Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect topire aluminiu home-made

lavynyu

Postări Recomandate

Aluminiul recuperat din tabla subtire rezulta amestecat cu oxid, oricat de bine ar fi turnat. Topitura in contact cu aerul se oxideaza repede, chiar si in timpul turnarii, iar oxidul nu se separa deasupra deoarece e mai dens decat aluminiul. Oxidul de aluminiu este extrem de dur (corindon) si omoara sculele aschietoare. Topirea ar trebui facuta in atmosfera inerta (argon sau azot) sau in cuptor cu flacara. Aluminiul nealiat topit este aparent vascos si forma trebuie sa fie poroasa si sa aiba maselota inalta sau sa se toarne sub presiune pentru a se umple bine. Aluminiul topit ataca fierul, chiar si inoxul. Se vor folosi numai creuzete ceramice, cele mai bune fiind cele din alumina sau din portelan nesmaltuit. Creuzetul trebuie golit complet si curatat inainte de solidificarea aluminiului, altfel la reincalzire crapa din cauza dilatarii mari a metalului. Restul amanuntelor se afla din experienta fiecaruia.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lavynyu

15

• AlpHso

3

• Spitfire

2

• binox

2

Top autori în acest subiect

Interesant  ,  eu credeam ca  am  nevoie  de  creuzet  din grafit  deoarece  este  mai  rezistent  la  temperaturi  mai  mari decat  cel  de  ceramica  !  

Link spre comentariu

Bun  sa  incepem  cu  inceputul  vad  ca  sursa   ar  trebui  obligatriu  sa  fie  cu  unda  sinus  ???   Alta  varianta  nu  ar  fi  ???  

Link spre comentariu

E un circuit rezonant. Si ca orice sursa in comutatie, bubuie usor. Rezonanta depinde si de ce pui la topit (daca e / nu e ceva). Nu-i deloc simplu de facut si sa functioneze ok.

Apoi...nici cu sectiunea asta n-are legatura. Aici s-ar incadra daca ar fi fost vorba de topit instalatia electrica de aluminiu (scuza-mi, te rog, gluma, chiar mi se pare amuzanta) :rade:

Link spre comentariu

Pai  atunci  spuneti-mi  unde  se  incadreaza    subiectul  si  il  deschid  la  sectiunea  corespunzatoare  !  Sa  inteleg  ca nu  recomanda-ti  sursa  in  comutatie  si  ar  fi  mai  bine  sa  folosesc  o  sursa  clasica  gen  traf  ,  redresare  ,  filtrare  ,  stabilizare  ??????????

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Nu trebuie sa deschizi alt subiect, l-am raportat pt a fi mutat de moderatorul acestei sectiuni. Ar fi pacat de informatia adunata pana acum daca s-ar deschide un altul, pe aceeasi tema!

Hmm...nu-mi dau seama ce ar putea face sursa clasica aici.

La topirea prin inductie, materialul de topit e practic secundarul unui traf in comutatie. Primarul e bobina care se vede. Si tot ansamblul lucreaza la frecventa mare.

Nu-i nevoie de persoana a 3-a! Nu o folosesc si n-o cer! Si nici nu e cazul.

Link spre comentariu

In  materialul  de  pe  youtube  :    

https://www.youtube.com/watch?v=fwj8-0B1tUw

se  vede  cum  conzii  sunt  scufundati  in  apa  de  ce  ???  Pt.  racire  cumva  ???

In  loc  de  cele  2   bobine pot  (nu  ma  refer  la  bobina  finala  de  topire )   folosi  niste  inductoare  ??????? 

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

De unde şi până unde "ca orice sursă în comutaţie bubuie uşor"?! Dacă era vorba de o sursă PC 400W/40 lei mai înţelegeam, dar se poate construi o sursă în comutaţie care să funcţioneze 100 de ani non-stop. 

Schema din videoclipul mai sus e banală, e cea mai simpla variantă, atenţie însă la calitatea condensatorilor din circuitul oscilant.

Link spre comentariu

In  materialul  de  pe  youtube  :    

https://www.youtube.com/watch?v=fwj8-0B1tUw

se  vede  cum  conzii  sunt  scufundati  in  apa  de  ce  ???  Pt.  racire  cumva  ???

In  loc  de  cele  2   bobine pot  (nu  ma  refer  la  bobina  finala  de  topire )   folosi  niste  inductoare  ??????? 

Intrebarea  ramane  !  Plus  inca  una  ce  conzi recomanda-ti  mai  de  calitate  ?????????

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Da, pt. racire a scufundat condensatorii in apa. Cele doua bobine le poti bobina pe niste miezuri de ferita,  bobina finala de topire o faci din teava de cupru ce se gaseste la piese auto (conducata combustibil). Folosirea unui astfel de conductor iti permite sa racesti bobina  cu apa daca folosesti intensiv jucaria. Pentru bateria de condensatori foloseste ceva de genu MKP x2 cu capacitate de pana in 0.47uf . Sunt si condensatori special conceputi pt curenti mari : http://www.vishay.com/docs/13149/emkp.pdf

Capacitatea bateriei de condensatori depinde de dimensiunile bobinei de topire dar si de frecventa la care vrei sa acordezi respectivul dispozitiv.

Editat de AlpHso
Link spre comentariu

Ok  ,multumesc   AlpHso  ,  am  inteles  !   O  alta    intrebare :   daca    se  preteaza  la  montarea  in  schema  a  tranzistorilor   2SK1304  care  deja  ai  detin   ???????????

Posted Image

Posted Image

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Ok  ,multumesc   AlpHso  ,  am  inteles  !   O  alta    intrebare :   daca    se  preteaza  la  montarea  in  schema  a  tranzistorilor   2SK1304  care  deja  ai  detin   ???????????

Se pot folosi. Totusi eu as face un proiect mai complex sau as alimenta circuitul rezonant dintr-o sursa pc modificata.

Aici ai mai multe detalii explicative:

http://www.richieburnett.co.uk/indheat.html

Link spre comentariu

Prima  data  doresc    sa  experimentez  asa  la  scara  mai  mica    sa  vedem  cum  se  comporta  si  pe  urma   mai  vedem   ce  proiecte  o  sa  fac   !    As  putea  sa  folosesc   mai multe  surse   in  comutatie   legate  in  paralel  de  12  volti  si  3-4  amperi  ???????    De  acestea  asa  avea  disponibile   momentan  ,  desigur  doar  pt.  experimentare  !

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări