Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator li-ion

Ombladon2002

Postări Recomandate

Dacă ai 17V la intrare trebuie să ai cam așa : Q1 E = 16,3V, B = 15V , C = în funcție de ce rezistențe ai dar nu mai mult de 8,4V ( la reglaj corect ) .

Rectific acum , nu mai pot edita . ....nu mai mult de 12,6V ... = sunt trei celule , nu două cum am socotit eu la repezeală.

OK, eu nu mai stau mult . Mai măsoară odată generatorul de curent constant Q1-Q2 . De data asta măsoară așa : pune + de la multimetru la intrare și cu - măsori pe rând în E , B , C la Q1 și în B la Q2 . Ca să fim siguri că lucrează ca generator de curent . După aia măsoară tensiunea pe fiecare celulă - cu rezistențele conectate .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Lasă deocamdată partea cu integratul deoparte . Verifică - refă dacă e cazul - partea cu Q1, Q2 - cu circuitul cu R18, LED, Q3 , R23 respectiv cele trei circuite de echilibrare . Partea cu integratul, termistorul, etc sunt doar pentru protecție . Atenție , integratul scos din soclu deocamdată. Verifică toate legăturile la tranzistori. Dai căutare pe Google după numele tranzistorului și o să găsești poze cu dispunerea pinilor.

Link spre comentariu

Alimentat la 18,2V la  Q1 am : B 17,10V   C 17,8V   E 18,2 la    Q2 :  C 17,8V  B 18,2  E 18,2. Am refacut tot in afara de partea cu BD-uri si TL-uri .

LE: Acum pe iesire am 17V,nu pot regla tensiunea din semireglabili,dar nici nu mai scade in sarcina (decat pana pe la 16,5V)

Editat de Ombladon2002
Link spre comentariu

Nu cred că ne înțelegem, îmi pare rău. Nu poți avea valori diferite în baza lui Q1 și în colectorul lui Q2 deoarece e același punct . Cred că ai încă probleme cu identificarea corectă a pinilor .

Alimentat la 18,2V la  Q1 am : B 17,10V   C 17,8V   E 18,2 la    Q2 :  C 17,8V  B 18,2  E 18,2. Am refacut tot in afara de partea cu BD-uri si TL-uri .

Nu știu cum să facem să mergem mai departe ... 

În atașament tensiunile care ar trebui să fie la funcționare normală.

post-176515-0-14340200-1408888736_thumb.png

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Din păcate , nu pot urmări pe pozele tale , deși sunt destul de bune .

1. Firele sunt mascate de plăci încât nu le pot identifica .

2. Nu se vede ce e pe spatele plăcii.

De la cele trei rezistențe de putere ar trebui să plece doar patru fire la mufă. De la plăcuța cu BD442 ar trebui să plece tot patru la mufă și două spre generatorul de curent .

Poate că e așa dar nu se vede . Așază-le cumva să se vadă tot firul , să nu mai fie prin spatele plăcilor . Dar cel mai bine verifici tu cu atenție .

PS Nu e voie să depindă indicația multimetrului de cât de tare apeși decât , eventual, când măsori rezistențe mici .La tensiuni în niciun caz - dacă nu ai contacte proaste pe undeva.

Link spre comentariu

1.O sa le intind mai bine cand fac poze.

2.Fac acum poze cu spatele cablajului,desi nu stiu cat o sa se inteleaga.

Cele 3 rezistente de putere,sunt cele 3 rezistente de 5W (10W in realitate) si 1 ohm care apar pe schema dar nu le-am pus pe cablaj,pentru ca aveau terminalele scurte si nu le puteam pune in picioare.De la placuta cu BD442 pleaca 4 fire spre mufa de incarcare,si 2 spre generatorul de curent.

Nu e prima data cand face asa multimetrul,asa facea si cand masuram tensiunea de pe niste acumulatori li-ion.

Link spre comentariu

Ai dreptate , mi-ai spus de rezistențe. E clar acum cu plăcuța asta . Dar atunci rezistențele care simulează celulele unde sunt ? Sau nu sunt ? . N-ar fi o problemă pentru teste scurte , ele aveau doar rolul de a lua o parte din curent ca să nu se încălzească prea repede BD-urile.

Link spre comentariu

Rezistentele care simuleaza placuta sunt defapt mai multe rezistente serie/paralel ca sa fac 3 ohmi si 6W fiecare,nu le-am mai pus la poze,pentru ca oricum sunt prea multe cabluri,o sa le fac poze daca este neaparat necesar.

"N-ar fi o problemă pentru teste scurte , ele aveau doar rolul de a lua o parte din curent ca să nu se încălzească prea repede BD-urile."    

Adica? Nu  inteleg,fara rezistentele care simuleaza celulele se incalzesc BD-urile?

Posted Image

Posted ImagePosted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

O primă observație la placa cu BD-uri . Rezistențele de 1Ω nu merg la colector , cum ar trebui. Bănuiesc că nu ai răsucit piciorușele tranzistorului. Te-am rugat să verifici cu atenție legăturile la tranzistori .... 

O să mă uit și la cealaltă placă.

Ai dreptate , e foarte greu de urmărit pentru că nu se vede întotdeauna unde intră firele.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări