Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect topire aluminiu home-made

Postări Recomandate

Salutare  tuturor  ,  sunt  interesat  sa  realizez  un  proiect   home-made  pt.  topirea  aluminiului  sau  eventual  aliajelor  de  aluminiu  cum  ar  fi  cutiile  de  bere  si  suc  sau  capacele  de  votca  si  coniac   !  

Cateva   detalii  tehnice   :

- sursa  de  energie  neaparat  curentul  

-cantitate maxim pt.  topire 1- 2 kg. 

- capacitate  de  incarcare  ca  volum  maxim  o  cutie  de  bere 

- temperatura  de  topire  750-800 de  grade avand  in  vedere  ca  aluminiul  se  topeste  la aprox. 660  de  grade  

Am cautat  pe net  si  am  gasit  aparate/dispozitive  pe  curent destinate pt.  topirea  metalelor  pretioase cu  incarcare  pana  la  maxim 1-2kg. la  temperatura  maxima  1000-1100 grade  insa  sunt  prea  scumpe  circa 2000  de  lei in  sus   ! 

Ca  proiect  home-made m-am gandit  la un  vas  metalic  nu  prea  mare  (datorita  mobilitatii)  in  care  sa  zidesc  samota  care  de  altfel  o  am  si  este  la  dimensiunile  caramidei  tiganesti    !  In  interiorul  samotei  sa  introduc  rezistente  de  nichelina   si  creuzetul  iar  deasupra  un  capac  .

Astept  idei  si  propuneri de  la  cei  care au  mai  facut  asa  ceva  ,  nu  sunt  interesat  de  proiectele  pe  carbuni  ,  gaz   ! 

Daca  cineva  are  deja  un  proiect  gata  functional  sau  un  astfel  de  dispozitiv  construit  de  fabrica  second  sunt chiar interesat  sa  achizitionez  ! 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pai  am  gasit   pe  net   ca  nichelina   are  temperatura  de  topire  la  1200  de  grade  si  kanthalul  la  1400  de  grade   !  Sper  sa  nu  ajung  la  asemenea  temperaturi  sunt  interesat  doar  sa topesc  aluminiul  si   cred   ar  fi   suficient  si  700  de  grade    insa  ma  gandesc  ca  ar  fi  idel   un  800  de  grade  deoarece  cand  se  scoate  afara  creuzetul  sa  ai  timp  suficient  pt.  golirea  acestuia  sa  nu  apuce  sa  se  raceasca  !    Astept  idei  propuneri  orice  este  binevenit  !  

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Nu stiu la ce-ti trebuie dispozitivul dar daca te gandesti sa-l folosesti cu scop de reciclare si sa scoti profit n-are nici un rost pt ca vei cheltui mult mai mult pe curent decat ai castiga din vanzarea aluminiului.

Daca-l faci  cu scop de a turna diverse piese de aluminiu ar trebui sa-l prevezi si cu control al temperaturii. 

Daca vrei sa topesti cutii de bere una cate una nu e deloc eficient pt ca vei deschide des usa si vei pierde multa caldura, ti-ar trebui un cuptor cu volum mai mare in care sa inghesui mai multe cutii odata.

La 750 de grade nu stiu cat rezista nichelina dar daca te apropii de 900-1000 si kanthalul cedeaza repede daca nu e de calitate.

Pe un alt forum exista un topic in care  cineva si-a construit un cuptor pt tehnica dentara si a povestit acolo toate problemele prin care a trecut. Ar trebui sa gasesti usor pe google acel topic.

Aparent pare simplu dar pe masura ce experimentezi descoperi tot felul de probleme pe care nu le-ai prevazut.

La incalzitoarele prin inductie este destul de dificil sa reglezi  temperatura si nici realizarea de baza (fara control de temperatura) nu e simpla tinand cont ca se lucreaza cu frecvente si curenti  mari.

Link spre comentariu

Problema  de curent  iese  din  calcul  si  nu  este  o  problema  ci  proiectul  in  sine  ma  intereseaza  !  Inductia  iese  din  calcul  datorita  costurilor/investitiilor  mari  !  Daca  aveti un  link  ceva  unde  au  fost  discutii   sau  mai  ales  proiecte  identice   mi-ar  fi  de  ajutor  !   Discutii  am  mai  citit  si  pe  alte  forumuri  insa   nu  am  gasit  ceva  concret  !   Multumesc  !  

Link spre comentariu

Multumesc  pt.  linkuri  ,  am  vazut  destule  insa nu  mi  se  par    proiecte  concrete   cap  coada   si  multe  nu  sunt  ce  doresc  eu  !  Astept   pareri  si  opinii  daca  cineva  a  avut  finalizat   un  astfel  de  proiect !  

Link spre comentariu

am topit in conditii de forja aluminiu, bucati , resturi pe care le puneam intr-o teava de otel cu un capac sudat la partea de jos , teava o incalzeam in forja si pe masura ce se topeau bucatile adaugam altele , problema cu care m-am confruntat a fost : cilindrul rezultat avea foarte multi pori la partea superioara pe o adancime de aprox 7-8cm la o bara cu lungimea totala de 35 - 45 cm cm si diametre de la 5 la 10 cm ,

probabil daca topeam aluminiul in alt vas si turnam in forma ,rezultatul ar fi fost altul , dar nu am incercat asa

Editat de razvan-l
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La  recomandarea  cuiva  am  gasit  un  proiect  mai  usor  si  mai  economicos  din  punct  de  vedere  energetic   :

!     As  dori  sa  fac  acest  proiect  insa  doresc  sa  ma  mai  documentez   prima  data  sa  vad  ce  costuri  ar  fi  ! 
Link spre comentariu

Salutare  tuturor  ,  sunt  interesat  sa  realizez  un  proiect   home-made  pt.  topirea  aluminiului  sau  eventual  aliajelor  de  aluminiu  cum  ar  fi  cutiile  de  bere  si  suc  sau  capacele  de  votca  si  coniac   !

Cutiile de bere si suc sunt lacuite, prin arderea lacului la temperatura de topire a aluminiului se formeaza gaze care oxideaza total tabla subtire de aluminiu. Veti obtine zgura. Pentru topirea acelor cutii este necesara compactarea lor+topire in atmosfera inerta, sau inlaturarea initiala a lacului+compactare+topire in aer.

Link spre comentariu

Pai oricum  o  sa  le  compactez  deoarece  nu  am  cum  sa  le  pun  in  kreuzet  !   Am  auzit  si  de  treaba  asta  cu  zgura  insa  am    sa  experimentez  oricum  ! Poate  pute-ti  sa  imi  da-ti  mai  multe  detalii  cu  zgura  asta  !  Se  poate  separa  aluminiul  din  zgura  ???

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Pai oricum  o  sa  le  compactez  deoarece  nu  am  cum  sa  le  pun  in  kreuzet  !   Am  auzit  si  de  treaba  asta  cu  zgura  insa  am    sa  experimentez  oricum  ! Poate  pute-ti  sa  imi  da-ti  mai  multe  detalii  cu  zgura  asta  !  Se  poate  separa  aluminiul  din  zgura  ???

Se separa singura, zgura va ramane la suprafata metalului topit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări