Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema siguranta diferentiala

TESSLA

Postări Recomandate

In urma cu vreun an ni s-a mutat contorul de energie electrica din casa, pe stalp si s-a montat si siguranta diferentiala. Acu vre-o saptamana am avut curiozitatea sa verific cu un bec de 100 W conectat intre faza si impamantare sa vad daca declanseaza siguranta de pe stalp. Becul s-a aprins  dar siguranta a refuzat sa intrerupa circuitul. Care sa fie problema? Cui trebuie sa ma adresez? Mentionez ca bransamentul e monofazic iar nulul de lucru e separat de nulul de siguranta.

Link spre comentariu

Nul de siguranta= nul de protectie= impamantare. Se pare ca siguranta diferentiala este defecte. Numai cei de la ENEL pot rezolva problema. Nu ai cum sa umbli acolo pentru ca acel cofret este sigilat.

Link spre comentariu

Nu am vazut pana acum , angajati ai furnizorului de energie care sa verifice functionarea sigurantei diferentiale din BPM din acest punct de vedere...Pe ei ii intereseaza sa declanseze la scurtcircuit ...S-ar putea sa primiti raspunsul " Si cu ce va incurca asta, domnule ? "...Desi, s-ar putea sa ma insel si respectivii angajati sa fi evoluat intre timp si profesional si d.p.d.v. al dotarilor...

Link spre comentariu

Siguranța diferențială salvează vieți atunci când funcționează corespunzător, nu o lăsați așa, faceți o sesizare la CEZ și insistați să fie schimbată.

Link spre comentariu

Cunosc cativa amici care au sesizat faptul ca diferentiala sarea foarte des, fara nici un motiv. Dupa n sesizari au venit cei de la electrica si stiti ce au facut?  Pur si simplu au scoso din circuit. Cum se spune: raul se taie de la radacina.

Link spre comentariu

Nu sărea chiar fără motiv, poate că erau anumite rezistențe de izolație scăzute pe circuit,dar a fost mai simplu să le ignore....Nu excludem totuși nici defectele ascunse ale siguranțelor, sau calibrarea necorespunzătoare.

Link spre comentariu

Doua situatii. Prima ar fi ca nulul de protectie (impamantarea) sa fie legat impreuna cu nulul de lucru la iesirea sigurantei diferentiale si astfel apare acest comportament sau intr-adevar sa fie defecta siguranta diferentiala. Verificati cu un tarus infipt in pamant (umed, de preferat cat mai departat de locuri de trecere) inseriat cu becul de proba.

PS: acea siguranta are diferentiala la 300mA si nu salveaza viata cuiva doar ca e necesara in circuit din alte motive.

Link spre comentariu

Până la urmă tot viața omului o salvează toate. Dar pe când un scurtcircuit poate provoca un incendiu sau nu, o punere la masă poate ucide rapid dacă împământarea nu e bună. 

Link spre comentariu

TESSLA mai bine iti montezi, daca ai cum, o siguranta diferentiala cu deltaI 30mA. Daca declanseaza ce-a din BMPM si nu ai acces la ea? (lipsa fereastra acces sau sigilata).

Daca e cum zice The Stressmaker, adica Id = 300mA atunci degeaba te bazezi pe diferential, tot dai coltul.

Link spre comentariu

Ce tarus sa mai bag in pamant, ca am impamantare foarte buna...o teava galvanizata de 2 metri infipta intr-o zona cu umezeala permanenta. Iar nulul de lucru nu e legat la impamantarea mea. Acces am la respectiva siguranta, nu e o problema asta. Totusi la 100 W ai becului , adica aproximativ 450 mA siguranta ar fi trebuit sa declanseze. De curiozitate o sa incerc si cu un bec de 200 W. Oricum , cred ca pana la urma o sa montez o siguranta proprie . Multumesc pentru interes si sugestii.

Link spre comentariu

Siguranta diferentiala de la Enel (300 mA) sare la mine si de la un bec de 60 W legat intre faza si impamantare. Ai incercat sa apesi butonul de test (de obicei galben) de la siguranta diferentiala? Probabil siguranta respectiva este defecta, pe stalp este expusa variatiilor de temperatura si iarna temperaturilor foarte scazute. Recomand si eu sa iti montezi o siguranta diferentiala proprie in casa, pentru protectie umana ar trebui de 30 mA (pentru baie chiar de 10 mA).

Link spre comentariu

Doua situatii. Prima ar fi ca nulul de protectie (impamantarea) sa fie legat impreuna cu nulul de lucru la iesirea sigurantei diferentiale si astfel apare acest comportament sau intr-adevar sa fie defecta siguranta diferentiala. Verificati cu un tarus infipt in pamant (umed, de preferat cat mai departat de locuri de trecere) inseriat cu becul de proba.

PS: acea siguranta are diferentiala la 300mA si nu salveaza viata cuiva doar ca e necesara in circuit din alte motive.

nulul de protectie este una,pamantarea (nu impamantarea) este alta.nulul de protectie deriva din nulul de retea ,pamantarea vine din pamant din acei tarusi,bare ,platbant etc si rezistenta nu trebuie sa depaseasca 4 ohmi.

Link spre comentariu

cu siguranta diferentialul din blocul de masura este de 300mA pentru a asigura selectivitatea la declansare , ceea ce nu inseamna ca n-ar fi trebuit sa declanseze in situatia descrisa .

Link spre comentariu

nulul de protectie este una,pamantarea (nu impamantarea) este alta.nulul de protectie deriva din nulul de retea ,pamantarea vine din pamant din acei tarusi,bare ,platbant etc si rezistenta nu trebuie sa depaseasca 4 ohmi.

Mai demult colegi de pe forum mi-au atras atentia ca se numeste impamantare (nu pamantare).

http://dexonline.ro/definitie/%C3%AEmp%C4%83m%C3%A2ntare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări