât de mare . 

Totuși , pentru aplicațiile uzuale : smart phone -uri, tablete , aparate foto - ca să nu mai vorbim de scule electrice - devine presantă ”graba” încărcării în detrimentul duratei de viață - asta și pe fondul ieftinirii accelerate a bateriilor.

Link spre comentariu

De cand am luat bateria o celula (celula 2) avea o tensiune mai mica decat celelalte,nu e mare diferenta,dar se vede si dupa incarcare.

Acum le-am incarcat ceva mai mult timp  ( cam 4 ore folosind 2 surse de PC,deci nu mai faceam pauze) si dupa 15 minute de descarcare cu un curent de 0,8A inca nu au ajuns la tensiunea la care au ajuns prima data in doar 5 minute.Le-am incarcat pana la 12,50V,inca se mai incarcau cu un curent de 0,05A,dar am oprit incarcarea...

Acum le descarc cu un bec halogen 12V 10W,exista ceva metode mai precise? Nu neaparat pentru acest acumulator,ci si pentru altii de capacitate mai mica sau mai mare.

Editat de Ombladon2002
Link spre comentariu

Metoda cu becul o consider destul de bună datorită proprietății de ”curent constant” a becului . Oricum o măsurătoare foarte precisă a descărcării - având ca scop determinarea capacității acumulatorului - nu este prea utilă deoarece capacitatea reală depinde destul de mult de curentul de descărcare , de temperatură , de faptul că e continuu sau în impulsuri, etc.

Link spre comentariu

Acu, revenind la sesizarea terminării încărcării . Sesizarea curentului prin fiecare celulă este mult prea complicată . S-ar putea imagina o soluție ca , după ce pachetul atinge 12,6V , știind că nicio celulă nu poate depăși 4,2V datorită echilibrării , să mai menții un timp de 30-60 minute , ceva de genul. Dacă celulele sunt apropiate, cum pare a fi cazul la tine , metoda ar da rezultate bune . Unii zic că nu e bine să le încarci 100% că le reduci durata de viață. Alții zic că nu e bine să le încarci cu un curent atât de mare . 

Sesizarea incarcarii fiecarui element, s-ar putea face cu un comparator facut cu LM358, o rezistenta inseriata cu fiecare acumulator si o referinta de tensiune. Daca caderea de tensiune pe rezistenta, scade sub tensiunea de referinta, se aprinde un led.  Am testat schema cu ceva timp in urma, e functionala. 

La un element de 2500mAh, incarcarea se considera incheiata, cand curentul de incarcare, la tensiune constanta de 4,20V, scade sub 50mA.

https://master-instruments.com.au/cgi/ajax/get_file/58592/1

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Sesizarea incarcarii fiecarui element, s-ar putea face cu un comparator facut cu LM358, o rezistenta inseriata cu fiecare acumulator si o referinta de tensiune. Daca caderea de tensiune pe rezistenta, scade sub tensiunea de referinta, se aprinde un led.  Am testat schema cu ceva timp in urma, e functionala. 

Recunosc că nu mă prind , dacă ai fi drăguț să desenezi....

Link spre comentariu

Cam asta ar fi schema...Desi se poate obtine tensiunea de referinta, cu un TL431, cred ca un divizor rezistiv e suficient. 

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

De acord că schema este în principiu funcțională dar :

1. La un pack gata construit nu poți înseria rezistențele - nu e cazul aici.

2. Rezistențele rămân înseriate cu bateriile și 3 x 0,05 = 0,15Ω - poate să conteze .

3. 0,05Ω x 0,05A ( să zicem că e curentul de terminarea încărcării) = 2,5mV - cam greu de sesizat cu un grad de încredere rezonabil. 

4. După deconectarea încărcării circuitul de sesizare rămâne cuplat și descarcă bateria - cu câțiva mA e adevărat , dar descarcă.

Și , oricum , trebuie așteptat ca toate celulele să se încarce ceea ce face ca funcționalitatea să fie ( aproape ) aceeași cu sesizarea unei tensiuni totale de 12,6V.

Schema  mai poate fi îmbunătățită probabil. Oricum cam asta sugerată de tine ar fi linia pentru un circuit discret . La integratele specializate e altceva.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Se poate face si altfel...Nu se masoara curentul prin acumulator, ci curentul consumat de stabilizatorul paralel, astfel rezistenta nu e inseriata cu acumulatorul, deci nu sunt pierderi la descarcare. Aici e invers, trebuie sesizat curentul maxim, mai exact curentul de incarcare, minus aia 50mA. 

Link spre comentariu
Vizitator puiubalas

ca si o completare la acumulatorii li ion ar fi interesanta o schema de intrerupere a legaturii cu sarcina la scade rea tensiunii pe celula de 3v

va multumesc

Link spre comentariu

Se poate face si altfel...Nu se masoara curentul prin acumulator, ci curentul consumat de stabilizatorul paralel, astfel rezistenta nu e inseriata cu acumulatorul, deci nu sunt pierderi la descarcare. Aici e invers, trebuie sesizat curentul maxim, mai exact curentul de incarcare, minus aia 50mA. 

Chiar la asta mă gândeam mai devreme . Numai că aici eroarea poate să conducă la nesesizarea terminării . In varianta ta sesizarea se făcea mai devreme sau mai târziu dar se făcea. O variantă de comparare directă a curentului prin stabilizatorul paralel și cel al GCC ar putea reduce această eroare. Oricum , important este că ai deschis cutia Pandorei - ideile vor veni. 

@puiubalas Spuneam cu cîteva postări în urmă ca , la baterii decent de egale , e suficientă supravegherea tensiunii pe tot pachetul. Deoarece caracteristica de descărcare a bateriei cu LiIon este destul de abruptă spre final , nu se pierde prea mult punând o limită de descărcare de 3,1V sau mai sus. În acest fel ne asigurăm că niciun element nu se descarcă la un nivel periculos .

Link spre comentariu

Momentan opresc eu incarcarea,atunci cand curentul scade la 50mA

Pe mine m-ar interesa ceva care sa avertizeze (daca nu,chiar sa decupleze sarcina) atunci cand acumulatorul a ajuns la 9-9,3V...

Link spre comentariu

Pentru decuplarea sarcinii, trebuie folosit un mosfet, de ex IRFZ48, IRF3205, comandat de un comparator cu histerezis. Se poate face cu un AO si cateva rezistente, plus un TL431. Sau, o idee mai excentrica, un UC3843, care sa alimenteze cu 5V, din referinta interna, mosfetul. Cand scade tensiunea sub o anumita valoare, putin sub 8V,  dispar cei 5V, se blocheaza mosfetul. Cand tensiunea ajunge la 10V, reapare tensiunea de 5V, care deschide mosfetul.  Aici trebuie un IRF3708, care functioneaza cu tensiune mica in poarta. In varianta cu UC, nu e nevoie decat de integrat si mosfet, nici-o alta componenta externa. Ambele componente costa sub 5 lei.

PS

Tensiunea minima de descarcare, recomandata de producator, este 2,75-3V. Pentru 3 elementi, descarcarea trebuie oprita la cca 9V. Cum 3843, oopreste ceva mai jos, 7-8V, se poate ridica tensiunea inseriind cu alimentarea integratului, in pin 7, cateva diode, pe care sa cada diferenta de tensiune.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Tocmai am cumparat de la tigani inca o baterie 11,1V 7200mAh,avea 3,8V/celula si tinea fara probleme un bec 12V 60W,poate cu asta am mai mult noroc.

La bateria veche,nu are rost sa opresc descarcarea mai jos de 3,1V,deoarece la un consum de 0,8A scadea tensiunea de la 3,1V pana la 2,8V in cateva secunde.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări