validae Postat Noiembrie 14, 2015 Partajează Postat Noiembrie 14, 2015 Aveți o scurgere de curent reziduală (capacitivă cel mai probabil) față de țeava de gaz legată la potențialul pământului. Siguranța diferențială detectează acest curent care nu se întoarce prin nul. Ce siguranță diferențială aveți în tablou, de 30mA sau de 300mA ? Cele de 30mA sunt foarte sensibile la astfel de curenți reziduali proveniți de la mașina de spălat, frigider și pot declanșa în urma însumării unor curenți relativ mici proveniți de la mai multe aparate. Dar dacă aveți una de 300mA (cel mai probabil) atunci aveți o problemă, fiindcă declanșarea ei presupune un curent mult mai mare și mai periculos... Dacă rezistența de izolație (măsurată la tensiunea de lucru) a aragazului este de minim 2MOhmi, atunci el este în regulă și aveți o problemă pe instalația electrică, au fost discutate mai sus diverse ipoteze. Link spre comentariu
Vizitator marian_popescu Postat Noiembrie 15, 2015 Partajează Postat Noiembrie 15, 2015 1. M-am gândit și eu că e posibil să fie un scurt între cele 2 nuluri. trebuie să scot tot din toate prizele sau numai din cele cu nul? (de fapt 2, una la baie și una la bucătărie) 2. Există o mică diferență de potențial de ordinul câtorva volți între țeavă și nulul de protecție 3. N-am electrovalvă pe țeava de gaz. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 15, 2015 Partajează Postat Noiembrie 15, 2015 Nu ați spus ce siguranță diferențială aveți la branșament. Link spre comentariu
Vizitator marian_popescu Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Nu ați spus ce siguranță diferențială aveți la branșament. E cea de la parterul blocului, bănuiesc, de la tabloul de lângă contoare. Mă duc să văd dacă scrie ceva pe ea. Dacă nu, îi întreb p-ăștia de la Enel. Trebuie să știe ce-au montat. Link spre comentariu
belasajgo Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Ar trebui sa fie scrisa pe siguranta de exemplu "0,3 A" (= 300 mA) sau "0,03 A" (= 30 mA). Sigurantele diferentiale au si un buton de testare T (test). In mod normal sigurantele montate inainte de contoare sunt diferentiale de 300 mA. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Nu intotdeauna. Am vazut BMP-uri echipate si cu diferentiale de 500 mA, iar anul trecut, in timp ce eram in concediu la Eforie Nord, am vazut acolo pe o strada un BMP care avea diferentiala de 1000 mA (deh, deformatie profesionala, nici in concediu nu ma astampar ). In mod normal sigurantele montate inainte de contoare sunt diferentiale de 300 mA. Link spre comentariu
belasajgo Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 De acord, de asta am scris ca "in mod normal" si nu ca "intotdeauna". In principiu se pun diferentiale de 300 mA in BMP-urile din blocuri si locuinte, deoarece se considera ca diferentialele de 300 mA protejeaza de incendii. Diferentialele mai mari de 300 mA au doar scopul de a impiedica furtul de curent. Iar ca protectie impotriva electrocutarii se pun de obicei diferentiale de 30 mA sau 10 mA. Link spre comentariu
rasputin Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Colegul Marian, puteţi proba cu un consumator de cîteva sute de waţi priza cu probleme? Consumatorul în cauză trebuie să nu aibă ştecher cu contact de protecţie, un uscător de păr ar fi cît se poate de indicat. Îs curios dacă în acest caz mai sare siguranţa Link spre comentariu
belasajgo Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Si eu m-am gandit sa ii scriu sa incerce priza respectiva cu un consumator mai mare (de ex. un aspirator) pentru cazul in care nulul si impamantarea ar fi inversate la priza, dar dupa aceea m-am gandit ca ar fi prea de tot ca un electrician sa fi facut asa o greseala majora la montarea unei prize. Sau nu cumva s-a folosit nulul si in loc de impamantare... Link spre comentariu
stefan2020 Postat Mai 20, 2019 Partajează Postat Mai 20, 2019 Buna ziua, stau intr-un bloc vechi cu instalatie electrica pe aluminiu, am in tablou un diferential RCBO de 25A/30mA schneider pentru un circuit dedicat de la baie, am avut prima data sigurante monopolare cu nulul de lucru legat la bara de nul iar PE, normal la PE, doar ca la mine PE cred ca este comun cu nulul pentru ca am verificat cu multimetrul continuitatea dintre nul si PE si țiuie. In momentul cand dadeam drumul din siguranta generala sarea doar diferentialul. Am incercat sa pun sigurante P+N si de atunci diferentialul nu mai sare, daca apas butonul de test sare. Intrebarea mea este, care era problema in prima situatie, nulul de lucru care era la comun cu alte nuluri sau problema undeva pe instalatie si de ce cand am pus P+N nu mai declanseaza? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 20, 2019 Partajează Postat Mai 20, 2019 Sunteti sigur ca acel circuit nu mai are si alti consumatori pe circuit? scoateti toti consumatorii si verificati. Daca este un singur consumator pe acel circuit poate fi banuit consumatorul sau posibila gaurire a cablului. Daca este aluminiu si mai ales "intenc" (cablu plat cu dubla izolatie care se pune direct in sapa), este cazul sa verificati gaurile date in pardoseala de la dv. in cazul prizei sau gaurile date de vecinul de deasupra in cazul iluminatului. Multimetrul tiuie pana pe la 50 ohm asa ca indicatia este relativa. Valoarea sub 1-2 ohm indica scurtcircuit intre conductoare sau o conexiune prin vre-o doza. Daca se deconecteaza acel circuit complet (inclusiv impamantarea) se poate masura o valoare mica fata de bara de impamantare din tablou? Daca se indica o valoare mica si in acest caz atunci sunt 2 cauze. Prima este posibila legare impreuna a mai multor circuite sau folosirea impamantarii unui circuit ca si nul de lucru pentru alt circuit iar a doua este un defect pe traseu. Unde ati montat 1P+N fata de diferentiala? inainte de aceasta sau dupa diferentiala? cand decupla singura si cand nu? Link spre comentariu
valivoi Postat Mai 20, 2019 Partajează Postat Mai 20, 2019 (editat) Sa nu fi fost vreo doza umeda si intre timp s-a uscat Editat Mai 20, 2019 de valivoi Link spre comentariu
stefan2020 Postat Mai 21, 2019 Partajează Postat Mai 21, 2019 (editat) Acum 9 ore, The Stressmaker a spus: Sunteti sigur ca acel circuit nu mai are si alti consumatori pe circuit? scoateti toti consumatorii si verificati. Daca este un singur consumator pe acel circuit poate fi banuit consumatorul sau posibila gaurire a cablului. Daca este aluminiu si mai ales "intenc" (cablu plat cu dubla izolatie care se pune direct in sapa), este cazul sa verificati gaurile date in pardoseala de la dv. in cazul prizei sau gaurile date de vecinul de deasupra in cazul iluminatului. Multimetrul tiuie pana pe la 50 ohm asa ca indicatia este relativa. Valoarea sub 1-2 ohm indica scurtcircuit intre conductoare sau o conexiune prin vre-o doza. Daca se deconecteaza acel circuit complet (inclusiv impamantarea) se poate masura o valoare mica fata de bara de impamantare din tablou? Daca se indica o valoare mica si in acest caz atunci sunt 2 cauze. Prima este posibila legare impreuna a mai multor circuite sau folosirea impamantarii unui circuit ca si nul de lucru pentru alt circuit iar a doua este un defect pe traseu. Unde ati montat 1P+N fata de diferentiala? inainte de aceasta sau dupa diferentiala? cand decupla singura si cand nu? Cand am pus P+N am montat dupa diferentiala, am asa siguranta generala de 25A, releu Digitop, din digitop am intrat in diferentiala si am iesit in 2 P+N de 16A care sunt circuite dedicate, 1 pentru baie si unul pentru bucatarie. Oricum si asa am continuitate intre PE si nul de lucru, trebuie sa verific toate dozele sa vad cum este legata impamantarea peste tot, dar am inteles ca impamantarea este trasa la baie si la bucatarie si asa este peste tot in bloc si daca 1 singur vecin de pe coloana mea le-a legat aiurea a stricat tot. Mi-e cam asa sa ma duc la fiecare la usa sa intreb. De tras PE separat este cam complicat ca stau la et.3. Editat Mai 21, 2019 de stefan2020 Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 21, 2019 Partajează Postat Mai 21, 2019 In doze (vandoze, doze aparat) este cablu plat tip banda sau conductoare (fire) in tub de plastic? Pentru ca eu m-am referit la prima varianta. La a doua varianta exista doze in apartament si nu este nevoie de discutii cu vecinii. In mod normal v-as recomanda sa testati circuitul cu un aparat cu cleste de curent mai sensibil ca sa va indice daca exista pe undeva scurgeri de curent pe oricare din cele doua circuite de dupa diferentiala. Prin eliminarea consumatorilor, unul cate unul aflati si care contribuie la acest curent si cu cat. Fiind o instalatie veche si daca s-a folosit izolatie panzata sa nu va mire ca daca umezeala e mai mare in aer si indicatia megohmetrului este mai mica. Daca vreti neaparat sa testati pentru curenti mici folositi un bec cu led de maximum cativa W inseriat cu circuitul, este mult mai sensibil. Pentru a verifica care este impamantare si care nu, se poate folosi ca reper armatura blocului. Fata de aceasta sau alta parte metalica legata sigur la impamantare se vor face masuratorile dar cu toate sigurantele automate decuplate. Care fir are continuitate este legat la impamantare sau atinge armatura iar care nu inseamna ca este legat la conductorul de nul al acelui circuit. Prin armarea sigurantelor, pe rand, se poate afla care siguranta este . Pentru astfel de diagnostice este bine sa luati legatura cu un electrician, in mod normal are toate sculele necesare interventiei. Atentionez ca lucrul la tensiunea retelei este periculoasa in lipsa masurilor de siguranta putand aduce probleme celui care intervine sau celor din jur. Link spre comentariu
stefan2020 Postat Mai 21, 2019 Partajează Postat Mai 21, 2019 In doze am conductoare de aluminiu cu izolatie verde, probabil intr-o doza, PE este legat ca nul, o sa le iau la verificat. Dar este posibil ca nulul de lucru si PE sa vina comun in apartament? Cineva mi-a zis ca este posibil dar nu prea mi-a venit sa cred. Oricum vreau sa pun rigips in toata casa si atunci o sa schimb si instalatia electrica si probabil, daca nu voi gasi impamantarea o sa caut o armatura si ma leg de ea, am inteles ca este singura solutie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum