Ombladon2002 Postat August 2, 2014 Partajează Postat August 2, 2014 Imi puteti da o schema pentru un incarcator li-ion 2/3 celule in serie de maxim 2200mAh? Link spre comentariu
Jean41 Postat August 2, 2014 Partajează Postat August 2, 2014 http://www.chirio.com/lipo_battery_charger.htm Mai am una pt un element,dar s-o gasesc.Am comandat si cumparat integratul si cand am vazut cat este de mic m-am lasat pagubas si am cumparat un incarcator gata facut. Am gasit schema cu integratul SMD pentru o singura celula. Cred ca acum merge ...si inca... Li-In.pdf Link spre comentariu
UDAR Postat August 2, 2014 Partajează Postat August 2, 2014 Prima schemă ( a italianului ) e de departe preferabilă pentru că are control asupra fiecărei celule . Dar e mai complicată și mai meticulos de reglat. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 2, 2014 Autor Partajează Postat August 2, 2014 (editat) Deci acum am cate 2 celule de 2250mAh puse in paralel si 3 astfel de pachete puse in serie (11,1V 4500mAh) ,deci care ar fi cea mai simpla metoda sa le incarc? Un incarcator care scoate 4,2V si 500mAh poate fi modificat incat sa scoata un amperaj mult mai mare? Editat August 2, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
UDAR Postat August 2, 2014 Partajează Postat August 2, 2014 1. În principiu legarea în paralel nu ridică probleme dacă celulele sunt - cât se poate - la fel. 2. Încărcătorul scoate un curent de xxx mA , acumulatorul are capacitatea de yyy mAh. 3. Evitați termenii voltaj și amperaj în limba română. E preferabil să folosiți tensiune și intensitate ( eventual curent ). 4. Încărcătorul de care vorbești trebuie mai întâi să scoată o tensiune suficientă - peste 12,6V ca să încarce trei celule ( grupe ) în serie. Nu se poate vorbi de modificare până nu se cunoaște schema. Link spre comentariu
Jean41 Postat August 2, 2014 Partajează Postat August 2, 2014 ATENTIE !Daca nu aveti experienta,din cate se spune si se scrie,acumulatorii Li-In si Li-Po EXPLODEAZA foarte usor daca se depasesc parametrii de incarcare. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 2, 2014 Autor Partajează Postat August 2, 2014 1. În principiu legarea în paralel nu ridică probleme dacă celulele sunt - cât se poate - la fel. 2. Încărcătorul scoate un curent de xxx mA , acumulatorul are capacitatea de yyy mAh. 3. Evitați termenii voltaj și amperaj în limba română. E preferabil să folosiți tensiune și intensitate ( eventual curent ). 4. Încărcătorul de care vorbești trebuie mai întâi să scoată o tensiune suficientă - peste 12,6V ca să încarce trei celule ( grupe ) în serie. Nu se poate vorbi de modificare până nu se cunoaște schema. 1.Asa au fost puse de la inceput ( este o baterie de laptop). 2.Nu am fost atent... 3.Mi s-a mai spus,doar ca uit mereu. 4.Care ar fi cea mai simpla schema pentru un incarcator 12,6V si sa zicem 2000mA? Link spre comentariu
UDAR Postat August 2, 2014 Partajează Postat August 2, 2014 Am mai spus , schema italianului mi se pare bună. Doar că : 1. Cred că rezistențele semireglabile R4, R5 sunt de 1k nu de 100R - ca să poată da 4,2V. 2. LM317 trebuie ajutat cu un tranzistor pentru 2A sau înlocuit cu ceva mai tare ( LM338, etc ) 3. Disipația pe BD-uri devine mare la sfârșitul încărcării , poate o deconectare la atingerea tensiunii maxime sau cîte o rezistență în serie cu colectoarele. Oricum , preluând din această schemă ideea limitării tensiunii pe celulă , se poate modifica în rest oricât pentru a o adapta la nevoile concrete. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 2, 2014 Autor Partajează Postat August 2, 2014 (editat) In primul rand nu vreau sa alimentez incarcatorul dintr-un transformator ci direct de la o sursa 24V cc,acolo schema e pentru 2 celule,mie imi trebuie pentru 3,si partea din stanga jos a schemei este un regulator de tensiune? Mai am nevoie de el daca trebuie sa alimentez incarcatorul la o tensiune mai mare de 12V? PS: nu pricep un cuvant in italiana,daca as gasi o schema asemanatoare in alta parte,ar fi minunat PS 2 : Mi-am dat seama ca inteleg ceva italiana si as vrea sa renunt la protectia termica,dar tot nu inteleg cum sa fac schema pentru 3 celule Editat August 2, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
UDAR Postat August 2, 2014 Partajează Postat August 2, 2014 Poți alimenta din sursa de 24V dar căderea pe regulator ( LM338 ) ar fi mare : 24-12,6 = 11,4V . La 2A asta înseamnă 23W!!!. Pentru trei celule , pur și simplu mai adaugi un TL431, un BDxxx ( bănuiesc că nu o să găsești ușor BD190 ), și rezistențele aferente. Dacă ai termistorul inclus în pack e păcat să renunți la protecția termică , dacă nu - asta e . Se poate modifica să fie fără releu - de exemplu punând la masă pinul ”Adj” al CI. Folosește Google Translate ! Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 3, 2014 Autor Partajează Postat August 3, 2014 In primul rand am uitat sa va spun ca sunt cam tamaie,pana acum nu am mai facut decat un variator de turatie cu PWM,de asta vreau sa gasesc o schema simpla pe care nu trebuie sa o mai modific.Totusi care este smecheria de nu gasesc pe google decat scheme pentru 1 celula,uneori 2 sau 4? De ce nu sunt scheme cu 3 celule,sau nu caut eu unde trebuie? Link spre comentariu
UDAR Postat August 3, 2014 Partajează Postat August 3, 2014 Mi-am promis să nu mai fac scheme la cerere ( din lipsa oricărui feedback de la majoritatea beneficiarilor ) dar aș putea face o excepție dacă îmi precizezi niște condiții : 1. Dacă dorești să folosești o sursă de 24V , ești dispus să pui radiatoarele corespunzătoare ? Apropo, ce curent poate debita sursa pe termen lung ? 2. Comunică-mi ce integrat / tranzistori preferi să folosești în regulatorul de curent . De ex LM317 + tranzistor PNP sau LM338 , etc.( În funcție de ce ai , de exemplu ). 3. Dacă vrei sau nu protecție termică ( foarte indicată ) în caz că ai termistor inclus în pack ? Dacă da , ce valoare are ( la 25°C) ? S-ar putea să mai am întrebări pe parcurs . În legătură cu ”șmecheria” cu încărcătoarele pentru 3 celule , nu știu să răspund . Fie nu se cere , fie , pur și simplu , schemele erau pentru 2-3-4 celule și nu te-ai prins tu. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 3, 2014 Autor Partajează Postat August 3, 2014 (editat) 1. Folosesc 2 surse PC (sa zicem 10A),deci cred ca as putea folosi si 17V (12+5) in loc de 24,nu? Radiatorul poate fi destul de mare,oricum nu ma deranjeaza. 2.Nu am,deci trebuie sa cumpar,magazinul de unde cumpar (miva...) are LM338 dar lumea zice ca nu sunt buni,deci LM317+PNP sau un echivalent la LM338 (daca este pe stoc) 3.Pachetul este desfacut,adica am scos electronica din el,dar avea 2 termistori,care la o temperatura de 26-27* au cam 9K,si pot sa-i pun la loc. Astept intrebarile Probabil nu am vazut eu bine... Cand am desfacut bateria,2 pachete de 2 celule in paralel,aveau 3,68V,iar unul avea 3,4V,ar putea fi asta o problema? Editat August 3, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
UDAR Postat August 3, 2014 Partajează Postat August 3, 2014 1. Dacă nu te deranjează să folosești două surse PC , e OK. Voi avea în vedere 17V. Cred că știi că trebuie să mai pui niște rezistențe de sarcină - probabil la sursa folosită pentru 12V , pe ieșirea de 5V ??? Posibil și reciproc. 2. Eu am experiențe împărțite ( și puține ) cu magazinul cu pricina ( adică și bune și rele ) deci nu mă pronunț. De obicei , cumpăr CI și tranzistori de la magazine mai bine cotate dar am luat și de aici componente bune ( dar și proaste ). PS Nu fac antireclamă , sunt zeci de magazine online . Faceți-vă o listă cu viitoarele 2-3 proiecte ca să să strângeți componente de cîteva zeci de lei astfel încât să nu mai fie o cotă prea mare transportul și comandați de la firme mai ”spălate” . Nu că nu ați putea avea surprize și aici . 3. Protecția termică este ultima salvare când restul merge prost . E bine deci de menținut. Bănuiesc că e vorba de termistori de 10K @ 25°C. La ultimul punct nu mi-e foarte clar ce vrei să zici dar dacă înțeleg corect e foarte posibil ( și probabil la baterii ceva mai vechi ) să se dezechilibreze . Tocmai de aia se folosesc sisteme relativ sofisticate la LiIon care nu apar la alte chimii. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat August 3, 2014 Autor Partajează Postat August 3, 2014 (editat) 1.Nu ma deranjeaza,si da,stiu ce trebuie facut la ele pentru o buna functionare. 2.Am facut multe comenzi la magazinul respectiv,uneori din 100 de LED-uri albe,10 erau albastre,sau din 16 LED-uri rosii 4 erau arse,dar nu am avut probleme care sa ma faca sa renunt la acest magazin... 3.Atunci o sa fac si protectia termica,ba chiar as putea raci acumulatorii in timpul incarcarii. La ultimul punct,ziceam ca o celula are o tensiune mai mica decat celelalte 2. As putea alimenta incarcatorul la 12,8V? Editat August 3, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum