Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator li-ion

Ombladon2002

Postări Recomandate

Nu m-am suparat,oricum m-am referit la "lume" in general,nu am spus ca mi-a zis cineva ceva,nici nu cred ca mi-a zis nimeni chestii de genul ala.Nu ma deranjeaza nici un raspuns,doar ca daca vine cineva si-mi spune nu fa aia ca o sa patesti ceva,eu nu o sa-l ascult,doar pentru ca asa mi-a zis el,poate are dreptate,poate nu,eu o sa caut informatii in legatura cu ce zice el si daca are dreptate,bine,daca nu,atunci de ce sa nu-i spun?Asa domnului miticacamy i-am raspuns,deoarece acele clipuri nu sunt cu celule li-ion folosite intr-un mod corespunzator,testele cu celule incarcate si descarcate la un curent mare,ar avea relevanta,dar pe mine nu ma intereseaza ce se intampla cu celula cand este incarcata la 12V...Din cate am vazut,nu ar reactiona violent la supraincarcare (in limita bunului simt),lovire,incalzire...

Link spre comentariu

Poti sa realizezi sigurante din insasi tablitele de conexiune la celula, acestea vor ceda la un scurt circuit violent. Oricum standardul prevede ca sa existe limitare la suprapresiune in celula ca sistem de protectie cu intreruperea circuitului.

Acum recomand ca reper la calculul incarcatorului datasheet-ul de la o celula Li-Ion de tip 18650 unde, la cele "de firma" scrie ce e voie si ce nu. Nu e mai bine sa discutam luand ca reper o astfel de celula?

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Nu te complica, pe descarcare siguranta tip auto 40A , pe incarcare sig. individuale pe fiecare grup de acumuletori 5A, balansare disipativa,(cum ai tu dar fara rez de balast) atentie se disipa 90W la un curent de incarcare de 3A

Link spre comentariu

Mai pun o intrebare,ca sa nu o puna altii cand sunt la jumatatea constructiei.Gasesc un incarcator li-ion 6S,cu egalizare, 4-5 A pe fiecare celula,cu sursa de alimentare inclusa pana in 250 Lei?

Link spre comentariu

Pentru ca existenta unei rezistente limiteaza gama de reglaj a stabilizatorului paralel la valoarea rezistentei. Adica, daca rezistenta este de 10 ohm atunci limita curentului maxim de incarcare este de 0,42A. Daca nu se foloseste rezistenta iar tranzistorul este conectat cu colectorul la plus si emitorul la minus gama de reglaj creste considerabil pana la limita electrica sau termica a tranzistorului fara a avea control. Totusi nu se foloseste aceasta metoda din cauza ambalarii termice a tranzistoarelor bipolare care si se prefera a se adauga in emitor o rezistenta de valoare mica care sa limiteze curentul la o valoare acceptabila atunci cand apare ambalarea termica.

Link spre comentariu

In schema, daca uniti baza tranzistorului cu catodul tl431 (celalalt fir liber) ar trebui ca sa existe o marja de control al curentului de maximum 100mA inmultit cu factorul beta al tranzistorului folosit (adica la un tranzistor cu beta de 10 aveti cam 1A pe tranzistor). Daca rezistenta de 0,5ohm o montati la emitorul tranzistorului veti evita ambalarea termica a tranzistorului cu o usoara reducere a curentului maxim (compensare cu marirea factorului beta al tranzistorului)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări