Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator li-ion

Ombladon2002

Postări Recomandate

Exact! Dacă releul (ca gabarit ) nu e o problemă.

PS Acum , la descărcare ( mai ales că suntem , din câte scrii sub 0,25C ) , putem să nu fim foarte scrupuloși și să urmărim tensiunea pe global , nu pe fiecare element . Dacă bateria nu e complet dezechilibrată , e OK.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Cam asta e . Am făcut-o cam în grabă , erorile nu sunt excluse . Cine are observații e binevenit . În schema italianului am constatat o problemă - pe care am preluat-o inițial - și anume , la deconectarea bateriei fără oprirea sursei toată puterea debitată se disipă în celulele de egalizare . De aceea am modificat în sensul că scoțând bateria scoți și termistorul ceea ce duce la deconectare . Sesizarea curentului în nodurile dintre celule era mai elegantă dar nu mi-a venit nicio idee simplă cum să fac asta.

post-176515-0-89128500-1407171531_thumb.png

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult  :aplauze Zilele astea ma gandesc bine la ce as mai putea comanda de pe miva si saptamana viitoare cred ca incep sa il fac.Acum au aparut ceva probleme,adica in loc de BDx34,o sa pun BDx54,BC 558 il pot inlocui cu BC 557C ? BC 548 sa il inlocuiesc cu  cu 2N2222? Si la dioda zener,nu gasesc 25V1,pot sa leg in serie 9V1 si 16V? :84 

Editat de Ombladon2002
Link spre comentariu

Poți folosi orice Darlington mai tărișor la Q1 deci și BDX54 , în rest poți folosi orice PNP respectiv NPN . Tranzistorii din celulele de echilibrare e bine să aibă beta marișor ( peste 50 să zicem ) ca să nu tragă prea mult din TL431. Dioda e de 5,1V - așa notez eu Z5V1 = Zener de 5,1V . Scuze pentru confuzie . Tranzitorii Q1 , Q3 , Q4 și Q5 sunt pe radiator . O să mai verific mâine , sper să nu fie greșeli . Poate se mai uită vreun coleg peste schemă , al doilea ochi vede întotdeauna mai bine .

Link spre comentariu

Asa arăta bateria Posted Image

Si asa arată acum Posted Image

Este buna schema asta?Ar trebui ca la 9V  (asa il reglez) sa se aprinda LED-ul,iar il locul LED-ului sa pun un tranzistor care sa comande  un motor (care vibreaza ),ca sa vad cand este descarcata bateria.Nu cred ca are rost sa ma complic cu ceva care opreste alimetarea,deoarece nu stiu daca o sa descarc bateria cu un curent de 0,25C,adica poate fi si mai mare...Posted Image

Editat de Ombladon2002
Link spre comentariu

Atunci o sa raman la 17V,dar unde gasesc o schema?

Nu , nu trebuie să fie fix. Să nu coboare prea mult ca să nu se satureze generatorul de CC și să nu fie prea mare ca să nu crescă disipația .

Se presupune că este o sursă nestabilizată dar filtrată ( transformator + punte + condensator ) și atunci vorbim de tensiunea medie ( în sarcină , nu în gol ! ) . Tinând cont că rețeaua variază , cam 17V este valoarea minimă. Maximul recomandat - ca să nu încingem prea tare Q1 - ar fi de vreo 20V.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

D-le Ombladon2002 ,

Daca vreti sa aveti in timp scurt o asemenea sursa care sa incarce 3 celule inseriate cumparati din piata de vechituri 3 surse  pt incarcat acumulatorul aparatului foto CANON. Aceste alimentatoare debiteaza 1,7 A si incarca acumulatorul pana la 4,2 V.Eu am cumparat din piata din Alba Iulia 3 alimentatoare: 1 cu 5 lei, 1 cu 7 lei si unul cu 8 lei.Total 20 lei. Inseriezi iesirile alimentatoarelor si ai obtinut un incarcator pentru 3 celule. Dar in acest fel dispare satisfactia realizarii unui lucru facut de mana ta.  

Link spre comentariu

Curentul este 0,65/R1 . Așa cum este desenat e fix . Se poate regla în trepte comutând R1 sau cu o ușoară modificare , adăugând un potențiometru . Acu sunt la serviciu, deseară o să pun modificarea.

Link spre comentariu

post-176515-0-36954100-1407775592_thumb.pngAsta ar fi modificarea . Se mai adaugă 0,7V la căderea de tensiune deci mai mărim puțin tensiunea de intrare.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări