Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri smd 5050

slkslkslk

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• slkslkslk

11

• UDAR

6

• ardiles

3

• aetius

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi , la câte lămuriri ai dat , atâtea răspunsuri primești . Cine ai vrea să spună ce temperatură ai acolo ? Cu alimentarea , noroc că s-a văzut rezistența . Nici nu sunt sigur că presupunerea mea despre cum sunt legate e corectă. Alte informații - ioc. Poate că sunt proaste LED-urile - am văzut LED-uri care s-au atenuat vizibil după cîteva sute de ore , e drept , de funcționare . Nu știu câți colegi de pe forum au întîlnit situația asta - LED-urile să se încălzească de la o sursă externă . Mai poate să fie vorba de faptul că nu ai nicio protecție ( mai e un subiect pe aici ) , fiecare supratensiune de pe alimentare se duce direct în LED-uri. 

Link spre comentariu

Ledurile chiar se incalzesc si foarte tare de la sursa externa, am si incercat sa le scot si sa le tin aprinse 8 ore si nu s-a intamplat nimic... iar asa aprinse cum erau le-am bagat intr-o cutie in care am bagat feonul pentru a putea reproduce caldura din far si tot asa fac la caldura intensitatea scade ... am zis sa incerc cu leduri de 3mm dar vad ca si cu alea este lafel .. , am mai vazut lupe din fabrica venite cu asa ceva si au in interior banda rgb si culmea rezista la acea caldura 

Link spre comentariu

”am mai vazut lupe din fabrica venite cu asa ceva” 

Fii sigur că nu sunt aceleași LED-uri și probabil nici nu sunt montate la fel .

Link spre comentariu

Este posibil sa fie asa nu zic nu, mi-a mai trecut prin cap sa cumpar bec de 5 w cum este cel de pozitie si sa il montez acolo .. fiind si mic incape, nu produce foarte multa caldura ca sa topeasca ceva nici nu reactioneaza urat la caldura externa si poate rezolv asa chiar daca culoarea nu va fii aceias cu cea data de led 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

vin cu o nedumerire de incepator cu privire la aceste led-uri 5050.

am achizitionat niste astfel de led-uri si nu prea sunt convins ca sunt alegere buna.

aceste led-uri 5050 sunt practic 3 in 1, asa-i?

daca da, le pot vedea legate in serie, cele 3 led-uri cu o rezistenta de 180-220ohmi, 0,25W

post-232598-0-90129300-1410935918_thumb.png

este corect cum vreau eu sa le conectez?

http://led.linear1.org/led.wiz

Link spre comentariu

Daca aveti ledurile fara a fi montate pe banda (eu le cunosc mai ales montate pe banda, e mai ieftin asa de unde le procur eu) atunci acestea sunt asa cum ati mentionat, 3 leduri (emitatori luminosi) intr-o singura carcasa si ii puteti lega ca in acea poza. Atentie la acele leduri ca daca sunt albe se recomanda un curent de lucru de maximum 20mA (recomandat 15mA) si programul va calculeaza 270 ohm / 330 ohm pentru 20mA / 15mA (14.4V;3,3V;20mA;3). La ce cunosc eu despre banda cu leduri in format 5050 de obicei cele 3 leduri din capsula se leaga in paralel si se realizeaza un modul cu 3 capsule 5050 inseriat cu rezistenta de balast. Acest modul are la 12V cam 60mA. La aceasta valoare a curentului se "calculeaza" aceste benzi de catre producator ramanad caldute la 12V iar la 13-14V deja incep sa friga.

Ca o completare la discutia anterioara nu as exclude si faptul ca becurile de far cu halogenuri sau cu xenon emit UV in mod considerabil si care poate fi unul din factorii accentuarii imbatranirii ledurilor pe langa caldura. Rezolvarea ar fi un geam de sticla asezat pe carcasa ledurilor cu rol de filtru UV. Oricum, daca lumina care ajunge la led este foarte mare (nu neaparat UV), ledurile pot imbatrani optic exact ca si laserii din pointerii cu laser rosu. Rezolvarea ar fi o oglinda pentru directionarea luminii ledurilor in exterior fara sa fie afectate de lumina farurilor.

Link spre comentariu

@The Stressmaker,

am executat doua dintre aceste placute cu led-uri. unul l-am facut de proba si aveam rezistente SMD 0805 de 180(boul din mine n-a scos ohmmetrul sa masoare macar una...surpriza, 180 inseamna 18*10^0 adica 18*1=18ohmi....

cand le-am aprins ma usturau ochii, cautam masca de sudura, si dupa ceva timp a inceput sa se incalzeasca sa fiarba sacazul existent printre circuite...

pe urma mi-a dat prin creieri sa masor o componenta> 18ohmi.

le-am dezlipit, le-am inlocuit cu unele 0805 de 220ohmi si am alimentat doar o grupare led 5050 inseriata cu 220ohmi> 12-13mA; curentul a crescut pana la 16mA cand pe baterie am cuplat redresorul.

dupa aceea am lipit si restul de rezistoare.

era sa omit: temperatura era mai mare ca mana oricum, suportabila.

LE: temperatura este de 42-44 grade celsius, conform termoinfrarosului cu butetin metrologizat.

Editat de ardiles
Link spre comentariu

Acest experiment a redus drastic viata si luminozitatea acelor leduri si va puteti da seama cu cat daca folositi un led "virgin" ca martor si comparati "ochiometric" cele doua componente. Daca luminozitatea nu a scazut apreciabil atunci nu cred ca ar fi probleme cu ele. Ledurile albe obisnuite sufera de un fenomen de innegrire (degradare) a fosforului intr-o zona imediata cipului emitator proportional cu lumina albastra/UV emisa de cip si de aceea scade luminozitatea acestora.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări