Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri fotovoltaice pe bloc - invertoare grid tie, semi grid tie?


matzah

Postări Recomandate

Salutari,

 

Locuiesc la ultimul etaj intr-un bloc si avand acces deasupra, doresc sa instalez o serie de panouri solare. Pentru inceput dispun de cam 1kw urmand sa mai adaug pe masura ce-mi permit. Imi ramane de stabilit ce fac cu "productia" panourilor. Respectiv incercand sa evit un numar mare si costisitor de acumulatori de tinut prin casa, m-am gandit la urmatoarele variante:

 

1. Invertor "micro grid tie" Ceva in genul astora:

http://www.ebay.co.uk/itm/1000W-Micro-Grid-Tie-inverter-18V-36Cells-90V-260V-MPPT-function-YSMART-GTI-1000-/141163467262?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20ddff91fe

 

Aici chienezaria se lauda ca odata bransata la retea, injecteaza ce produc eu si-mi scade factura la lumina.

Problema e urmatoare: cum se comporta draciile astea la noi in Romania? Respectiv, am contor pe scara, electromagnetic, cu disc. Inteleg din ce-am citit pe aici ca astea nu se invart invers. Ma intereseaza situatia in care sa zicem, am un consum de 2kw/h si injectez 1kw/h, contorul cat imi inregistreaza? De asemeni ce se intampla daca sa zicem n-as avea nici un consum si doar injectez 1kw/h? Ce face contorul?

 

2. invertor destept, un fel de semi grid tie. In momentul in care produc curent asta ar trebui ca preferential sa-l consume pe al meu si doar daca depasesc productia, sa traga diferenta din retea. Nu prea am gasit asa ceva pe la noi si nici la un pret acceptabil. Daca cunoaste cineva vreun furnizor sau o locatie la noi sau afara de unde pot fi cumparate, ar fi de ajutor.

 

3. UPS mai "peste medie". Un brand mai calumea, sinusoidala pura, putere marisoara. M-ar interesa sa leg panourile printr-un controller de incarcare la bateriile ups-ului (fie cumpar unele, supradimensionez, etc). Ideea ar fi ca bateriile sa mearga in regim tampon, sa incerc sa trag cat mai mult din panouri. Problema aici, asa cum o vad, nu stiu cate UPS-uri suporta un regim de functionare de "N" ore in sarcina, eventual destul de marisoara. Avantajul era ca pot gasi relativ ieftin UPS-uri de puteri mari second hand.

 

4. O solutie mai clasica. Controller incarcare, 1-2 baterii (gen 100Ah sa zicem) tampon, invertor cu sinusoida pura la iesire. Nu ma astept sa trag din baterii, doar sa-mi asigure varfurile necesare la pornirea unor consumatori mai pretentiosi. Asta ar ajunge destul de mult ca pret, posibil sa ies in pretul pentru invertorul de la punctul 2.

 

Din ce se observa toate solutiile merg doar pe timp de zi. Efectiv nu iau in calcul inca functionarea pe timp de noapte, momentan nu-mi permit sa fac stochez ce produc ziua.

 

Nu stiu ce-ar merge cel mai bine in acest caz, in Romania, pe reteaua noastra, preturile noastre etc. Pe afara am vazut tot felul de variante exotice. Ongrid calumea nu-i fezabil in cazul meu, pentru 2-3kw maxim cat as ajunge sa produc, cu atat mai mult la bloc.

Editat de matzah
Link spre comentariu

Inverterul tau ar injecta energie in retea in mod independent de consumul tau. Ori injecteaza tot ce depaseste un anumit prag de tensiune, ori are o functie MPPT care ii calculeaza maxima energie de la panoul solar. In ambele cazuri, inverterul nu poate acoperi varfurile tale de energie caci nu stie cat consumi tu.

 

O exceptie de la regula de mai sus ar fi daca tu ai avea un dispozitiv de monitorizare a consumului si un mod de a comunica inverterului cat trebuie sa produca. Acesta este un caz teoretic si inverterele comerciale nu sunt concepute in acest sens.

 

Din cate stiu eu, contorul cu disc se roteste si invers... dar poate gresesc. Contoarele electronice unidirectionale ar trebui sa iti masoare in sens pozitiv indiferent daca injectezi sau consumi energie. Oricum, aici exista o problema, in sensul ca nu poti injecta energie in retea fara sa ai aprobare si fara ca dispozitivul tau sa fie conform unor norme (europene + ale distribuitorului de energie). Imagineaza-ti ca cineva scoate apa din fantana si o injecteaza in sistemul de apa potabila, fara aprobare. Cine va fi vinovat daca cineva se imbolnaveste band apa?

Link spre comentariu

 Energia din surse aleatoare trebuie sa fia consumata in timp real deoarece energia stocata in acumulatoare este mai scumpa decat cea din retea. Prima solutie este insumarea cu energia din retea si reducerea astfel a facturii. Nu este simplu, trebuie potrivite automat tensiunea si faza. Trebuie gasit un consumator mai puternic care sa functioneze permanent in perioada cu soare (iluminat, ventilatie, frig, etc.). A doua solutie este incarcarea unor baterii pentru consumatori independenti, autovehicule electrice, scule electrice, etc., eventual impreuna cu un redresor. A treia solutie este alimentarea unui consumator care sa permita functionare aleatoare (macinare, cernere, electroliza, pompare, etc.).

Link spre comentariu

Cel mai bine ai stoca energia suplimentară sub formă de apă caldă, încălzeşti apa şi o stochezi în rezervor tampon. De acolo o poţi băga preâncălzită în boiler. Astfel vei avea apă caldă  moka şi vara şi iarna, eventual  iarna poţi folosi eventual apa la încălzire.Se va vedea oricum la factură economia. Nici să nu visezi că vei putea ,,pompa,,  curent în reţea, ca în ţările civilizate (cu adevărat). 

Editat de validae
Link spre comentariu

Cel mai bine ai stoca energia suplimentară sub formă de apă caldă, încălzeşti apa şi o stochezi în rezervor tampon. De acolo o poţi băga preâncălzită în boiler. Astfel vei avea apă caldă  moka şi vara şi iarna, eventual  iarna poţi folosi eventual apa la încălzire.Se va vedea oricum la factură economia. Nici să nu visezi că vei putea ,,pompa,,  curent în reţea, ca în ţările civilizate (cu adevărat). 

Randamentul unui paou fotovoltaic nu trece de 15%, convertirea energiei electrice in caldura se face cu randament extrem de redus. Pentru apa calda se folosesc panopuri solare care transforma radiatia solara  direct in caldura.

 

Un invertor ON-GRID lucraza cam asa: citeste frecventa si tensiunea din retea , se sincronizeaza si pompeaza toata puterea in retea. Daca in casa ai si consumatori, in retea se duce numai diferenta.

Dar nu stiu cat de incantate sunt companiile de electricitate de acest lucru. Daca contorul nu este sufucient de inteligent si nu ajungi cu factura pe minus cred ca nu se prinde nimeni. Probabil ca ziua vei pompa in retea si noaptea vei absorbi din retea.

De baterie nu scapi. Nici un invertor din cele ieftine nu functioneaza fara baterii.

Link spre comentariu

Am mers pana la urma pe un ups eaton2200va și vreo 1600w. Namila mare, 31kg, sinusoida pura la ieșire. Cică destinat pt alimentat echipamente rețea, uz profesional și ce mai mintea producătorul.. Folosește 4 baterii 12v, 12ah. Am 6 panouri a câte 230w bucata. Ma gândeam sa leg câte 3 paralel, ele sa fie legate la câte 2 acumulatori printr-un regulator solar de încărcare. Practic as avea 2 regulatoare fiecare având ca sarcina câte 2 acumulatori inseriati.Logica ar fi următoarea:Când am soare, cu acest ups alimentez un aer condiționat de 9000 btu, ceva inverter mai de firma, urmează sa-l iau. Se găsesc modele cu consum de 4-800w la capacitatea asta. UPS-ul ar trage atât din baterii cât și solar la pornirea compresorului, iar după vârful inițial, ce produc solar ar trebui sa acopere.Iarna, injectez tot ce produc ziua în încălzirea în pardoseala, asta e electrica. Intr-un dormitoras de 11mp s-ar simți oarecum. Aici sunt la limita, când voi putea voi suplimenta cu panouri și baterii, instalația trage 1400w pe care n-am sa-i vad eu de pe.soare iarna.Mai am un boiler, însemnând 1500w, în ultima instanta îl pun și pe ala la treaba când oi fi terminat cu upgrade-ul instalației. Ăștia ar fi consumatorii de putere prezenți sau viitori. Am ce baga ce produc panourile ziua, presupunând ca automatizez câte ceva.În fine, ma gândeam la o soluție ce măsoare tensiunea produsa de panouri iar plecând de la un prag minim, sa presupună ca am soare suficient și sa cupleze o sarcina la consum. Construiesc, nu-i problema.Ce e problema, ce regulatoare solare pt acumulatori sa folosesc cât sa poată trimite în ieșire curenți mari. Respectiv am trei panouri pe un grup de baterii 24v însumate. Cele trei panouri dau vreo 7.5a pe bucata deci vreun 21.5a maximi pt toate 3. Vreau sa-i pot trage din ieșirea regulatorului și nu prea cred ca e posibil cu ce am văzut pe piața. Respectiv nu inteleg cam cum lucreaza chestiile astea, daca vad pe alde ebay un controller de 30A la ce se refera astia?. Pot trage maxim din el 30A ca si sarcina? Daca cuplez un acumulator de 24Ah (sa zicem) cati amperi "incaseaza" asta? Cu siguranta n-as vrea un curent de incarcare la 20-30A.Deci trebuie găsită o soluție diy sa pot încarca acumulatorii la un curent rezonabil cu limitare la sfârșitul încărcării (o tensiune prag) dar în caz de consum mare sa pot trage vreo 20a de pe solar cât sa compensez descărcarea bateriilor sub consumul ups-ului.Aici e dilema mea.

 

Sau, haide sa debitez alta tampenie. 2 acumulatori serie incarcati ar fi un alde 14.4v x2 = 28.80 Volti. Un grup de panouri puse in paralel, are o tensiune de cam 29.36 Volti (in gol vreo 30 si ceva). Nu-i chiar asa mare diferenta. As putea cupla direct panourile pe baterii in ideea in care atunci cand as trage din UPS, panourile ar prelua cea mai mare parte din sarcina. In modul asta trebuie sa construiesc doar o dracie cu relee care atunci cand nu exista o sarcina la iesirea UPS-ului sa cupleze un circuit de incarcare pentru acumulatori la un curent presetat de mine. Atunci cand detectez o sarcina pe invertor (cu sunt, altcumva etc) decuplez circuitul de incarcare si trimit tot ce scot din panouri direct pe acumulatori. Evident cu ceva tatonari as mai imbunatatii principiul de baza.

Editat de matzah
Link spre comentariu

Si eu merg pe vatrianta aceasta. Un UPS 3kW, cu 8 baterii 12A (2x4), Doar ca intentionez sa folosesc releu ca la pornirea consumatorului sa decuplezde instalatia mea, cupleaza reteaua nationala, Dupa pornire, decupleaza reteaua si cupleaza sistemul meu. Peste o luna abia ma apuc de treaba. Acum sunt  departe de locatia unde intentionez sa fac experimentul.

Link spre comentariu

Sa înțeleg ca vrei sa faci vreun neam de temporizare ca atunci când pornești un consumator de putere (motoare etc) sa faci pornirea de pe rețea iar apoi după x secunde sa treci pe solar? La mine în afara de compresorul ac nu as avea nimic inductiv sa-mi facă probleme mari la pornire. Încălzirea în pardoseala și boilerul sunt sarcini rezistive mai ușor de alimentat. Oricum o sa fac niște teste cu panouri + upc întinse pe la munca la mine și vad cum o merge pana o fi sa le cațăr pana la etajul 4 la bloc.

Link spre comentariu

Vreau sa folosesc un releu de pornire de la frigiderele vechi, dar modificate pentru puterea AC ului.care la randul lui va alimenta bobina unui releu electromagnetic rusesc cu multe contacte (3 normal inchis si 3 normal deschis). Normal inchis va cupla sistemul fotofoltaic+UPS+baterie iar normal deschis-reteaua nationala. 

Cuplarea si decuplarea se va face automat, datorita inductiei care apare in bobina releului la pornire

Link spre comentariu

Vreau sa folosesc un releu de pornire de la frigiderele vechi, dar modificate pentru puterea AC ului.care la randul lui va alimenta bobina unui releu electromagnetic rusesc cu multe contacte (3 normal inchis si 3 normal deschis). Normal inchis va cupla sistemul fotofoltaic+UPS+baterie iar normal deschis-reteaua nationala. 

Cuplarea si decuplarea se va face automat, datorita inductiei care apare in bobina releului la pornire

 

O sa fie distraciv!!

 

Forumul este disponibil 100% sa te ajute sa-ti repari toata aparatura electronica din casa, bineinteles cu sfaturi.

 

Cuplarea intre doua sisteme de alimentare se poate realiza numai daca sistemele sunt sincronizate. Altfel, comutarea trebuie facuta cu trecere prin 0.

Link spre comentariu

Daca folosesti un UPS nu e mai simplu sa faci pornirea prin el (cu el pe retea) iar apoi dupa o perioada de timp sa "simulezi" o caderea de tensiune pe retea (poti efectiv decupla reteaua cu un releu cu contacte mai solide, iar decuplarea sa o faci printr-un mic temporizator). In modul asta UPS-ul iti face trecerea si cu siguranta o face mai ok decat alte solutii de care ai dispune. Dupa "pana de retea" UPS-ul merge mai departe pe baterii/solar etc. Merge si invers apoi, recuplezi reteaua - UPS-ul face trecerea.

Link spre comentariu

In primul rand sa vorbim despre salturile de tensiunela pornire. Din cate stiu eula pornirera motoarelor si a altor dispozitive de acest gen , curentul de pornire creste de cel putin 3 ori. Daca AC este unul modest, de 1kW atunci UPS trebuie sa depaseasca 3kW cat am eu. Nu stiu cum se va comporta daca va functiona la limita. Dar daca tinem cont ca in afara de AC  mai exista frigider si alti consumatorime teama ca va trebui sa repar UPS la prima incercare..

Pe de alta parte eu am specificat ca releul care face comutarea intre retele nu poate decat 2 pozitii. Sau cuplat la UPS si decuplat de retea sau cuplat la retea pe pornire si decuplat de UPS. Nu exista stare cand ambele sunt cuplate ca sa fienevoie de sincronizare. Plus ca pana trece din o stare in alta stare (cuplarea consecutiva a 2 rele consuma un interval de timp. Deci practic nu se va intampla nimic altceva decat ca va fi o pana de curent extrem de scurta , timp in care curentulva fi absorbit in intregime de consumator. Despre ce sincronizare sa vorbim daca injecta curent in circuit unde curentul tocmai a disparut. Poate ca Fulgerik are dreptate insa modul dansului de exprimare nu ma facut sa inteleg ce a vrut sa spuna despre sincronizare. Probabil dansul a confundat cuplarea on gird cu sistemul meu..

@matzah .Solutia este ideala cand ai consumatori mici. Dar daca vorbim despre consumatori puternici nu cunosc ce se intampla in maruntaele UPSului.. Nu stiu cum cupleaza si cum decupleaza.. Nu as vrea sa il stric..

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

UPS-ul cuplează și decuplează cu relee. Dacă astea sunt sănătoase, nu vad sa fie problema la aceste tranziții. Eventual se pot înlocui cu ceva mai solid, chestia e ca acele contacte trebuie sa reziste la deculpatul și recuplatul unor consumatori ce trag 1-2kw. Trebuie doar putina atenție la tranzistorii din ups care comanda releul, unele relee puternice trag destul de mult curent pentru a rămâne aclansate și dacă înlocuiesti doar releul e posibil sa supasoliciti tranzistorul de comanda.Am testat ieri cu UPS-ul meu, eaton-ul de 2200va cuplarea unor sarcini mai semnificative la ieșire. Mai întâi un ac (fără inverter, on-off clasic), 1,2kw. La pornirea compresorului exista intr-adevar un vârf de putere de câteva ori mai mare decât regimul normal de lucru însă din ce m-am documentat majoritatea ups-urilor de uz cât de cât profesional suporta asta. Repet nu ma refer la panaramele alea mici pt casa de 4-500va și sinusoida modificata. În cazul meu cu ups de 1600w am pornit fără probleme ac-ul iar în funcționare ups-ul a raportat o încărcare de 50-60% pe ieșire.Am încercat apoi un boiler de 1500w ca exemplu de sarcina rezistiva, iarăși fără probleme, încărcare 90%-100% (ups folosește un bargraf cu leduri, mai greu sa vad exact). Am făcut câteva treceri de pe rețea pe baterie, fără probleme, m-am uitat și pe osciloscop, n-au fost mizerii apărute pe sinusoida la ieșire nici căderi de tensiune mari.Deci pana aici sunt mulțumit. Pentru consumatorii mei nu am nevoie de alte improvizații sau sa fac tranziții de pe rețea pe ups la porniri. Iar releele ce comuta rețeaua cu invertorul din ups-ul meu n-au ce comuta, lucrez off grid tot timpul. Joaca-te nițel cu ups-ul tău, dacă poți leagă un osciloscop la ieșire și vezi cum arata sinusoida și dacă chiar e sinusoida. Iarăși o inspecție a maruntaielor din interior ajuta, la uz continuu dacă partea de invertor e plapanda pot apărea probleme de fiabilitate în timp. Când cautam ups-uri m-am orientat pe variante ce suporta bancuri externe de baterii prin construcția lor originala. Ar fi un minim indicator ca producătorul a luat în vedere funcționarea pe o perioada de timp mai mare decât cele câteva zeci de minute (chiar minute) cât ar fi ținut ups-ul în full load cu bateria interna.

Editat de matzah
Link spre comentariu

cum sar putea rezolva temporizarea  pentru decuplarea retelei dupa pornirea consumatorilor puternici?  Ce element ar fi bun pentru detectarea pornirii consumatorului puternic? Cand va reveni cuplarea la retea? Acestea sunt problemele care nu cred ca le pot rezolva singur. Din acest motiv am preferat optiunea simpla si clasica cu releul de pornire de frigider.

Poate ca cineva cunoaste solutii. Astept sugestii simple.

Link spre comentariu

Cea mai simpla sugestie si cea mai eficienta este sa folosesti un INVERTER On-Grid special pentru panouri solare. Nu este scump.

Acesta va injecta in retea toata energia produsa de panoul fotovoltaic. Tu vei plati doar diferenta intre consumul tau si enertgia produsa in panou. Asa cum am mai spus, in cazul in care aceasta diferenta este negativa nu stiu daca CONTORUL companiei de electricitate va inregistra aceasta diferenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări