Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator li-ion

Ombladon2002

Postări Recomandate

• 4 luni mai târziu...

cu ce curent se incarca o celula li-ion?

am cateva celule de la o baterie de laptop si le-am pus la incarcat,

am folosit o schema cu un lm350, tensiunea maxima de 8.2v (am 2 celule). si un curent limitat printr-o rezistenta de 30ohm si 15w.

am un voltmetru conectat pe baterie sa vad tensiunea.

procedez corect, sau pot mari curentul la maxim cat suporta lm-ul? 1.5A

Multumesc!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Lucian EP

Salutare! Cam prea mult timp a trecut de cand m-am apucat si eu de acest proiect dar, din lipsa de timp abia acum am reusit sa fac si eu ceva. Bazandu-ma pe schema Dl. @UDAR si pentru asta ii multumesc nespus, am plecat cu un mic prototip dupa care am constat ca merita timpul (avind deja foarte putin). Redesenand pcb-ul pentru ca in precedenta pistele mi se pareau cam "slabe" am gasit si cateva piese prin tejghea si iata cum a venit :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Aici incerc sa-l stresez un pic ;)

Posted Image

Posted Image

Si cateva masuratori mai sus ^

Grupul de celule pe care il testez s-a facut cu 5 in paralel si 3 in serie pentru un total de circa 11A si 12,6V

Prima incarcare am facuto azinoapte, dupa care o scurta descarcare cu un consumator de aprox 50W (bec auto) care tragea 4,09A au tinut acest curent pentru mai bine de o ora dupa care am intrerupt ...am simtit ca celule incepeau sa se incalzeasca un pic. Acum am marit un pic curentul de incarcare la circa 1,4A si voi repeta ciclu incarcare/descarcare dupa care voi selectiona 9 celule pentru bateria care am nevoie.

Ce parere aveti !?

Link spre comentariu

Cea mai simpla schema pentru o celula e C.V. --  C.C. in cascada. facut cu LM317, schema se gaseste usor.

Deci o celula trebuie sa fie la maxim 4,25V si in medie un curent de incarcare 1/3 C , unde C este capacitatea bateriei. De obicei e intre 2100 - 2600 la cele de laptop recuperate, vorbim de celule adevarate, nu de alea pe care scrie 3600 - 4500 mA si coste 10-20 lei/buc in piata, sau pe net.

Chiar si cand sunt puse multe in paralel trebuie avuta grija sa le imperecheati in asa fel sa aiba aceeasi rezistenta interna. Rezistenta asta se masoara punand o rezistenta de putere cu valoare cunoscuta si masori tensiunea si curentul la borne, astepti in timp, 30-60-120 secunde si masori iar, astfel iti dai seama si de cat de buna e celula.... astea sunt metode de selectionare.

E bine de tinut minte pentru ca la celulele Panasonic am gasit 0,080 ohm, iar la Samsung 0,300 ohm, celule recuperate din laptop-uri.

ce a realizat colegul e un modul de incarcare care are tensiune constanta multiplu de celule, curent constant multiplu de celule, adica la 5 celule in paralel, 5x0,7A = 3,5A, asta ca sa le incarci in 3 ore la 2100mA/h.   Apoi exista acele stagii de monitorizare la 4,25V, care mai baga o sarcina paralela in sistem ca sa nu creasca tensiunea pe celula deja incarcata, si astfel pot ajunge etajele la 4,25 in intervale diferite de timp.

Acest 4,25V are si dezavantaje, celula se incalzeste ceva mai tare si se consuma mai repede. Pentru anduranta se poate scadea la 4,15. In armata se incarca cam 80%, tocmai ca sa tina multe incarcari, asta corespunde cam la 3,95-4,00V.

Fiecare face cam ce il taie capul, doar sa fiti cu bagare de seama ca pot exploda daca le incarcati prea repede.

Ca o analogie, sunt ca si condensatoarele, daca le pui 10A la borne or sa traga in ele 10A pana se incarca, doar ca se incing si bubuie pana sa se incarce.

De aceea si la descarcare se folosesc circuite electronice de limitare si monitorizare.

Pe baza acestui fapt ca pot trage curenti mari s-au realizat incarcatoare rapide in impulsuri care pot baga in baterii 1C, 2C, adica 2100mA, 4200mA, dar e PWM. Montajul monitorizeaza temperatura fiecarei celule si e posibil totusi sa le incarce pe la 80-90% din capacitatea lor ca un standard de protectie la explozie.

Link spre comentariu
Vizitator Lucian EP

Da Andrei adevarat graiti. Nu am de gand sa fac packuri de celule ca sa am multe din problemele mentionate de tine mai sus, aveam nevoie de un incarcator de genul asta sa zicem maxim 5 paralel si 3 serie chiar daca il voi folosi destul de rar in aceste conditii. Ceea ce folosesc mai dest este 3x3 sau 3x2 asa ca nu vad prea mari probleme  ....eu prefer o incarcare mai lenta cu curenti mai mici. este al 3a ciclu si la procesul de incarcare toate celule nu depasesc temperatura camerei. Initial acest incarcator va fi folosit pentru incarcarea bateriilor pentru o bormasina de marca AEG care dupa ani de utilizare bateriile sale au cedat, o alta baterie care va incarca este eceea pentru un AKS74U (softair) care initial avea o baterie de 1800mA eu am pus 9 celule 3x3 si zic ca merge de rupe pistoanele la propriu ;)) (cei care sunt din domeniu inteleg despre ce vorbesc)

Pe scurt am vrut sa presint proiectul finit asta in caz de cineva interesat poate trage inspiratie . Va multumesc o seara buna Lucian

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator Marius Farcas

Va salut,

Va rog sa ma ajutati cu o schema pentru incarcarea a 4 acumulatori li-ion 3.7 V /2000 mA legati in serie, adica 14.8 V. pt ca e mult mai usor as dori o schema cu LM317, cred ca ar fi corect ca curentul de incarcare sa fie 650 mA.

Editat de Marius Farcas
Link spre comentariu

In pdf-ul lm317 exista o aplicatie de "charger" 5V cu un mic npn pentru limitare, poti folosi schema aia, calculezi un divizor pentru tensiunea dorita si apoi folosesti npn-ul ala ca sa limitezi curentul la valoarea dorita. Daca ai nelamuriri pun o schema mai tarziu cand ajung acasa.

Link spre comentariu

Aici gasesti schema:

http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/?p=1081786

Este prima de la acea postare si trebuie adaptata pentru cerintele tale, la R3 pui un semireglabil de 5k, preferabil multitura pentru precizie, cu el reglezi in gol tensiunea la nivelul dorit, ar trebui sa poti merge pana spre 17V, tu ai nevoie de ceva mai putin de 15 din cate inteleg, deci exista rezerva suficienta. La R2 pui o rezistenta de 1 Ohm si 1-2W, in rest schema ramane cu valorile de acolo.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

salutare si Hristos a inviat !!!

am o intrebare despre acumulatorii Li -Ion de laptop,nu pot fi incarcati cu montajul care este montat pe ei in carcasa de plastic ?

Link spre comentariu

Acel circuit din acumulator funcționează doar cuplat la placa de bază a laptop-ului. Este posibil să fie folosit și separat, dar ar trebui să te complici probabil destul de mult, fiindcă există o anumită ,,comunicare,, între charger și sistem, prin care se transmite starea de încărcare curentă și starea on/off a sistemului.

Link spre comentariu

da,m-am gandit si eu la asta dar am crezut ca pot sa-l folosesc doar alimentand acel circuit deoarece  are deja montajul si termistorii de temperatura si sunt deja imperechiati,o sa incep sa construiesc circuitul proiectat de ,,UDAR'' si sa-l experimentez...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări