UDAR Postat August 3, 2014 Partajează Postat August 3, 2014 (editat) Exact! Dacă releul (ca gabarit ) nu e o problemă. PS Acum , la descărcare ( mai ales că suntem , din câte scrii sub 0,25C ) , putem să nu fim foarte scrupuloși și să urmărim tensiunea pe global , nu pe fiecare element . Dacă bateria nu e complet dezechilibrată , e OK. Editat August 3, 2014 de UDAR Link spre comentariu
UDAR Postat August 4, 2014 Partajează Postat August 4, 2014 Cam asta e . Am făcut-o cam în grabă , erorile nu sunt excluse . Cine are observații e binevenit . În schema italianului am constatat o problemă - pe care am preluat-o inițial - și anume , la deconectarea bateriei fără oprirea sursei toată puterea debitată se disipă în celulele de egalizare . De aceea am modificat în sensul că scoțând bateria scoți și termistorul ceea ce duce la deconectare . Sesizarea curentului în nodurile dintre celule era mai elegantă dar nu mi-a venit nicio idee simplă cum să fac asta. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 4, 2014 Autor Partajează Postat August 4, 2014 (editat) Multumesc foarte mult Zilele astea ma gandesc bine la ce as mai putea comanda de pe miva si saptamana viitoare cred ca incep sa il fac.Acum au aparut ceva probleme,adica in loc de BDx34,o sa pun BDx54,BC 558 il pot inlocui cu BC 557C ? BC 548 sa il inlocuiesc cu cu 2N2222? Si la dioda zener,nu gasesc 25V1,pot sa leg in serie 9V1 si 16V? Editat August 4, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
UDAR Postat August 4, 2014 Partajează Postat August 4, 2014 Poți folosi orice Darlington mai tărișor la Q1 deci și BDX54 , în rest poți folosi orice PNP respectiv NPN . Tranzistorii din celulele de echilibrare e bine să aibă beta marișor ( peste 50 să zicem ) ca să nu tragă prea mult din TL431. Dioda e de 5,1V - așa notez eu Z5V1 = Zener de 5,1V . Scuze pentru confuzie . Tranzitorii Q1 , Q3 , Q4 și Q5 sunt pe radiator . O să mai verific mâine , sper să nu fie greșeli . Poate se mai uită vreun coleg peste schemă , al doilea ochi vede întotdeauna mai bine . Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 4, 2014 Autor Partajează Postat August 4, 2014 Deci sunt buni astia "BC 558 il pot inlocui cu BC 557C ? BC 548 sa il inlocuiesc cu cu 2N2222?" Nu pot sa folosesc alt zener? Link spre comentariu
UDAR Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 Sunt buni . Orice Zener în jur de 5V. ( 4,7 - 5,1 - 5,6 - 6,2 ). Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 6, 2014 Autor Partajează Postat August 6, 2014 (editat) Asa arăta bateria Si asa arată acum Este buna schema asta?Ar trebui ca la 9V (asa il reglez) sa se aprinda LED-ul,iar il locul LED-ului sa pun un tranzistor care sa comande un motor (care vibreaza ),ca sa vad cand este descarcata bateria.Nu cred ca are rost sa ma complic cu ceva care opreste alimetarea,deoarece nu stiu daca o sa descarc bateria cu un curent de 0,25C,adica poate fi si mai mare... Editat August 6, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 10, 2014 Autor Partajează Postat August 10, 2014 Tensiunea trebuie sa fie fix 17V sau poate varia,daca da,cu cat? Link spre comentariu
UDAR Postat August 10, 2014 Partajează Postat August 10, 2014 (editat) Atunci o sa raman la 17V,dar unde gasesc o schema? Nu , nu trebuie să fie fix. Să nu coboare prea mult ca să nu se satureze generatorul de CC și să nu fie prea mare ca să nu crescă disipația . Se presupune că este o sursă nestabilizată dar filtrată ( transformator + punte + condensator ) și atunci vorbim de tensiunea medie ( în sarcină , nu în gol ! ) . Tinând cont că rețeaua variază , cam 17V este valoarea minimă. Maximul recomandat - ca să nu încingem prea tare Q1 - ar fi de vreo 20V. Editat August 10, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Relav Postat August 10, 2014 Partajează Postat August 10, 2014 D-le Ombladon2002 , Daca vreti sa aveti in timp scurt o asemenea sursa care sa incarce 3 celule inseriate cumparati din piata de vechituri 3 surse pt incarcat acumulatorul aparatului foto CANON. Aceste alimentatoare debiteaza 1,7 A si incarca acumulatorul pana la 4,2 V.Eu am cumparat din piata din Alba Iulia 3 alimentatoare: 1 cu 5 lei, 1 cu 7 lei si unul cu 8 lei.Total 20 lei. Inseriezi iesirile alimentatoarelor si ai obtinut un incarcator pentru 3 celule. Dar in acest fel dispare satisfactia realizarii unui lucru facut de mana ta. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 10, 2014 Autor Partajează Postat August 10, 2014 Nu am pe aproape o piata de vechituri,mai ales una unde sa gasesc exact ce am nevoie...iar piesele ma costa 10 lei (daca le cumpar pe toate noi) Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 11, 2014 Autor Partajează Postat August 11, 2014 Care este curentul maxim de incarcare? Se poate regla? PS: Am comandat piesele,acum astept sa vina... Link spre comentariu
UDAR Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 Curentul este 0,65/R1 . Așa cum este desenat e fix . Se poate regla în trepte comutând R1 sau cu o ușoară modificare , adăugând un potențiometru . Acu sunt la serviciu, deseară o să pun modificarea. Link spre comentariu
UDAR Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 (editat) Asta ar fi modificarea . Se mai adaugă 0,7V la căderea de tensiune deci mai mărim puțin tensiunea de intrare. Editat August 11, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 11, 2014 Autor Partajează Postat August 11, 2014 Multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum