Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator li-ion

Ombladon2002

Postări Recomandate

Nu e proiectat de la zero de mine , e doar o adaptare conform solicitărilor colegului @Ombladon2002 care a și testat schema . Se pare că merge OK deci spor la lucru . 

Link spre comentariu

salut,stiu,am citit de la inceput,insa ai adus unele modificari,zic eu majore si a functionat, o sa incerc si eu in limita timpului deoarece chiar in momentul acesta lucrez la un incarcator preluat tot de aici de pe forum cred (eu l-am luat de la un coleg),si care functioneaza,controlat cu ajutorul unui pic si care incarca Li-Po,Li-Ion,Ni-Cd,Pb insa nu ma ajuta prea mult deoarece in cazul celulelor de Li nu are egalizare (trebuie sa incarc cate una) !!! 

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator totgabi2002

Salut,

Am si eu nevoie de o schema ptr incarcare acumulator LI ion 18.5V ,(5 acumulatori).

Am facut un incarcator ptr fiecare elementModul incarcare acumlatori Li-Ion cu TP4056

cu alimentator separat. Este foarte stufos cu multe fire.

Poate ma ajutati cu unul mai elegant.

Mersi

Link spre comentariu

Varianta cu încărcare separată pe care o folosiți acum, așa stufoasă cum e, este cea mai corectă. Dacă vă doriți un încărcător simplu care să vă încarce simultan cei 5 acumulatori înseriați, este relativ ușor de făcut, dar nu va egaliza la fel de bine tensiunea de încărcare pe fiecare element. O schemă care să facă egalizarea va trebui să aibă un grad de complexitate sporit, vedeți doar ce conține un acumulator de laptop....

Link spre comentariu
Vizitator totgabi2002

Multumesc,

Am vrut sa scap de 5 alimentatoare la 5 TP4056 . Daca este posibil o sursa de alimentare care sa pot alimenta cele 5 tp-uri( si nu sunt cu protectie la scurtcircuit).

Poate un transformator cu 5 secudare sau ...Eu nu sunt un cunoscator si incerc sa mai simplific daca este posibil.

Mersi.

Link spre comentariu
Vizitator totgabi2002

Da,

sunt in baterie cate 5 acumulatori in serie cu alti 5 in serie legati in paralel.

Am mai gasit un raspuns;

fanelforum
Cu 20 de lei am făcut o sursă cum zice Validae, limitare de curent, și prag maxim de tensiune, doar ca nu decuplează. Când ajunge la prag, sta acolo și nu îl depășește. Ii setezi 4,2 și stai liniștit.
Sau 4,2x5, cât ai tu nevoie, dar alimentezi cu mai mult decât produsul ală cu vreo 2-3 v. Poate ma ajuta cu schema sau poate il si face, eu sunt incepator si nu am incredere .
Apropo cum as putea sa-l contactez?
Mersi.

Link spre comentariu

Nu știu dacă am înțeles exact ceea ce citați mai sus dar este total nerecomandat să se încarce acumulatorii LiIon fără circuit de echilibrare . Niciun încărcător profesional serios  nu face așa ceva . 

Nu susțin că nu merge  doar că e periculos . După un timp celulele se uzează neuniform și tensiunile pe ele nu vor mai fi egale . Asta înseamnă că pe unele din ele se va depăși tensiunea de 4,2V cu consecințele știute . 

Link spre comentariu

Băiatul ăla din film încarcă 5 celule independente . Ale colegului @totgabi2002 sunt înseriate în interiorul bateriei , presupun

Asa zice si el, s-ar putea intelege ca a reusit sa incarce 5 acumulatori inseriati cu un TP4056. Eu am incercat sa-i raspund exact la utima postare.

Link spre comentariu
Vizitator totgabi2002

Sa inteles gresit,am 5bucati   TP4056 cu 5 surse de 5 v separate si incarc fiecare acumulator.Acumulatorii sunt inseriati si imi este incomod cu foarte multe fire.

Incarcarea se face echilibrat. M-ar interesa o sursa care sa alimentez cei 5 TP. Am intrebat daca exista alta posibilitate decat un transfomator cu 5 infasurari secundare de 5V cu redresare cu tot, sa alimentez cele 5buc. TP4056. Rugam o schema de sursa de alimentare  sau o schema cu echilibrare.

Inca o data multumesc ptr intelegere

Link spre comentariu

Eu am înțeles exact ce ai făcut acolo . Din păcate , ca să folosești modulele respective , nu ai altă variantă decât cinci surse separate . Varianta cu trafo cu cinci înfășurări este puțin la limită dearece ai o plajă destul de îngustă a tensiunilor de intrare în modul , dar este în principiu corectă . O variantă mai elegantă ar fi un SMPS ( un flyback în principiu) care , tot cu cinci înfășurări , cu stabilizare în primar , ar oferi tensiuni relativ stabilizate și ar avea gabarit și greutate mai mică . Transformatorul ar fi însă destul de complex . Îm ambele variante te duci cu zece fire la blocul de TP4056.

Dacă renunți la TP-uri , o schemă ca cea din acest subiect s-ar putea să te ajute ( n-am căutat-o , nu știu la ce pagină este ).

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator totgabi2002

Ok, si mersi,

As fi interesat de schema, daca este buna si testata.

Poate ma ajuta cel care a post-o.

Daca considerati ca nu este cazul raman la incarcatorul meu.(Am confirmarea ca este corect asa stufos)

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Ceea ce folosești acum este foarte OK , chiar dacă e stufos .

Schema din acest subiect e inspirată de pe net și adaptată de mine la cerințele inițiatorului  topicului  care a și testat-o . Nu știu să spun mai multe , eu nu am avut interesul să o realizez.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
On ‎8‎/‎26‎/‎2014 at 10:16 PM, giongiu said:

Cam asta ar fi schema...Desi se poate obtine tensiunea de referinta, cu un TL431, cred ca un divizor rezistiv e suficient. 

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări