Ombladon2002 Postat Septembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2014 *Over-current Protecton: se rezolva simplu printr-o bara de cupru sau nichelina taiata la dimensiune astfel ca, la 40A prin ea sa apara 0,6V necesari jonctiunii BE a unui tranzistor care va bloca mosfet-ul serie. Aceeasi solutie ca pentru "Short-circuit protection function" doar ca pentru resetarea manuala se poate folosi un tiristor care odata armat pe poarta ramane amorsat, scazand tensiunea pe poarta mosfetului serie mentinand starea de protectie. Imi puteti spune cum sa calculez dimensiunea barei,sau de unde as putea sa incep testele pentru a afla asta,ca sa-mi fac o ideie ce bara/teava/tabla as putea sa folosesc...Curentul maxim o sa fie 25A,o eroare de 2-3A nu este o problema. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Septembrie 26, 2014 Partajează Postat Septembrie 26, 2014 Nu stiu daca va fi o bara de cupru dar formula este gasita aici la punctul 11 http://www.scritub.com/stiinta/fizica/Cata-energie-electrica-consuma213131129.php adica rezistivitatea specifica a materialului inmultita cu lungimea acestuia supra sectiune. Estimez ca un conductor de cupru cu sectiune 4mm^2 si cam 5 cm lungime face ce doriti dv. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2014 Acum nu am disponibili decat 5V la 30A,o sa fac probele cand termin acumulatorul.Pot sa folosesc un BC557 si un releu?In legatura cu mentinerea protectiei pana la apasarea unui buton,nu s-ar putea ca la declansarea protectiei sa se incarce un condensator sa zicem de 10 000uF,care sa alimenteze un tranzistor care comanda un releu,iar la apasarea butonului sa scurtcircuitez condensatorul iar cand s-a oprit alimentarea releului sa am din nou tensiune? Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2014 Este buna schema asta? Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2014 (editat) Am rezolvat partea cu automentinera pana la apasarea butonului,folosind un releu si un buton fara retinere cu contactul normal inchis,acum mai trebuie sa fac partea cu tranzistorul,care da un impuls releului.Si asa am rezolvat doua probleme,protectia la supracurent si cea care nu lasa acumulatorii sa scada sub 18,5V,la care tot asa,aveam partea de actionare,dar nu aveam partea cu automentinerea. Editat Septembrie 26, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 27, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2014 Pentru a incarca celule lifepo4 trebuie facute modificari la acest incarcator? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Septembrie 28, 2014 Partajează Postat Septembrie 28, 2014 (editat) Schema nu este buna, s-a inversat baza cu colectorul. Editat Septembrie 28, 2014 de The Stressmaker Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 28, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2014 Da,asa-i.Daca eu il reglez sa decupleze la 25A la 23V,la ce curent o sa decupleze cand acumulatorii mai au 18,5V? Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 28, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2014 (editat) In legatura cu prima schema,pot sa inlocuiesc releul 1 cu un tranzistor? A doua schema vreau sa actioneze si ea releul 2,dar cum fac,ca cele doua protectii,sa aprinda 2 LED-uri diferite,ca sa-mi dau seama ce protectie a actionat releul 2? LE:la releul 1 am facut o greseala,in sensul ca tranzistorul ar actiona ambele relee,ceea ce depaseste cei 200mA suportati de el. Editat Septembrie 28, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 28, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2014 (editat) Nu stiu daca va fi o bara de cupru dar formula este gasita aici la punctul 11 http://www.scritub.com/stiinta/fizica/Cata-energie-electrica-consuma213131129.php adica rezistivitatea specifica a materialului inmultita cu lungimea acestuia supra sectiune. Estimez ca un conductor de cupru cu sectiune 4mm^2 si cam 5 cm lungime face ce doriti dv.M luat o bucata de sarma de 1mm Am luat o bucata de sarma de 1mm patrat cu lungimea de 2m iar cu o sarcina de 120W la 12V aveam 0,22V la capetele sarmei,deci daca ar fi la 24V as avea 1m iar la 25-30A, ca sa am 0,6V,ar trebui sa aiba in jur de 30 cm,sper ca am gresit pe undeva calculele,ca nu vad prea bine sarma aia in circuitul meu... As avea la dispozitie un conductor de cupru de 30 cm lungime si 6mm patrati,care constituie suntul unui ampermetru,as putea sa ma folosesc de el? Editat Septembrie 28, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 29, 2014 Partajează Postat Septembrie 29, 2014 (editat) De obicei sunturile sant facute pentru 75mV.Vezi ce scrie pe scala ampermetrului. Editat Septembrie 29, 2014 de mihaighe Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 29, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2014 Am uitat sa spun ca nu este vorba de un ampermetru gata facut,ci un multimetru pus pe scala 200mV cu care masor tensiunea de pe sarma respectiva,adica la 200A imi indica 200mV. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 30, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Ce grosime ar trebui sa aiba cablul dintre cele 3 pachete de 20 de celule fiecare ,ajung 5mm patrati sau sa pun de 10?Sa zicem ca as avea un curent maxim de 30A. Link spre comentariu
giongiu Postat Septembrie 30, 2014 Partajează Postat Septembrie 30, 2014 (editat) Cuprul nu e cea mai buna alegere pentru sunturi, dintr-un motiv simplu. Rezistenta se modifica functie de temperatura, temperatura, functie de curent si temperatura exterioara. Exista aliaje speciale din care se construiesc sunturile, la care rezistenta nu e dependenta de temperatura, de ex manganina, constantanul. Acestea au un coeficient de variatie a rezistentei cu temperatura, foarte mic. Daca stii legea lui Ohm, functie de curentul maxim dorit a se masura si capatul de scala a milivoltmetrului folosit, poti calcula de ce rezistenta ai nevoie pentru suntul respectiv. Apoi poti pune in paralel n rezistente, de valoare mai mare si putere mica, ca sa obtii rezistenta respectiva. De ex, 0,01ohmi-10W, poti obtine cu 10 rezistente de 0,1 ohmi-1W, puse in paralel. Daca folosesti si rezistente de precizie, 0,5-1%, te apropii de performantele unui sunt, cu costuri mici. Si scapi si de etalonare. Editat Septembrie 30, 2014 de giongiu Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Septembrie 30, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2014 Momentan nu ma intereseaza ceva foarte precis,deoarece in viitor o sa cumpar un wattmetru gata facut,ampermetrul il folosesc asa orientativ. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum