PINTI Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 nulul de protectie este una,pamantarea (nu impamantarea) este alta.nulul de protectie deriva din nulul de retea ,pamantarea vine din pamant din acei tarusi,bare ,platbant etc si rezistenta nu trebuie sa depaseasca 4 ohmi. Eu stiu asa: Societatea de distributie a energiei electrice arunca un cablu peste gard, dupa ce a fost legat de stalp, il intine, il leaga de consola respectiva, dupa care il cupleaza la confretul montat deja ( cu contor, siguranta diferentiala, elemente de conectare, etc). Acolo intra doua conductoare: faza si nulul. In continuare ies tot doua conductoare: faza si nul. Ce vrea sa faci mai departe cu aceasta energie electrica este problema beneficiarului si a electricianului care a facut instalatia casei. pentru verificarea instalatiei sub tensiune. Oricum pana sa ajungi aici iti trebuie un proiect cu planul casai, planul instalatiei electrice, cu puterea instalata, cu stampila firmei agreeate de ei pentru lucrarea respectiva, taxe, etc, etc. Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. Unde apare acel nul de protectie in cofretul locuintei din moment ce de pe stalp nu vin decat doua conductoare? 2. Cum deriva acel nul de protectie din nulul de retea ? De unde vine el si unde se duce? 3. Priza de pamant intr-adevar, este foarte necesara la o casa, daca nu obligatorie. Conductorul respectiv care se leaga la aceasta priza de pamant, prin intermediul acelei piese de separatie, necesara masuratorilor, si care , cum a-ti spus, nu poate depasi valoare de 4 Ohm. De ce spune-ti ca se numeste pamantare si nu impamantare? Link spre comentariu
rasputin Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 Dacă aşa zice DEX-ul, atunci e musai să-i dăm ascultare, aş îndemna însă a zice că, în energetică, adică la producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice, sînt folosiţi termeni dedicaţi, termeni ce nu lasă loc de ambiguităţi. În energetică se foloseşte termenul de "Legare la pămînt", "Legat la pămînt", "Priză de pămînt", "Instalaţie de legare la pămînt", "Nul de lucru", "Nul de protecţie". E bine a se folosi aceşti termeni, fie că sîntem sau nu electricieni. În cărţi, dar şi pe coclaurii internetului, vom întîlni felurite explicaţii, dacă-s serioase, practic fac uz de astfel de termeni, deci ne este de folos a stăpînii termenii, doar aşa o să înţelegem ce ne explică acei oameni. Tot ca idee, în instalaţiile de iluminat şi prize, adică ce are tot omul pe acasă, protecţia îmotriva electrocutării se realizează prin legare la nulul de protecţie, nu prin legare la pămînt. Link spre comentariu
PINTI Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 Dacă aşa zice DEX-ul, atunci e musai să-i dăm ascultare, aş îndemna însă a zice că, în energetică, adică la producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice, sînt folosiţi termeni dedicaţi, termeni ce nu lasă loc de ambiguităţi. În energetică se foloseşte termenul de "Legare la pămînt", "Legat la pămînt", "Priză de pămînt", "Instalaţie de legare la pămînt", "Nul de lucru", "Nul de protecţie". E bine a se folosi aceşti termeni, fie că sîntem sau nu electricieni. În cărţi, dar şi pe coclaurii internetului, vom întîlni felurite explicaţii, dacă-s serioase, practic fac uz de astfel de termeni, deci ne este de folos a stăpînii termenii, doar aşa o să înţelegem ce ne explică acei oameni. Tot ca idee, în instalaţiile de iluminat şi prize, adică ce are tot omul pe acasă, protecţia îmotriva electrocutării se realizează prin legare la nulul de protecţie, nu prin legare la pămînt. Scuze. Cine iti da acel nul de protectie la casa? Link spre comentariu
rasputin Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 (editat) Nu îndemn la scris; deşi ar trebui să-mi fie ruşine, trebuie s-o spun din capul locului că azi îmi e aşa de lene, dar lene măi nene. Nu ştiu dacă ai trăit vreodată aşa ceva. Te îndemn a citi pe aici:http://www.elforum.info/topic/92209-intrebare-referitoare-la-curentul-alternativ/page-4 Editat August 5, 2014 de rasputin Link spre comentariu
ovy83 Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 (editat) Scuze. Cine iti da acel nul de protectie la casa? in bmp,daca nu este tras fir de pamantare(ceea ce este un lucru obligatoriu) din nulul ce vine de pe stalp se trage un fir direct din clema acestuia,fara a mai trece prin contor si vine direct in tabloul abonatului. de aici se pleaca spre protectia prizelor. asta este o chestie comoda. corect este ca sa se faca acea pamantare care vine direct in tabloul abonatului si pleaca spre protectia prizelor. bun...broblema este ca,daca nu detinem o siguranta diferentiala si in cazul unor scurgeri de curent intre faza si pamantare acea pierdere este inregistrata,trezindu-ne cu costuri mari . nu se pun impreuna nulul si pamantarea in sensul de a mari protectia.in cazul in care reteaua ramane fara nul,tot consumul in aval de transformator v-a fi preluat de nulul si pamantarea ta,ceea ce nu v-a rezista.sunt multe de explicat.... Editat August 5, 2014 de ovy83 Link spre comentariu
TESSLA Postat August 5, 2014 Autor Partajează Postat August 5, 2014 Asta ar insemna sa am trei fire care vin de la stalp. Eu nu am vazut abonati monofazici, cel putin in provincie, carora sa le soseasca trei fire de la stalp. Ce nul de protectie mai am atunci? Link spre comentariu
ovy83 Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 nu m-ati inteles d-nule Tessla.pe pe stalp vin pentru monofazic in bmpM doua fire:nul si faza.in bmpM din clema de prindere a nulului se trage inca un fir legat de acesta in ....protectia prizelor.nu trebuie sa treaca prin nici o siguranta.ce trei fire s=a inteles ce am explicat mai sus? atrag atentia ca in moment ce a-i instalat bmp nu se mai foloseste nulul ca si nul pentru protentie.acest tip de protectie se folosea in cazul in care abonatul avea FIRIDA.este obligatoriu ca in cazul bmp-urilor sa se foloseasca pamantarea,asa prevede legea. Link spre comentariu
flomar60 Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 In BPM intra 2 fire din retea in placa cu conectorii de forta de la intrare; din acesti conectori de forta se face intrarea in blocul de protectie sau in releul diferential , depinde cu ce este echipat BPM-ul; iesirea din acest bloc sau releu se trimite la tabloul de siguranta din casa si constitue faza si nulul de lucru; din conectorul de forta de la intrare al nulului retelei se trimite al treilea fir direct la tabloul de sigurante din casa si , mai departe, la contactul de protectie al fiecarei prize - acesta constitue nulul de protectie si , astfel orice scurtcircuit facut intre faza si acest fir duce la declansarea/arderea automata a sigurantei de pe faza protejand astfel utilizatorul; in cazul BPM-ului echipat cu diferential apare al patrulea fir care este constituit din dintr-un tarus galvanizat de 50-60cm lungime batut in pamanta pana la nivelul solului, cat mai aproape de BPM ( maxim 2,5m ) si conectat electric la borna speciala dedicata acestui contact de la releul diferential ; legatura electrica se face printr-un conductor litat de cupru de minim 6cmp; rezistenta electrica a acestei pseudo- prize de pamant- depaseste , de obicei 25 ohmi dar este suficienta sa produca declansarea releului in caqzul unei puneri accidentale la pamant ; in general se evita sa se depaseasca distanta de 50m intre locul de amplasare al tarusului de la BPM si instalatia protejata. Ce este interesant este ca , in anumite conditii ( faze dezechilibrate, racord electric situat la capat de retea, prizele de pamant ale retelei electrice defecte sau cu rezistenta ohmica mare) si punerea la pamant a nulului produce declansarea releului diferential...Din pacate , de multe ori , calitatea acestor relee atat de utile , lasa mult de dorit si , de multe ori sunt shuntate pentru a nu mai declansa fara motiv...Nici populatia nu este educata sa inteleaga utilitatea incontestabila a acestei protectii, iar angajatii furnizorului de energie nu sunt interesati sa pastreze functionala aceasta protectie... Link spre comentariu
PINTI Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 Presupunem, ca ne aflam la tara...., o casa amarata de chirpici....., locuita de o batrana de 90 de ani...., care in viata ei nu a auzit de aceste nuluri pe care le discutam acum. Vin cei de la ENEL, scot contorul afara, iar pentru functionarea sigurantei diferentiala infig in pamant un fier beton cu diametrul de 6mm si o lungime de 1m, chipurile ca priza de pamant. Desigur acel conductor litat de tip VLPY este si el protejat de o teava de plastic. De...asa spune normativul. Totul este OK din punctul lor de vedere, diferentiala are o baza de referinta,adica pamantul, batrana are curent ca inainte, becurile merg, aparatul de radio asamenea. Daca i-ai spune batranei ca trebuie sa isi faca o centura de impamantare pentru trebuie sa plateasca xxx lei ar deceda pe loc. Unde este protectia acestei case? Cunosc cazuri in care propietarii trebuiau sa ude cu cate o galeata de apa pe zi acel fier beton, pus de ENEL, pentru a preintampina declansarii diferentialei. Oamenii erau consecventi, fie vara, fie iarna ei stiau ca trebuie sa ude zilnic acel fier pentru a avea curent. Protectia lor nu se regaseste nicaieri. Link spre comentariu
TESSLA Postat August 5, 2014 Autor Partajează Postat August 5, 2014 Daca ati mai folosi si litera mare din cand in cand, poate as intelege si eu ce vreti sa spuneti. Ati spus asa "din nulul ce vine de pe stalp se trage un fir direct din clema acestuia,fara a mai trece prin contor si vine direct in tabloul abonatului. de aici se pleaca spre protectia prizelor". Deci in tabloul abonatului cate fire vin? Doua sau trei? Cum il identific pe cel de nul? Daca "Dorel" schimba contorul de pe stalp si inverseaza firele? Link spre comentariu
Vizitator knauf75 Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Sa va spun cum am eu la una dintre case. Au venit baietii sa monteze bmp-ul pe un suport langa gard. Au coborat de pe stalp cu 3 fire (unul era de rezerva). Sant de la baza stalpului pana la bmp,firele bagate acolo printr-o teava care duce fix in cutia lor. Teava fiint plecata de la cca 3 metri inaltime de pe stalp.Alimentat blocul de alimentare,faza si nul. Batut tarus de 1,5 m(impamantare) si legat la bmp. Conectate cele doua fire ce vin de la constructie prin pamant. Totul merge perfect. Concluzie: bmp-ul trebuie sa aiba impamantare proprie,indiferent cum. Altfel,siguranta diferentiala e degeaba. Link spre comentariu
ovy83 Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 (editat) Daca ati mai folosi si litera mare din cand in cand, poate as intelege si eu ce vreti sa spuneti. Ati spus asa "din nulul ce vine de pe stalp se trage un fir direct din clema acestuia,fara a mai trece prin contor si vine direct in tabloul abonatului. de aici se pleaca spre protectia prizelor". Deci in tabloul abonatului cate fire vin? Doua sau trei? Cum il identific pe cel de nul? Daca "Dorel" schimba contorul de pe stalp si inverseaza firele? Contorul este in amonte de tabloul abonatului,in contor nu are ce cauta si acel nul de protectie/pamantare sau ce o fi.Si da,in tablou o sa fie 3 fire:faza,nul si protectia. De incurcat firele DOREL nu are cum sa le incurce sigur,doar daca este mort de bat,dar s-ar putea sa ... obiect de studiu: http://stoianconstantin.wordpress.com/2007/12/18/protectia-diferentiala-a-bransamentelor-electrice/ Editat August 6, 2014 de ovy83 Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 (editat) Hai sa incerc si eu o definire rapida a acelui BMP (tabloul celor de la electrica),clasic, monofazic, de 32A. In acel tablou exista mai multe aparate cu 4 conditii bine definite de decuplare si ma refer numai la protectii fara sa includ contorul electric care se afla in aceeasi cutie. Prima conditie este de protectie la supracurent adica, la depasirea celor 32A, siguranta declanseaza. A doua conditie este ca, la depasirea curentului diferential intre faza si nul (simplist, tot curentul care iese pe firul de faza trebuie sa se intoarca pe firul de nul, aceasta este diferenta care se masoara aici). Daca exista punere la pamant sau asemenea, nu se mai intoarce tot curentul pe nul si, la depasirea celor 0,3A (300mA) intre cei 2 doi curenti, siguranta declanseaza. A treia conditie este ca, la depasirea tensiunii maxime admise pe retea de 260-280V, declanseaza protectia la supratensiune care actioneaza siguranta diferentiala prin intermediul unui dispozitiv cu parghie, decupland-o. A patra conditie este ca, la depasirea tensiunii masurate intre nulul de retea si priza de pamant (acel tarus infipt in pamant langa tablou) a tabloului de 45-55V declanseaza siguranta diferentiala cu ajutorul aceluiasi releu (se detecteaza ruperea firului de nul). Primele doua conditii sunt asigurate de siguranta diferentiala iar ultimile doua de protectia la supratensiune prin declansatorul mecanic cu parghie de langa siguranta, situat de obicei in partea stanga cu parghie alba. In tablou intra de la stalp 2 fire, faza si nul. Spre utilizator (tabloul din casa) pleaca 3 fire, faza de dupa siguranta diferential, nulul de dupa siguranta (nul de lucru sau firul pe care se intoarce curentul) si cel de al treilea fir considerat fir de impamantare si care este legat la nulul dinaintea sigurantei (si legat direct la firul de nul care vine de la stalp). De aceea exista 3 fire in tabloul din casa si doar 2 de la stalp si care mai nou este realizat asemanator cu cel pentru Tv. Faptul ca trebuie udat acel tarus are legatura cu a patra conditie si este greseala celor care au montat tabloul ca nu au ales un loc bun pentru acel tarus tinand cont de teren. Daca se inverseaza faza cu nulul de la stalp atunci intra a patra conditie si siguranta declanseaza, la fel si la ruperea firului pana la tarusul tabloului. PS: pamantare, impamantare, nul de protectie sunt trei denumiri pentru acelasi lucru si atata timp cat se pot echivala in aceeasi functiune nu cred ca este o problema. Conteaza ca sa inteleaga toti la ce se refera. Am cautat aceste informatii cand am realizat o schema de simulare a releului de supratensiune. Editat August 7, 2014 de The Stressmaker Link spre comentariu
TESSLA Postat August 7, 2014 Autor Partajează Postat August 7, 2014 In tabloul meu vin doar doua fire. Link spre comentariu
rasputin Postat August 7, 2014 Partajează Postat August 7, 2014 (editat) .....PS: pamantare, impamantare, nul de protectie sunt trei denumiri pentru acelasi lucru si atata timp cat se pot echivala in aceeasi functiune nu cred ca este o problema. Conteaza ca sa inteleaga toti la ce se refera. Am cautat aceste informatii cand am realizat o schema de simulare a releului de supratensiune. Eu zic că nu-s. Ia chitiţi mai bine. N-o daţi pe contre; apreciez cunoştinţele dvs în domeniu, acu' însă vă scapă ceva. Editat August 7, 2014 de rasputin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum