Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lustra ventilator.

Vizitator Bogdan Anisie

Postări Recomandate

Vizitator Bogdan Anisie

Salutare! 

Am si eu o lustra ventilator luata de la dedeman acum vreo luna - era oferta cu 150 lei.

Am montat ventilatorul pe tavan si conectat la intrerupator pe perete. Un buton pentru ventilator si unul pentru lumini. 

Sus in tavan am 3 fire, unu de "masa" si doua de "plus".  Impamantare nu i-am facut, ca nu stiu ce anume trebuie facut... doar nu sa conectez un fir la un surub si bagat surubul in perete :)

Motivul principal pentru care am deschis topicul asta este ca rotorul (partea care se invarte cu palele elicii) se incinge. Adica, dupa vreo jumatate de ora de functionare emana si un usor dar simtitor miros de incins (parca fier incins).  

--------  Am incercuit cu rosu in poza partea care se incinge ------------

Mirosul pot sa traiesc cu cu el, dar nu stiu daca e normal sa se incinga carcasa aia asa. 

Cand ruleaza are practic vreo trei sunete,

- unul care e motorul ca e cuplat,

- unul rotorul care se invarte (determinat prin sunetul care inceteaza cand opresc ventilatorul, dar rotorul inca se invarte ca doar nu pune frana instant cum comut intrerupatorul)

- un sunet parca de metal pe metal care se opreste cand aprind luminile. M-am gandit ca e normal sa se auda ca o fi vreo roata care angreneaza rotorul dar sa inceteze cand aprind lumina... 

Cand am legat firele, le-am legat - fir litat infasurat pe fir intreg (fir intreg in perete, litat in ventilator) si dat cu izolir dupa. Acum ma gandesc ca poate ar fi trebuit sa folosesc regleta. 

Nu am mare incredere in conexiunile de sus, pentru ca trebuia sa tin ventilatorul cu o mana si cu alta sa leg firele si sa dau cu izolir... dar sa fie astea simptome de scurt sau fire nelegate bine, sau ca lipseste impamantare sau defect ventilatorul?

Ma mananca sa il dau jos si sa il desfac sa vad ce si cum e inauntru ca sa imi dau seama cam ce ar putea sa determine frecarea care sa incinga asa carcasa... dar nu-mi vine ca e dificil de manipulat fara sa am pe cineva care sa imi tina de una alta :)

Pe de alta parte, cam ce imi trebuie si cam cat m-ar costa sa fac intrerupatorul ventilatorului pe telecomanda?

post-235140-0-40163400-1406744414_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E normal să se încingă fiindcă e practic um motor cu rotorul în scurtcircuit, statorul este fix şi poziţionat central, iar  rotorul este montat pe exterior.În el se induc curenţi de scurtcircuit de zeci de amperi, care cauzează supraâncălzirea.Adăugând şi turaţia redusă (foarte redusă chiar) de funcţionare, care nu permite răcirea eficientă (ca la alte motoare cu rotor în scurtcircuit)..... cam asta-i cauza.

Link spre comentariu
Vizitator Bogdan Anisie

Aham. Merci de raspuns! M-am linistit.

Daca ii desfac carcasa si ii dau cateva gauri cu bormasina pt aerisire ajuta cu ceva? sau doar ii stric aspectul fara sa ii lungesc "viata"?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări