Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator li-ion

Ombladon2002

Postări Recomandate

Acelasi rezultat,17V pe iesire fara posibilitatea reglarii.Pai eu de asta am zis ca la inceput s-a putut regla tensiunea adica mergea reglata  intre 3,5 si si 5V...Cum pot verifica TL-urile?

Link spre comentariu

Extraordinar de greu colaborăm ! Pune iar toate tensiunile alea cu maro ! 

PS La început mergea reglată pentru că aveai un curent mic de undeva din generator ( nu 2A în niciun caz ) iar în partea cealaltă lucra TL431 singur , la curentul ăla mic , că și aici BD-ul era legat aiurea . De aceea când puneai sarcină cădea la zero că nu era curent din generator . Acum , când ai făcut generatorul să dea 2A ( ai avut 5,7V pe 3Ω deci 1,9A ) TL431 nu mai pot singure , BD-urile fiind încă legate aiurea s-ar putea să se fi ars TL-urile . 

EDIT Pentru că sunt aproape sigur că s-au dus TL-urile, hai să-ți mai explic ceva . Un generator de curent constant funcționează corect când are sarcină , cînd este ceva să tragă curent din el . Acum la tine nu este aproape nimic - doar rezistențele R5, R4, R6 , ș.a.m.d. În acest caz GCC se saturează , tensiunea pe el este foarte mică - în cazul nostru sub 0,5V pe tranzistor și circa 0,7V pe diodă adică sub 1,2V . De aici ai tu 17V și ceva care nu se reglează , n-are cum să se regleze - este practic tensiunea de alimentare! Trebuie să vezi dacă se reglează tensiunea pe o celulă.

EDIT2 Eu nu mai stau prea mult în seara asta , dacă poți pune măsurătorile cerute ( alea cu maro ) să tragem o concluzie . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Gata,am schimbat TL-urile si functioneaza  :96 Radiatorul de la BDX se incinge bine,cel de la BD-uri se incalzeste si el,la fel si rezistentele,o sa pun o racire activa,nu-i asta o problema,dar protectia cum functioneaza?Curentul masurat la intrare este de 1,8A

Link spre comentariu

OK , bine că am ajuns la faza asta . Mâine continuăm . Pentru testarea / reglarea protecției e bine să ai un potențiometru de 10kΩ în locul termistorului. Dacă nu , ne descurcăm cumva. 

În regim normal BD-urile nu se vor încinge atât de tare pentru că o parte din curent se va duce prin acumulator . Ele se vor încălzi la sfârșitul încărcării . Poate folosim șmecheria asta ... 

Noapte bună.

Link spre comentariu

Alimentat la 15,5V se mai incinge doar BDX-ul si R1 (0,33 ohmi).Momentan mai am nevoie de inca o sursa de PC,pana fac rost,folosesc ce am,doar ca trebuie sa folosesc incarcatorul in reprize de 10-15 minute,deoarece nu incarca redresorul bateria cat o descarca incarcatorul...

Posted Image

Link spre comentariu

Rezistențele de 1Ω trebuie să fie la fel de calde indiferent la cât alimentezi ( dacă ești fără acumulator pus ) , la fel și rezistența de 0,33R . Doar BDX-ul se încinge mai tare la 18V față de 15V pentru că el preia diferența de tensiune .

Dar , iartă-mă , în continuare ești zgârcit la vorbe , parcă te-ai ascunde . Ziceai că folosești două surse PC , acum aflu că nu e așa . În fine , asta nu e important dar folosind o baterie care se descarcă o să avem mereu alte tensiuni deci ... 

Apoi , zici că ai alimentat de la 15V . Buuun ! Ce tensiuni ai avut pe celule ? Ăsta este până la urmă scopul - să ai o tensiune constantă ( de 4,2V în gol ) și de maxim 4,2V cu acumulatorul conectat. Sigur mai trebuie și un curent limitat dar asta zicem că am rezolvat-o. 

Rugămintea mea este , deci , măsoară după orice modificare / test  faci și spune-mi și mie ce faci . Alfel iar vorbim limbi diferite . Nu trecem mai departe până nu clarificăm partea asta. Aseară mi-ai spus doar că merge , nu mi-ai dat nicio măsurătoare.

Link spre comentariu

Nu sunt zgarcit la vorbe,doar ca nu stiu ce sa mai zic,eu o sa raspund la toate intrebarile...

O sa folosesc 2 surse de PC,atunci cand termin incarcatorul,adica dupa ce il pun intr-o carcasa,oricum acum nu am 2 surse,am doar una buna,vreao 3 stricate si cea pe care o folosesc la PC,care si asa abia duce PC-ul.

Am 4,2V pe fiecare celula,pana acum am reusit sa incarc acumulatorul pana la 12,49V,in acest timp bateria s-a incalzit putin,nu stiu temperatura,dar termistorul avea 7K.

Cum fac sa functioneze protectia? Acum il incarc fara mufa de la termistor pusa,pentru ca oricum se comporta la fel cu sau fara ea.Trebuie sa mai fac masuratori la ceva anume?

Link spre comentariu

Acu pare OK , aștept să înceapă meciul de tenis și după aia revin . În principiu reglajul protecției termice se face din R21, o pui întâi la minim și dacă bateria este caldă reglezi până acționează . Ideea e că nu e bine să încălzești bateria doar ca să regelzi protecția de aceea doream să facem un reglaj ,” la rece” - aci era necesar potențiometrul. 

Mai întâi măsori termistorul la 25° sau , dacă nu , la cât e în cameră dar îmi spui și temperatura . De aici o să estimăm - că nu știm tipul exact al termistorului - valoare lui la , să zicem , 40°.

Link spre comentariu

Să nu ardem etapele . Măsoară tensiunile de pe R24, R25 - cele cu roșu - precum și de pe pinii integratului - l-ai pus , sper, în soclu înapoi ?

PS Ai pus potențiometru în locul termistorului - iar nu spui ? De cât ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Momentan o sa renunt la protectie,deoarece oricum mai am un pachet de acumulatori fara termistor,iar urmatorul pachet o sa fie tot fara termistor... 

Acumulatorul meu de "4400mAh" are o mica problema,mai exact in timpul incarcarii o celula (2 in paralel) se incalzeste mai tare decat celelalte (celelalte se incalzesc foarte putin si asta cred ca este din cauza celulei cu probleme),dupa incarcare are o tensiune cu 0,2V mai mica decat celelalte.Descarcat cu un curent de 0,7A ,a ajuns la 9V in 90 de minute

Incarcatorul are aceeasi tensiune pe fiecare iesire,adica 4,18V.

Editat de Ombladon2002
Link spre comentariu

Dacă faci calculul asta înseamnă 700mA x 1,5 ore = 1050 mAh . Probabil că celula aia e dusă.

În rest , succes ! Cînd vrei să continui , dai un semn.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări