eugeniusro Postat Septembrie 3, 2014 Partajează Postat Septembrie 3, 2014 Daca nu iti pui problema sa livrezi in retea nu vad ce autorizatii sa iti trebuiasca, cat priveste autoritatile locale, in principiu e posibil sa iti trebuiasca o autorizatie de constructie, iti trebuie si cand repari un gard asta, daca instalatia nu este asa vizibila fiind in interiorul propietatii te poti lipsi de autorizatia de constructie. Cat priveste instalatiile on-grid, problema sta diferit, multa lume crede ca totul tine de birocratie sau de nu stiu ce reglementare ce trebuie aprobata, in realitate problema este mult mai complexa, retelele de distributie sunt varza, sunt subdimensionate si periodic datorita defectiunilor provoaca pagube importante consumatorilor. La nivel de magistrale pe Transelectrica au fost facute modernizari si investitii dar pe nivelul de distributie e prapad, inclusiv cum a spus antevorbitorul meu nivelul de pregatire al angajatilor de la distributie lasa de dorit. O retea trebuie sa fie smart pentru a se putea interconecta pe ea invertoare on-grid, trebuie automat sa dirijeze surplusul de productie locala in zonele unde este necesar, dar asta prea curand nu se va intampla, peste asta se suprapun si interesele contradictorii ale marilor producatori, aici nu trebuie sa uitam si de baietii destepti din zona energiei care nu vor agrea o concurenta din partea producatorilor independenti solari. Pe diferite forumuri sau pe pagini web sunt prezentate cu mult tam-tam cateva reusite in conectarea on-grid, in realitate sunt manipulari din partea diversilor comercianti care au pe stoc invertoare on-grid de vanzare, inclusiv povestea cu certificatele verzi care le vor primi dupa 2017 e un fel de blana ursului din padure in versiune solara. Link spre comentariu
matzah Postat Septembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2014 (editat) intre timp am pus pe stand by gandurile de on grid de orice fel. Am facut in schimb rost la pret de nimic de 4 baterii auto de 62ah aproape noi. Stiu diferenta dintre ele si variantele deep cycle, eu initial nu doream sa merg pe baterii tocmai din cauza costurilor mari pentru un banc dimensionat corespunzator. In orice caz, daca tot am aceste baterii, in lipsa de altceva voi incerca sa merg cu ele cat mai aproape de un regim tampon, in ideea sa nu descarc niciodata mai mult de 20% din ele. Instalatia mea arata cam asa: Sunt 6 panouri policristaline Mage, a cate 230W bucata, in grupuri de catre 3 bucati paralel. Cele 2 grupuri sunt apoi inseriate, aproape 60V la Pmax. Cu astia cobor in casa, intra intr-un regulator de incarcare PWM (nu-s bani de MPPT momentan) si mai departe ma duc in cele 4 baterii auto care sunt inseriate. Mai dispun de 4 baterii cu gel a cate 12Ah, cu care a venit UPS-ul Eaton 5125 de care vorbeam. Toate astea impreuna sunt legate la alimentarea UPS-ului. Toata balaria asta merge doar ziua, inca ma gandesc la ceva variante de automatizare, gen daca panourile produc mai putin de "x" amperi sa trec pe retea spre a evita descarcarea bateriilor. UPS-ul consuma in gol cam 50W deci impreuna cu un frigider si cateva alte chestii ce stau in priza, noaptea (10-12 ore) as descarca prea mult bateriile. Pana gasesc o solutie pentru un ongrid mai artizanal cum se discuta inainte pe aici, merg cu ele asa. Acum avand panourile instalate deja, e pacat sa nu folosesc la ceva ce produc. De bine de rau mai incalzesc apa intr-un boiler, mai un fier de calcat, consumatorii din timpul zilei, etc. Nu intentionez sa investesc prea mult in baterii, mai urmaresc de unde pica, reconditionate etc. Daca as cumpara baterii deep cycle dimensionate corespunzator cu ce produc eu, deja cred ca sar de pretul kw-ului de la electrica si nu se renteaza. Mai ales ca stau la bloc, nu e ca si cand n-as avea alternativa de a folosi reteaua nationala. Nu stiu la ce viata sa ma astept din partea bateriilor auto in regimul asta, n-am gasit nicaieri estimat un numar de cicluri la o descarcare de 10% sau 20% sa zicem. Editat Septembrie 8, 2014 de matzah Link spre comentariu
matzah Postat Septembrie 16, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2014 aparent cam atata si cu micul meu proiect solar. nu stiu (inca) care vecin s-a pus pe facut reclamatii la asociatie/primarie etc ca am montat ilegal acele panouri, ca emit radiatii (?!?!?!) distrug hidroizolatia etc. Lasand la o parte bucata penibila a reclamatiei, problema ramasa existenta este ca tehnic vorbind n-am autorizatie de constructie pentru cele 6 panouri, doar acordul a 50%+1 din locatari. Desi legea e oarecum ambigua (ce fel de constructie sunt cele 6 panouri ale mele asezate pe bloc... la ce se incadreaza, imbunatatire, constructie noua, provizorie, permanenta etc) existand specificate mai clar decat situatiile parcurilor fotovoltaice, din ce am observat pe site-urile altor primarii, se cer totusi autorizatii de constructii pentru astfel de lucrari. Problema la mine este ca panourile sunt cumparate sh, la fel ca si alte echipamente, nu exista acte de achizitie recunoscute oficial. Nici nu stiu cine mi-ar intocmi proiect pentru intocmirea actelor pentru AC in acest caz. Am depus o cerere simpla la primarie in ideea in care poate printr-o minune si-ar da acordul fara toate aceste acte sau mi-ar propune o varianta mai simplificata de a "intra in legalitate". Am mentionat ca lucrez offgrid, n-am spart pereti, hidroizolatii sau mai stiu eu ce. Pana una alta asociatia m-a somat sa le dau jos in termen de 5 zile, pana cand aceasta problema ar urma sa fie rezolvata. 1 Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 Unii sunt invidiosi si creaza probleme..Parerea mea , ca daca le dai jos ai mai putine sanse sa obtii aprobarea din motiv ca cei care verifica nu au cum sa confire/infirme impactul panourilor asupra blocului si mai ales asupra psihicului reclamantului. Daca panourile nu sunt fixate in beton si sunt chestii mobile, precum scaune deja nu se incadreaza in constructii imobile ci sunt accesorii si nu cred ca sunt necesare avize de constructie. La fel cum nu e necesara aprobarea cand pui o masa de tenis pe bloc sau un hamac. In acest caz ,dupa parerea mea personala, conteaza majoritatea membrilor asociatiei de locatari insa era necesara hotararea respectiva. In acest caz sigur nu te păutea obliga nimeni sa le demontezi Link spre comentariu
matzah Postat Septembrie 16, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2014 (editat) daca o iau dupa ce citesc in lege si o capra sau panou publicitar pe care o amplasez undeva are nevoie de autorizatie de .. constructie. De asemeni am studiat varianta montarii panourilor pe fatada insa e cu atat mai complicat, trebuie acte de pe la urbanism si iarasi autorizatie de constructie, deoarece problema vine aici din faptul ca ... schimb intrebuintarea si forma suprafetei pe care le montez si cea mai tare chestie, nu respect culoarea si forma finisajului, respectiv cladire gri - panouri albastre. Nu stiu ce o sa zica primaria, am verificat arhiva lor cu autorizatiile de constructii date, nu exista nici un caz de AC emis pe montaj panouri fotovoltaice sau solare pe bloc, casa etc. Ori lumea nu e "verde" pe aici (sau e verde la .. negru) prin Galati ori nu se dau AC pentru asa ceva. Ce stiu de prin alte cazuri (in Timisoara am gasit) s-a cerut AC si pentru o antena parabolica montata pe bloc. Ba chiar discutand prin alte orase am aflat ca iti pot cere AC pe constructie provizorie si pe deasupra si aviz in scris de la ISU in ideea ca ai protejat instalatia ta de traznete si lucruri de genul asta spre a asigura securitatea la incendii. Toate astea inseamna, schite, proiecte tehnice, proiecte de executie, arhitecti, ingineri, acte, avize etc. Iar dupa ce aud, poti pune si un amarat de panou de 10W, situatia e aceasi. Daca ma urc maine si arunc la misto un pachet de celule policristaline pe terasa blocului, desi nu extrag curent din ele, desi s-au spart, desi nu le bransam la reteaua nationala, n-au fire atasate sau altceva, deja intru sub incidenta legii, daca e s-o citesc ad literam. Nu exista nici o diferenta stipulata intre asta si un parc fotovoltaic din punctul de vedere al AC. Sau sa duc penibilul la maxim... uit o caramida pe bloc. Caramida are nevoie de autorizatie de constructie pentru ca: - schimba forma si structura suprafetei. - este construita din material diferit decat cel al suprafetei de sprijin. - este maro si structura de sprijin este gri, contravenind planului de urbanism general. - trebuie definit daca "obiectul", respectiv caramida in cauza, este "montata" permanent sau provizoriu, in ultimul caz AC include si perioada cat pastrez caramida pe bloc. Tocmai pentru ca exista aceste situatii hilare, ma intreb, legea chiar nu delimiteaza aceste diferentieri sau daca bate vantul si zboara caramida de cade pe domeniu public sunt pasibil de demolarea ei si amenda deoarece am "construit" pe teren public fara autorizatie. Vorbesc strict pe lege, in realitate, la cum e scrisa, ne rugam si noi si astia de la primarie sa nu trebuiasca aplicata mereu. Editat Septembrie 16, 2014 de matzah Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 16, 2014 Partajează Postat Septembrie 16, 2014 Pacat ca ccei cu idei progresiste sunt persecutati de cei incapabili.. care se afla si in guvern dealfel Link spre comentariu
matzah Postat Septembrie 16, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2014 (editat) am sa astept cele 30 de zile in care ar trebui sa-mi raspunda in scris si o sa va spun si ce zice primaria. Singurul meu regret este ca n-am facut cerere mentionand ca vreau sa pun un panou de 10w avand 35x50 cm ca sa fie cu atat mai amuzant raspunsul lor. Eu inteleg legea pe de-o parte. Fara un cadru legal, strangem cu toti semnaturi de prin bloc, dam ciocolata si beri la vecini si ne facem si piscina pe bloc daca e pe de-astea. Cu tot cu hidromasaj. Nu de alta dar am auzit de unul in Bucuresti care a facut asta pe terasa. Imi imaginez si cum ar arata blocurile daca fiecare ar pune antene, panouri, sarme de rufe, cabluri intre apartamente etc. Pe de-o parte sunt de acord cu ei. Dar s-a ajuns in situatia in care unii fac chestii de genul asta tocmai pentru ca e cel putin impractic sa te lupti cu birocratia In exemplul meu cu panoul de 10W ce s-ar alege daca as plati proiectanti si ingineri (altfel n-am cum) sa-mi faca documentatia pentru AC. Chiar si in cazurile mai justificate, oricum din cauza sumelor si actelor cerute, se mai merge blat, se mai da o spaga, o atentie, se mai semneaza de-aiurea si tot asa. Deci ce iese in final numai normele de constructii nu urmeaza desi stufosenia de legi asta ar fi vizat de la inceput. Se fac si blocuri intregi pe "atentii" daramite alte maruntisuri. Inca o chestie si cu asta termin Vecinul de pe palier cu mine a lasat pe casa scarii masina de spalat. Renoveaza in casa, n-a bagat-o inauntru si o tine de 3 saptamani in fata usii ambalata. Fiind pe casa scarii, spatiu comun, si amplasata asa... pot sa-l reclam la primarie sau politie - serviciul urbanism pentru ca n-are autorizatie de constructie pe ea! ) Serios... dupa legislatia actual in vigoare, chiar poti face asta. Si nu exista ca si termen legal "mutatul" masinii. Tehnic se numeste demontarea masinii sau demolarea masinii de pe spatiul respectiv. Editat Septembrie 16, 2014 de matzah Link spre comentariu
Fulgerik Postat Septembrie 18, 2014 Partajează Postat Septembrie 18, 2014 (editat) Un tip de la www.revosolar spune ca poți plati mai puțin. Are si o prezentare pe youtube. Editat Septembrie 18, 2014 de Fulgerik Link spre comentariu
9victor Postat Septembrie 18, 2014 Partajează Postat Septembrie 18, 2014 (editat) Cea mai simpla sugestie si cea mai eficienta este sa folosesti un INVERTER On-Grid special pentru panouri solare. Nu este scump. Acesta va injecta in retea toata energia produsa de panoul fotovoltaic. Tu vei plati doar diferenta intre consumul tau si enertgia produsa in panou. Asa cum am mai spus, in cazul in care aceasta diferenta este negativa nu stiu daca CONTORUL companiei de electricitate va inregistra aceasta diferenta. chiar daca inregistreaza energia electrica introdusa in retea, ESTE ILEGAL ! ... "treaba asta" o pot face doar contoarele vechi ! ... fara licenta de conectare on grid, avem nevoie de baterii ! ... ideal ar fi de LiFePO4 sau Gel (ceva fara emanatii de gaze explozive) ! ... si cateva DC UP - DC Down de 5 A la care sa conectam cam toate de consum mic: TV LED, router lap-top video proiectorul de LED, radio, chiar amplificatoare mici de pana 50 W (consum) ... etc ! bafta Editat Septembrie 18, 2014 de 9victor Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum