Vizitator aeon07 Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 in urma cu cateva zile s-a petrecut un mic accident: aveam un bec led insurubat intr-o dulie de plastic din cele care se pot cupla direct in priza cumva era slabit un surub, dulia era in scurt si cand am pus becul intr-o priza din dormitor s-a lasat cu poc!! si un pic de fum ok, nimic deosebit, a sarit siguranta (legrand, 20A) numai ca odata cu ea au sarit aproape toate sigurantele din tablou, vreo 8 bucati (cred ca ramas una totusi in picioare, nu mai imi amintesc bine, eram destul de "socat" si mirosea cam nasol in apartament ...) am 2 circuite de becuri (4 sigurante) , 2 de priza (4 sigurante) plus doua sigurante generale si au sarit toate, inclusiv cele de la becuri si cea generala! :( (sigurante de 10,16 sau 20A) practic am ramas fara curent absolut peste tot de la un scurt la unei prize cum este posibil asa ceva? ce legatura avea becul cu priza? inteleg sa fi sarit cel mult siguranta generala + cea de la cicuitul de priza respectiv, dar aici s-a dus naiba tot panoul Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 (editat) Probabil curentul de scurtcircuit a fost mai mare decat curentul panoului (barelor). Acelasi lucru valabil si pentru celelalte componente din panou. Suspect cum electricianul ar fi instalat un astfel de panou. Exista ceva standard cu caracteristicile minime ale unui astfel de panou? Editat Iulie 30, 2014 de thunderer Link spre comentariu
H Robert Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Posibil ca celelate sigurante de valoare mai mica sa fi "sesizat" defectul si sa se fi declansat inaintea celor care proteja acel circuit asta s-ar putea intampla doar daca acea siguranta ar fi avut o valoare mult mai mare decat celelalte. o scema exacta cu valorile sigurantelor si destinatia fiecaruia in functie de circuit ar fi de mare ajutor. Link spre comentariu
adicontakt Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 se mai intampla in fostul bloc unde stateam cand faceam un scurt se duce o faza de pe toata scara de bloc Link spre comentariu
Vizitator aeon07 Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Posibil ca celelate sigurante de valoare mai mica sa fi "sesizat" defectul si sa se fi declansat inaintea celor care proteja acel circuit asta s-ar putea intampla doar daca acea siguranta ar fi avut o valoare mult mai mare decat celelalte. o scema exacta cu valorile sigurantelor si destinatia fiecaruia in functie de circuit ar fi de mare ajutor. intrebarea este cum ar putea o siguranta sa detecteze ce se intampla pe alt circuit ?? ca ea practic nu are treaba cu ce curent circula pe la "vecini" dupa eveniment nu s-a intamplat nimic altceva, priza e ok, sigurantele ok, le-am ridicat si a revenit curentul peste tot cred ca pasul urmator este sa inlocuiesc siguranta (dubla) de 20A care era pe acel circuit cu una de 16A; nu am consumatori mari, cel mult un aspirator si o masina de spalat simultan Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Ai grija ca in mod cert a fost cablat gresit panoul cu sigurante. Studiaza problema sau discuta cu un electrician de incredere sa faca asta. Eu consider ca e vorba de o situatie periculoasa. Daca au aparut astfel de erori de cablare inseamna ca e posibil orice. In cazul in care panoul era corect cablat, puteau sari maxim 4 sigurante: cele doua (faza si nul) de pe circuitul pe care a fost problema si cele doua principale (tot faza si nul) si asta numai in cazul unui scurt circuit brutal, asa cum ai avut tu. Vezi ca nu e de joaca cu chestiile astea...Daca doresti si imi descrii situatia circuitelor tale, iti pot desena o schema de cablare a panoului. Dai o bere cind ne intilnim, normal, daca merge... si evident, daca ne-om intilni vreodata. In cazul tau, cu certitudine nu sigurantele sunt defecte, e "defect" modul de conectare. Mai in gluma, mai in serios, daca din cind in cind te uiti la stiri, vei vedea ca aproape toate incendiile au fost provocate de "un scurtcircuit electric" (de parca ar putea fi si altfel decit "electric"...De exemplu "Hidraulic" ). La care eu comentez: "...pentru ca nu a fost executat corect circuitul de protectie si instalatia electrica". Link spre comentariu
rasputin Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Alături de legături greşite în tablou, îndemn să suspectez şi oarece giduşii pe traseu, adică prin doze. Daţi curs sfatului colegului Mişa, apelaţi la un electrician. Mi-a fost dat să întîlnesc situaţie în care cu siguranţa scoasă (bipolară) becurile s-au stins, eu să gădesc tensiune pe circuitul în cauză. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 corect ar fi ...un scurtcircuit metempsihotic ! acum sa va vad ... Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Nu cred ca e cazul de bataie de joc...Situatia chiar ar trebui privita cu seriozitate si rezolvata. Omul are probleme la instalatia electrica. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 (editat) Daca de la un scurt, provocat de un"surubel"cazut de la o dulie,au cazut toate sigurantele,atunci in mod cert"electricianul care a facut instalatia a fost, vidanjor.Asa cum spunea si @misa, trebuie consultat un electrician adevarat.Nu-i de gluma. Editat Iulie 30, 2014 de GEO 53 BN Link spre comentariu
morarul Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Daca de la un scurt, provocat de un"surubel"cazut de la o dulie,au cazut toate sigurantele,atunci in mod cert"electricianul care a facut instalatia a fost, vidanjor.Asa cum spunea si @misa, trebuie consultat un electrician adevarat.Nu-i de gluma. Nu neaparat vidanjor, putea sa fie foarte bine si zugrav, instalator sanitar, strungar sau alte meserii! Este o meteahna tipic romaneasca! Meseriasii stiu de toate, iar clientii sau beneficiarii lucrarilor vor totul cu acelasi om sau ,,meserias" si pe bani cat mai putini ! ... Este plina tara de meseriasi, ante Decembrie 1989 cat si, mai ales dupa! Exista o vorba batraneasca : lenesul mai mult alearga si zgarcitul mai mult pagubeste! Aviz amatorilor ! La ceea ce am spus mai sus: cine stie, cunoaste! Link spre comentariu
florincccc Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 Si daca ar avea varistoare montate pe iesirea fiecarei sigurante ca protectie la supratensiune? Link spre comentariu
rasputin Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 (editat) ... Este o meteahna tipic romaneasca! Meseriasii stiu de toate, iar clientii sau beneficiarii lucrarilor vor totul cu acelasi om sau ,,meserias" si pe bani cat mai putini ! ....... Nu-i musai românească, colegu' morarul. Vorbim de sărăcie şi comportamentul indus de ea; chestiunea în cauză este cît se poate de universală. Nu mai departe Gandhi, vorbind despre sărăcie, spunea că este cea mai distrugătoare (eficientă) armă de distrugere în masă. Cît despre partea de pe urmă a mesajului dvs, iară chestiune universală, adică lăcomie. Hai să nu îndemnăm a ne "acoperi cu cenuşe" atunci cînd nu e cazul. PS. Îmi place să cred că cele scrise de mine nu vor fi percepute ca ofensă. Nu asta mi-a fost intenţia. Hai să rămînem, strict, la problema colegului ce a deschis subiectul. Pentru restul putem îndemna pe la secţiune Crîşmă a forumului, şi ista de nu deranjem anume interse. Îndemn cu un PS la PS, şi ista pentru a răspune dolegului florincccc. Negreşit că varistoarele ş-ar avea locul, dar numai pentru menirea ce le-a fost hărăzită. Siguranţele protejează la scurtcircuit şi suprasarcină, prezenţa varistorului, pentru ele, chiar nu schimbă datele problemei. Editat Iulie 30, 2014 de rasputin Link spre comentariu
florincccc Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 (editat) Este posibil ca un scurtcircuit pe o priza sa provoace o supratensiune tranzitorie care sa se propage in acele cateva milisecunde pana cade siguranta si pe celelalte circuite? DA Este posibil ca sigurantele din tablou sa aiba varistori montati pe iesiri? DA Ce se intampla cand alimentam un varistor cu tensiunea de strapungere de 350V cu o tensiune ce depaseste 350V printr-o siguranta ? (cuvantul crowbar ar trebui sa va spuna ceva si schimba toate datele problemei) 1-sare siguranta 2 sare siguranta si bubuie si varisorul Varianta 1 este plauzibila dar certitudini poate acea doar cine vede panoul ala. Editat Iulie 30, 2014 de florincccc Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iulie 30, 2014 Partajează Postat Iulie 30, 2014 @ domnul florinccc ! ceea ce ati postat un pic mai devreme demonstreaza ca nu stapiniti absolut deloc domeniul electric iar ceea ce ati postat sint numai fabulatii fantasmagorice . 1-- scurtcircuit inseamna ca potentialul electric al fazei este adus in mod accidental , nenatural si nefiresc la potentialul nulului , intr-un interval de timp dt , adica diferenta de potential intre faza si nul = tensiunea intre faza si nul devine zero barat incepind imediat dupa dt . nu exista supratensiuni de nici un fel in momentele de dupa dt , ci doar supracurenti , care determina arderea sigurantelor calibrate . 2-- curentul maxim care poate tranzita un varistor este determinat de diametrul discului . in acest moment al existentei noastre , nu exista nicaieri in lume un varistor care sa suporte curentii vehiculati prin tabloul electric al nici unei locuinte , oricit de banala ar fi aceasta locuinta ...nici macar o garsoniera confort 3 . pur si simplu , din punct de vedere tehnologic , realizarea unui astfel de varistor este absolut imposibila in acest moment . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum