Vizitator popescuvlad94 Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Salutare A venit momentul sa imi arunc mizeriile luate de langa Sun Plaza si sa imi iau ceva mai "calumea". "Regulile jocului" sunt: Nu chestii overpriced, ca n-am ce face cu ele. Sunt la nivel de incepator, cand vine vorba de lipituri (adica nu am mai lipit de vreo 2 ani, si ultima data ma ardeam pe mana/ ma chinuiam sa fac sa nu cada mereu fludorul de pe placa). As avea nevoie de niste recomandari pentru un letcon si o clona de Dremel. Nu ma refer la chinezarii de 10 lei, dar nici de 300 de lei sa nu fie. Niste instrumente *decente*. In principiu, as avea nevoie de un letcon cu care sa nu fie extrem de greu sa lipesc SMD (cu flux) (exemplu: QFP64, tranzistori mici, etc). De burghiu as avea nevoie pentru a face gauri in PCB-uri facute acasa, eventual pentru taieturi in plastic (am vazut ca unele au si cap de fierastrau). Daca aveti mai multe sugestii (eventual mai multe preturi), e perfect, am din ce alege . Din nou, nu caut ceva ultra-mega-profesional, doar sa-si faca treaba. Mersi anticipat pentru ajutor! Link spre comentariu
xragon Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 (editat) Sunt la nivel de incepator, cand vine vorba de lipituri as avea nevoie de un letcon cu care sa nu fie extrem de greu sa lipesc SMD adica noi ce sa intelegem , esti incepator sau ai fost incepator , deoarece ca sa treci la smd-uri trebuie sa treci de nivelul de lipituri normale , eu te sfatuiesc ca la inceput sa faci placute simple , pe placi test ( sau perforate ) cum mai zic unii , apoi te dai cu placute cuprate , cu clorura etc si apoi cu smd . e la fel principiu la masina , e ca si cum te-as pune eu acum sa conduci un tir , dar nu ai carnet , ai inteles aluzia ? ca letcon ia orice letcon in jurul pretului de 50ron , cositor la 5 lei tubul si sacaz , pretul nu i-mi mai amintesc si multa multa vointa , ca astea sunt primele unelte pe care ai sa le folosesti in aceasta meserie la inceput Editat Iulie 30, 2014 de xragon Link spre comentariu
Vizitator popescuvlad94 Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 (editat) Prin incepator voiam sa spun (uneori esuez groaznic la exprimare) ca nu am o experienta de ani intregi de lipituri. Am realizat multe montaje pe placi test, am lipit si SMD, dar toate astea cu niste mizerii ieftine care isi spuneau "unelte". Deci nu caut ceva tocmai entry level. Vreau sa-mi iau ceva "mid-range". Experienta am, dar " nivelul de incepator" (aka nu am nevoie de scule de "5 milioane") e unde am ramas din cauza ca nu am folosit vreodata ceva care sa isi faca treaba bine - which is why I posted this. Din nou, SMD is happening. Orice sugestie e apreciata ^^ Editat Iulie 31, 2014 de popescuvlad94 Link spre comentariu
xragon Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 Vrei tu sa lipesti smd n-ai decat, eu ti-am dat sfat sa nu te arunci aiurea sa cumperi ce nu ai nevoie si vorbeste si romana, nu romgleza ............Pe vremea mea, daca aveai un pistol de lipit radio progress bucuresti erai boier, lipeai orice piesa cu el, in principiu lipitura buna costa in experienta, si mai putin in unealta de lipit, poti lipi smd si cu un pistol cum ziceti voi acuma ``vechi`` Link spre comentariu
Vizitator popescuvlad94 Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 "eu ti-am dat sfat sa nu te arunci aiurea" - felicitari, stimate domn. Ai intrat pe un topic unde se cerea un lucru simplu: Instrumente pentru un electronist hobby-ist, care sa nu fie foarte scumpe, si tu vii si spui sa nu ma arunc sa dau bani aiurea. In loc sa fii on-topic si sa vii cu o recomandare utila (cum se cere), ai aplicat metoda romaneasca de a-i explica persoanei care a adresat o intrebare, cum insasi intrebarea pe care o pune are o problema. Daca tot suntem sinceri si ne dam pareri personale, parerea mea sincera este ca ai o atitudine de cacat. Invata sa raspunzi on-topic si sa nu mai fii domnul "io zic ca nu e bine ce gandesti", ca daca am fi fost toti asa, ne-am fi dus dracu de mult timp. Te rog sa nu mai raspunzi la acest subiect, pentru ca prefer sa ma astept la reply-uri utile atunci cand vad ca a aparut altul, nu la cancer. Alte recomandari? Link spre comentariu
xragon Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 mult noroc in continuare Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 (editat) "eu ti-am dat sfat sa nu te arunci aiurea" - Alte recomandari? Lasa ca nici tu nu dai pe afara cand e vb de comportament si mai ales exprimare. aroganta asta a voastra astia destepti de pana in 20 de ani lasa de dorit. Se vede din ce spui tu ca nu prea stii ce vrei, esti neindemanatic, si zgarcit dar si cu pretentii. Daca ai un pistol de lipit romanesc o sa poti lucra linistit si pe smd uri..asta daca ai "mana formata" Si acum on topic: vezi ca este la miva.rom letcon cu 30 lei, pompa cositor 8 lei, cositor 15-25 lei. Sunt materiale pe care si eu le folosesc si imi fac treaba chiar foarte bine dar e important sa si stii ce faci si cum, nu neaparat doar "cu ce" spor... Editat Iulie 31, 2014 de Rx-Tx Link spre comentariu
Vizitator popescuvlad94 Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 Hai ca sunt complet dezamagit de aceasta comunitate. Atitudinea tipic romaneasca care presupune ca toti cei de ~20 de ani sunt niste idioti incapabili era de asteptat, dar tot e nasol ca instant am primit astfel de raspunsuri. Nu am dat o limita de bani cu un motiv, ca sa nu dau o iluzie ca as fi "zgarcit" (but I did, because R'mania). Am specificat ca am avut probleme cu lipiturile pentru ca am folosit unelte proaste (foarte.proaste), insa tot mi se spune ca sunt neindemanatic, de parca as fi avut un public langa mine care a tras concluzia pe loc. Aveti o pasiune sa contraziceti oricine care vine cu o idee "indrazneata" (si in ce hal. iti dai seama, SMD? ne aventuram pe taramuri periculoase). Ati ramas o tara de comunisti in care fiecare are dreptate atunci cand vorbeste despre altii. Sunteti cancer. Din multe conversatii cu oameni pasionati de domeniul electronicii am tras concluzia gresita ca sunt oameni "de treaba", care eventual te ajuta daca ai nevoie de o sugestie. In schimb am primit raspunsri clasice romanesti in care mi se explica cum sunt eu idiot de fapt. Sunt de parere ca nu este nevoie sa scriu o scrisoare de intentie atent construita pentru a imi dovedi meritul de a primi un sfat cu privire la niste instrumente. Turns out I got replies from actual tools. Imi voi folosi aroganta de "destept" de 20 de ani pentru a spune ca suntet niste idioti. Va rog sa considerati pentru un moment ca sunt genul de om (probabil mai in varsta. nu un mucos care nu stie ce vrea, right?) din partea caruia o insulta v-ar deranja si v-ar face sa va ganditi ca ar fi o idee sa fiti ceva mai open-minded si on-topic. Rog un moderator sa stearga acest topic si eventual si contul meu. Nu ma mai intorc aici. Am crezut ca o sa dau de oameni care sunt in stare sa raspunda calumea la o intrebare simpla. Stiu ca raspunsul meu non-diplomatic va face sa aveti acel zambet comunist de "asta e prost d-ala ma", asa ca vreau sa va dau o ultima palma, dovedind ca nu sunt, in fact, incapabil cand vine vorba de domeniul electronicii. Montajul este realizat de mine, si softul e scris in proportie de 90% (alte header files le-am gasit gata facute, ar fi fost o pierdere de timp sa le scriu din nou doar ca sa dovedesc ca sunt roman capabil de programare) - si proiectul e vechi de 3 ani, deci va dati seama? Atunci eram un mucos prost si neindemanatic de 17 ani. Eu zic sa ma bateti, asa prost sunt. Sunteti niste idioti. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 Sunteti niste idioti. Mestere, ai grija ca pana una alta nu te-a facut nimeni idiot sau alte jigniri de nivelul asta. Controleaza-ti comportamentul daca vrei sa ai o sedere placuta pe aici. Link spre comentariu
Vizitator popescuvlad94 Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 (editat) daca vrei sa ai o sedere placuta pe aici. Dar am specificat ca nu vreau sa am niciun fel de sedere aici. Imi pastrez parerea ca sunteti romani tipici cu atitudine comunista. Recunosc ca greseala ca am venit aici este a mea. Editat Iulie 31, 2014 de popescuvlad94 Link spre comentariu
Liviu M Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 Ce fierbe sangele in "asta mic"! *) Serios acum, la modul in care ai intrebat ai primit si raspunsurile. Pe de o parte de tot vaiti ca esti incepator, pe de alta vrei scule de QFP64 si dupa aia de miri ca e lumea dezorientata. Daca m-am prins eu bine, tu de fapt vrei scule bunicele, da' nu prea scumpe. Astea nu-s scule "bune de incepator" (un incepator se va descurca mai bine cu scule mai scumpe decat cu scule mai ieftine), astea-s scule de hobby-st cu ceva pretentii. Acum, daca am lamurit ca ai intrebat gresit/ai fost interpretat gresit, dam cu buretele pe ce s-a scris deja (mai mult sau mai putin off-topic) si ne mai dai o sansa, sa vezi ca si printre comunisti mai sunt si oameni de treaba (a propos, cam ce stii tu despre "atitudinea comunista"?). Nu stiu cat te ajuta, dar eu folosesc un astfel de letcon. N-am lipit cu el mai mult de SSOP28, da' nici nu ma consider "profi" la lipit. La celelalte intrebari (dremel, spirale...) las pe altii. Nu de alta dar am senzatia ca ce stiu/folosesc eu nu se potriveste cu ce ai tu nevoie. *) Inainte sa te 'nervezi si pe mine, e o gluma, da? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 Maiestrica, ignor nesimtirea ta si faptul ca ai fost dat la scoala la 6 ani si iti raspund ca "lipiturile proaste" nu tin atat de "unelte proaste" cat de modul in care iti pregatesti PCB-ul si care este perceptia ta despre cantitatea minima de fludor pe care o folosesti pentru a lipi un terminal de rezistenta. Eu folosesc, spre exemplu, pentru lipituri (inclusiv SMD TQFP 48 pini) asta: http://www.thebgastore.com/Gordak-936A-Soldering-Station, pe Maica Domnului se gaseste la 140-150 lei. In ceea ce priveste gaurirea PCB-urilor fososesc o minibormasina DONAU de 115 lei si burghie tip BUNGARD (20 USDollar / 20bucati - 10 bucati 0.9mm si 10 buc.07mm). Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 "Poza o face fotograful, nu aparatul..." cu pistolul de lipit "Radioprogres" lipesc uneori si SMD-uri(desi astea ma cam dezgusta), totul e sa lucrezi pe suprafete de metal lucitoare, poti avea si mama letconului Salomon Corporation, fara curatare si decapare bine facuta, obtii doar nervi si frustrare. Orice letcon cu rezistenta din manganina, Kanthal A1, e bun , pe vremuri radioamatorii isi confectionau singuri letconul, pe piata gaseai doar din acelea butucanoase de tinichigerie, sau letcon incalzit cu jar de lemne. Pentru durabilitate recomand un letcon "Fahrenheit" daca mai gasiti pe undeva, era prin Cora acum vreo 7 ani, in deplasare se dovedeste util, fiind mai usor decat pistolul "Radioprogres". SMD-urile si BGA-urile le-as lasa in seama robotilor si a chinezilor. Dremel de la mama lui, marca Dremel, dar OBLIGATORIU faceti-va o regula: nu pui mana pe dremel pana nu ai ochelarii de protectie pe cap!!! Era sa raman fara un ochi, m-am ales doar cu o gaurica in obraz si mult sange. Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 31, 2014 Partajează Postat Iulie 31, 2014 Ce m-a frapat si pe mine a fost TQFP64.Ca sa lipesti asa ceva iti trebuie mana si se poate sa te fii nascut asa si atunci iti va fi usor ,sau multa experienta.Una din doua.Sfatul meu pertinent este daca tot iti iei scule si vrei sa practici asta sa dai un ban in plus dar ia ceva bun nu stifturi care te vor frana rau in dezvoltare.Peste ceva ani imi vei da dreptate. Link spre comentariu
binox Postat August 5, 2014 Partajează Postat August 5, 2014 Primul TQFP64 l-am lipit cu letcomul bunicului, unul rusesc butucanos de vreo 60W. Pt ca avea varful mult prea lat si nu se putea schimba am bobinat pe el niste sarma de cupru de 1.5mm2 pe care am folosit-o ca varf. Experienta cu smd-uri nu aveam deloc , ala a fost primul smd pe care l-am lipit. N-a fost usor (si cablajul fusese facut manual cu markerul , departe de a fi perfect) dar totusi am reusit sa lipesc piesa fara sa o stric. Acum folosesc un letcom chinezesc no-name de 30W, de genul celor pe care le gasesti prin targuri pe la 20 lei. Imi fac treaba f bine cu el si n-am nici o problema la lipit TQFP64, singura chestie care ma deranjeaza e durata de viata scurta a varfurilor, pe care trebuie sa le ajustez des. Planuiesc sa-mi cumpar in viitor o statie de lipit care sa aiba varfuri standardizate , sa pot cumpara varfuri de calitate, dar deocamdata ar fi doar un moft. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum