george2209 Postat Iulie 28, 2014 Partajează Postat Iulie 28, 2014 (editat) Buna ziua, Am o problema dupa cum urmeaza: Am un motor trifazic care impinge un element metalic de in sus. Vreau sa fac motorul sa se opreasca automat dupa o anumita inaltime. M-am gandit sa pun 2 senzori iar cand elementul metalic "intra" intre cei 2 senzori motorul sa fie oprit. Problema e ca intre cei 2 senzoti am 5 metrii (din cauza marimii elementului metalic si a configuratiei incaperii). Ma gandeam la un micrcontroller care sa preia informatiile dela senzori si sa opreasca motorul trifazic. Intrebare: 1. Ce senzori sa folosesc? Optici? Ultrasunet? Alte idei? 2. Cu motor monofazic stiu cum sa fac asta (am facut ceva similar cu Solid State si merge de multi ani perfect). Cum fac asta cu morotul trifazic? Pun pe fiecare faza un relel normal inchis si le deschid pe toate in acelasi timp cand vreau sa opresc motorul? 3. Alte idei? Multumesc aticipat si va stau la dispozitie daca nu am fost destul de explicit. Proiectul este privat si nu sunt presat de timp (il fac cand am timp liber... ) PS: Am scris metrii cu 2 de i desi in contextul dat se scrie cu un i..din pacate nu mai pot edita asta acuma. Scuze! Editat Iulie 28, 2014 de george2209 Link spre comentariu
Vizitator iRoata Postat Iulie 28, 2014 Partajează Postat Iulie 28, 2014 1. Poti incerca folosirea de senzori IR cu lumina modulata, ca la portile automatizate; se vand sub forma de kit constand din emitator IR si receptor IR/decodor imperecheate. 2. Folosesti un contactor actionat de un releu; cu trei relee vei avea delayuri intre actionarile fiecarei faze si risti sa arzi motorul, mai ales la o frecventa mare de actionari. Link spre comentariu
former_Alfred Postat Iulie 28, 2014 Partajează Postat Iulie 28, 2014 (editat) Intrebare: 1. Ce senzori sa folosesc? Optici? Ultrasunet? Alte idei? Îți vând eu plăci cu diode laser, state-of-the-art La recepție poți să folosești senzori de telecomandă de la televizoare, pe ăia ți-i dau gratis cu tot cu cablaj, dacă cumperi plăcile cu diode laser Tot gratis sunt disponibile și oglinzile, cu ele poți să plimbi razele alea laser unde vrei, să le schimbi unghiurile, să sesizeze modificări infime de poziție etc.. Cam așa arată placa văzută dinspre diode: Și cam așa arată cealaltă parte, cea cu driverele: Se poate ajusta curentul prin fiecare diodă, dar nu sunt de putere mare, 50mW cred. Sunt Clasa 3B, deci n-ai voie să faci pointere cu ele. Clasa 3B înseamnă între 5 și 500mW. Driverele propriu-zise sunt Ricoh RS 5 C517. Editat Iulie 28, 2014 de former_Alfred Link spre comentariu
george2209 Postat Iulie 28, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2014 @Alfred Merci de oferta. Prefer sa mai caut in clasa 3R daca ma hotarasc la laser. Nu stiu daca chiar imi trebuie 3B si in plus nu am experienta cu ele..50mW e destul de mult pentru ce imi trebuie mie.. Pentru moment nu e o optiune. Cred ca ar fi interesant pentru cei care imbina CNC / Gravura cu asa ceva... @iRoata Merci de raspuns. Senzor: Pentru tema asta: senzori IR cu lumina modulata ai vreo propunere? Part Number? Sau ceva de unde sa incep. Sincer sa fiu nu as lucra cu laser daca nu imi trebuie neaparat. Nu stiu acuma pe 5 metri cat ma pot baza pe IR. Daca motorul nu se opreste....voi avea o supriza si o gaura mare in perete Motor: La partea cu 3 relee am avut aceleasi temeri. Acuma tre sa sap sa vad ce pot gasi pe post de ON/OFF. Nu am prea multe idei dar gasesc eu pe google..oricum orice idee e bine venita si pe acest forum. Merci. Link spre comentariu
binox Postat Iulie 28, 2014 Partajează Postat Iulie 28, 2014 Cred ca toti senzorii IR de genul asta sunt cel putin cu lumina modulata iar cei mai seriosi sunt si polarizati pt a nu fi pacaliti de vreo reflexie aiurea. De exemplu SICK WSE4-3P1330 cred ca e potrivit pt ce-ti trebuie tie. Bineinteles ca exista sigur si multe alte variante chiar de la acelasi producator in functie de buget, preferinte etc. Recent am folosit un senzor reflexiv polarizat de la Sick care a costat vreo 40E pe care l-am folosit la masurarea turatiei unui cilindru mare. Se poate folosi si varianta asta, senzor reflexiv la un capat si reflector pasiv la celalalt capat. Daca zici ca ai un tavan deasupra mai exista si varianta masurarii distantei dintre tavan si piesa, iar cand aceasta scade sub o anumita valoare se comanda oprirea motorului. Masurarea distantei se poate face cu senzori optici sau cu ultrasunete. Daca nefunctionarea senzorului duce la pagube mari eu as folosi cel putin 2 sisteme pt siguranta, eventual cu tehnologii diferite. La partea de comanda a motorului se poate folosi si un SSR trifazic. Link spre comentariu
Vizitator iRoata Postat Iulie 29, 2014 Partajează Postat Iulie 29, 2014 Eu am lucret cu diverse sisteme de automatizari pentru porti; si acolo se pune problema eventualelor erori, drept care pentru siguranta se pun doua perechi de senzori-emitatori IR. Intr-adevar, majoritatea acestora sunt cu lumina modulata si multi sunt cu lumina polarizata; variante sunt o multime, le gasesti pe site-urile comerciantilor de automatizari porti iar preturile variaza intre ~80 si 300 lei pentru o pereche (de obicei sunt trecute cu denumirea de fotocelule). Cat despre distanta sigura, o combinatie de calitate iti poate asigura ~10m, insa se poate mari prin modificarea emitatorului IR (ceea ce nu e foarte greu). Ca sa fii si mai sigur, pui ceva intrerupator cap de cursa pe partea mecanica. Link spre comentariu
george2209 Postat Iulie 29, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2014 Salut, Merci fain de raspunsuri. Studiez problema cu 2 senzori montati la o anumita distanta. Partea cu masuratul distantei...m-am gandit si la asta dar nu ma intereseaza distanta ci sa se opreasca motorul cand trebuie (deci distanta la care se opreste e aceiasi iar eroarea poate fi pana la maximum 1-2 cm). O sa revin cu intrebari cand gasesc un senzor care imi pare a se potrivi (poate ajuta si pe altii pe viitor). Merci. George Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum