puriu Postat August 11, 2014 Partajează Postat August 11, 2014 Aluminiul recuperat din tabla subtire rezulta amestecat cu oxid, oricat de bine ar fi turnat. Topitura in contact cu aerul se oxideaza repede, chiar si in timpul turnarii, iar oxidul nu se separa deasupra deoarece e mai dens decat aluminiul. Oxidul de aluminiu este extrem de dur (corindon) si omoara sculele aschietoare. Topirea ar trebui facuta in atmosfera inerta (argon sau azot) sau in cuptor cu flacara. Aluminiul nealiat topit este aparent vascos si forma trebuie sa fie poroasa si sa aiba maselota inalta sau sa se toarne sub presiune pentru a se umple bine. Aluminiul topit ataca fierul, chiar si inoxul. Se vor folosi numai creuzete ceramice, cele mai bune fiind cele din alumina sau din portelan nesmaltuit. Creuzetul trebuie golit complet si curatat inainte de solidificarea aluminiului, altfel la reincalzire crapa din cauza dilatarii mari a metalului. Restul amanuntelor se afla din experienta fiecaruia. Link spre comentariu
lavynyu Postat August 12, 2014 Autor Partajează Postat August 12, 2014 Interesant , eu credeam ca am nevoie de creuzet din grafit deoarece este mai rezistent la temperaturi mai mari decat cel de ceramica ! Link spre comentariu
lavynyu Postat August 13, 2014 Autor Partajează Postat August 13, 2014 Bun sa incepem cu inceputul vad ca sursa ar trebui obligatriu sa fie cu unda sinus ??? Alta varianta nu ar fi ??? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 13, 2014 Partajează Postat August 13, 2014 E un circuit rezonant. Si ca orice sursa in comutatie, bubuie usor. Rezonanta depinde si de ce pui la topit (daca e / nu e ceva). Nu-i deloc simplu de facut si sa functioneze ok. Apoi...nici cu sectiunea asta n-are legatura. Aici s-ar incadra daca ar fi fost vorba de topit instalatia electrica de aluminiu (scuza-mi, te rog, gluma, chiar mi se pare amuzanta) Link spre comentariu
lavynyu Postat August 14, 2014 Autor Partajează Postat August 14, 2014 (editat) Pai atunci spuneti-mi unde se incadreaza subiectul si il deschid la sectiunea corespunzatoare ! Sa inteleg ca nu recomanda-ti sursa in comutatie si ar fi mai bine sa folosesc o sursa clasica gen traf , redresare , filtrare , stabilizare ?????????? Editat August 14, 2014 de lavynyu Link spre comentariu
Dr.L Postat August 14, 2014 Partajează Postat August 14, 2014 Nu trebuie sa deschizi alt subiect, l-am raportat pt a fi mutat de moderatorul acestei sectiuni. Ar fi pacat de informatia adunata pana acum daca s-ar deschide un altul, pe aceeasi tema! Hmm...nu-mi dau seama ce ar putea face sursa clasica aici. La topirea prin inductie, materialul de topit e practic secundarul unui traf in comutatie. Primarul e bobina care se vede. Si tot ansamblul lucreaza la frecventa mare. Nu-i nevoie de persoana a 3-a! Nu o folosesc si n-o cer! Si nici nu e cazul. Link spre comentariu
lavynyu Postat August 15, 2014 Autor Partajează Postat August 15, 2014 (editat) In materialul de pe youtube : https://www.youtube.com/watch?v=fwj8-0B1tUw se vede cum conzii sunt scufundati in apa de ce ??? Pt. racire cumva ??? In loc de cele 2 bobine pot (nu ma refer la bobina finala de topire ) folosi niste inductoare ??????? Editat August 15, 2014 de lavynyu Link spre comentariu
Spitfire Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 De unde şi până unde "ca orice sursă în comutaţie bubuie uşor"?! Dacă era vorba de o sursă PC 400W/40 lei mai înţelegeam, dar se poate construi o sursă în comutaţie care să funcţioneze 100 de ani non-stop. Schema din videoclipul mai sus e banală, e cea mai simpla variantă, atenţie însă la calitatea condensatorilor din circuitul oscilant. Link spre comentariu
lavynyu Postat August 17, 2014 Autor Partajează Postat August 17, 2014 (editat) In materialul de pe youtube : https://www.youtube.com/watch?v=fwj8-0B1tUw se vede cum conzii sunt scufundati in apa de ce ??? Pt. racire cumva ??? In loc de cele 2 bobine pot (nu ma refer la bobina finala de topire ) folosi niste inductoare ??????? Intrebarea ramane ! Plus inca una ce conzi recomanda-ti mai de calitate ????????? Editat August 17, 2014 de lavynyu Link spre comentariu
AlpHso Postat August 17, 2014 Partajează Postat August 17, 2014 (editat) Da, pt. racire a scufundat condensatorii in apa. Cele doua bobine le poti bobina pe niste miezuri de ferita, bobina finala de topire o faci din teava de cupru ce se gaseste la piese auto (conducata combustibil). Folosirea unui astfel de conductor iti permite sa racesti bobina cu apa daca folosesti intensiv jucaria. Pentru bateria de condensatori foloseste ceva de genu MKP x2 cu capacitate de pana in 0.47uf . Sunt si condensatori special conceputi pt curenti mari : http://www.vishay.com/docs/13149/emkp.pdf Capacitatea bateriei de condensatori depinde de dimensiunile bobinei de topire dar si de frecventa la care vrei sa acordezi respectivul dispozitiv. Editat August 17, 2014 de AlpHso Link spre comentariu
lavynyu Postat August 18, 2014 Autor Partajează Postat August 18, 2014 (editat) Ok ,multumesc AlpHso , am inteles ! O alta intrebare : daca se preteaza la montarea in schema a tranzistorilor 2SK1304 care deja ai detin ??????????? Editat August 18, 2014 de lavynyu Link spre comentariu
morocanosul Postat August 18, 2014 Partajează Postat August 18, 2014 As fi curios ce consum are acest dispozitiv?(desigur,aproximativ!) Intreb deoarece nu am avut ocazia sa lucrez niciodata cu asa ceva,doar curiozitate...! Link spre comentariu
AlpHso Postat August 18, 2014 Partajează Postat August 18, 2014 Ok ,multumesc AlpHso , am inteles ! O alta intrebare : daca se preteaza la montarea in schema a tranzistorilor 2SK1304 care deja ai detin ??????????? Se pot folosi. Totusi eu as face un proiect mai complex sau as alimenta circuitul rezonant dintr-o sursa pc modificata. Aici ai mai multe detalii explicative: http://www.richieburnett.co.uk/indheat.html Link spre comentariu
lavynyu Postat August 18, 2014 Autor Partajează Postat August 18, 2014 (editat) Prima data doresc sa experimentez asa la scara mai mica sa vedem cum se comporta si pe urma mai vedem ce proiecte o sa fac ! As putea sa folosesc mai multe surse in comutatie legate in paralel de 12 volti si 3-4 amperi ??????? De acestea asa avea disponibile momentan , desigur doar pt. experimentare ! Editat August 18, 2014 de lavynyu Link spre comentariu
amudsen Postat August 26, 2014 Partajează Postat August 26, 2014 Nu cred ca poti folosi mai multe surse de comutatie in paralel, uita-te un pic la http://danyk.cz/induk3.html., incepe cu o chestie mai mica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum