Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Delay ON timer (sau pornire cu intarziere)


Vizitator Skilovermike

Postări Recomandate

Vizitator Skilovermike

Salutari,

 

Vreau sa fac o mica automatizare care sa imi intarzie pornirea unui circuit. Adica, circuitul de temporizare sa alimenteze bobina unui releu de 6V la 3-4 minute dupa ce a fost alimentat.

 

Am incercat vreo 3 scheme cu 555 dar fara rezultatul dorit, una din ele imi tinea bobina pornita vreo 3 minute, altul dadea impulsuri scurte s.a. (am atasat schemele dupa care am lucrat).

 

Creez noul topic in speranta ca cineva a construit un asemenea circuit (si a functionat) si poate face un troc - circuit pe bere :)

Si daca tot am inceput cu povestile, stie cineva cum leg un LED la 220? Am incercat cu o rezistenta de 470k de 05W si o dioda (dupa o schema tot de pe scumpul de Google, dar se incalzeste rezistenta, mai mult de 20-30 de secunde nu pot lasa...

 

Multumesc anticipat.

post-235185-0-70870000-1406968711_thumb.gif

post-235185-0-11239900-1406968712_thumb.jpg

post-235185-0-36860500-1406968712_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    2

  • unuldinei

    2

  • validae

    2

  • leo 17

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Folosește schemele cu reactanță capacitivă (cu condensator serie) fiindcă nu produc disipație termică. Ai grijă totuși să pui în paralel cu ledul și o diodă Zenner de 4,7V ca să nu fie distrus de vârfurile de tensiune tranzitorii (când alimentezi la rețea, de ex.). Pentru releul întârziat, poți face un montaj cu LM4060 ca aici: http://www.niqro.3x.ro/off_delay/offdelay.htm

Editat de validae
Link spre comentariu

Vreau sa fac o mica automatizare care sa imi intarzie pornirea unui circuit.

În revista Tehnium 8/83 pag. 23 găseşti un întrerupător temporizat care întârzie decuplarea consumatorului dar dacă te joci cu logica tz. T3 (îi adaugi un releu, îl schimbi cu un tz. NPN sau altă...găselniţă)poate reuşeşti ceva.

post-228692-0-89299600-1406970514_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cea mai simpla metoda o vad cu un tranzistor mosfet cu canal n care are legat in poarta o rezistenta (potentiometru) la plus si un condensator la minus. La atingerea tensiunii de prag (2V -4V) conduce suficient ca sa aclanseze releul.

La schema de aici (Eng): http://www.electro-tech-online.com/threads/relay-delay.105728/ inlocuiti rezistenta R2 de 10k cu un potentiometru semireglabil de 1Mohm. Posted Image

Link spre comentariu

Ar fi bună schema, dar colegul voia o temporizare de ordinul minutelor, care e greu de obținut doar cu un condensator și un tranzistor. Plus că temporizarea respectivă nu ar fi destul de precisă. Avantajul este al simplității constructive și ieftine.

Link spre comentariu

Inlocuirea rezistentei R2, de 10kohm cu semireglabil de 1Mohm chiar asta face, extinde gama de temporizare in zona minutelor (se poate extinde si mai mult prin marirea valorii condensatorului). Nu a mentionat o valoare exacta asa ca am presupus ca este nevoie de ceva simplu plus ca temporizarea depinde de valoarea de prag Ugs al tranzistorului mosfet canal n pe care il gaseste. Legaturile se pot face "in aer" asa ca nu e nevoie de cablaj.

Link spre comentariu

Schema este probabil funcțională cu 1M și 470µF . Totuși , un curent de scurgere ( leakage) de ordinul µA este de așteptat . Acesta , dacă nu este exagerat, nu împiedică funcționarea ( chiar mai mult , face să para mai mare capacitatea decât este în realitate ) dar , când devine comparabil cu cel de încărcare , determină erori importante datorită dependenței lui de mulți factori , inclusiv temperatură dar și de timp ( curentul de scurgere este mult mai mare la cuplarea tensiunii decât după câteva minute ) 

Link spre comentariu
Vizitator Skilovermike

Cred ca am sa incerc schema aia mai simpla prima data, sa vedem ce rezolv. Maine ma duc sa iau piese, ca in weekend n-am avit de unde si prin ale mele nu am gasit nici echvalente.

Ar fi bună schema, dar colegul voia o temporizare de ordinul minutelor, care e greu de obținut doar cu un condensator și un tranzistor. Plus că temporizarea respectivă nu ar fi destul de precisă. Avantajul este al simplității constructive și ieftine.

Atata timp cat temporizarea respectiva se incadreaza intre 3 si 4 minute e perfecta, nu e nevoie de precizie la secunda. Daca nu da asta randament o sa incerc si cu CD-ul.

 

Va multumesc mult, am sa revin in cateva zile cu rezultatele obtinute.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Skilovermike

So, am mesterit, dar o mica problema:

 

Am pus la olalta piesele pe o placa de prototip: merge perfect, imi urca tensiunea incet tensiunea (in 3-4 minute) pana ajunge la 6 volti, releul imi cupleaza la 3 volti si asa ramane, nu decupleaza ca e sub tensiunea nominala a bobinei sau chestii de genu, toate bune si frumoase pana fac cablajul cum trebuie. Aici functioneaza doar cand il testez separat, cand il pun in circuitul care trebuie comandat nu merge, temporizarea da fail, cupleaza releul cand misc potentiometrul, are un punct care ii place :) (ajunge tensiunea pe dioda, la bornele bobinei la 3-4 volti si cupleaza).

Am schimbat condensatorul, ma gandeam ca nu sta incarcat in sarcina, am pus un tranzistor nou, am verificat de nspe ori schema si circuitul. M-am impotmolit.

 

Are cineva vre-o sugestie?

Multumesc.

Link spre comentariu

O temporizare buna de ordinul secundelor , minutelor , orelor si la tensiuni de 5Vcc cel mai ieftin le-as obtine cu Attiny13 (e 5RONi si nu trebuie sa fie modelul de 20MHz adica 20PU)  + tranzistor +  releu . Daca tensiunea de Standby e mai mare , atunci variantele de mai sus cred ca sunt cele mai ieftine. Bineinteles depinde si de bobina releului daca ia mai mult de 40mA se impune un tranzistor. Software-ul ar fi simplu de tot .Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator opreabogdan

Buna ziua!

As avea si eu nevoie de o schema cat mai simpla pe care sa o inghesui intr-o cutie de 5x5x5 cm. 

Trebuie sa montez un releu care sa inchida abia la 5 secunde de la alimentarea lui si sa mentina circuitul inchis pe toata perioada cat este alimentat.

O sa il folosesc la masina pentru a intarzia conexiunea comenzilor de pe volan cu unitatea audio astfel incat aceasta sa nu mai schimbe meniul la fiecare pornire a motorului.

multumesc

Link spre comentariu
Vizitator Skilovermike

O temporizare buna de ordinul secundelor , minutelor , orelor si la tensiuni de 5Vcc cel mai ieftin le-as obtine cu Attiny13 (e 5RONi si nu trebuie sa fie modelul de 20MHz adica 20PU)  + tranzistor +  releu . Daca tensiunea de Standby e mai mare , atunci variantele de mai sus cred ca sunt cele mai ieftine. Bineinteles depinde si de bobina releului daca ia mai mult de 40mA se impune un tranzistor. Software-ul ar fi simplu de tot .Posted ImageCChiar cautam zilele astea scheme cu Tiny, ca mi-am luat acuma un Arduino Nano si as putea sa il programez usor. Caut soft sa vad ce gasesc, daca nu ma descurc revin. Mersi de idee.

Link spre comentariu

Solutia simpla si "universala" este cea cu divizorul 4060 de mai sus. Oscilatorul se blocheaza pana la un nou reset. E mic, nu trebuie programat si nu are nevoie de o anumita tensiune de alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări