Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

doua surse in comutatie de 12v si 29A merg puse in paralel pentru a mari amperajul

undertaker fenomenul

Postări Recomandate

Undertaker nu are rost sa schimbi condensatorii. Nu interverni in interiorul surselor.

ai avut dreptate am pus doua diode duble SBL2045CT si acuma nu mai piuie sursele.

spunetimi si mie daca ajung aceste doua diode duble SBL2045CT?  va multumesc tuturor!

Mai bine pune diode in capsula TO247, pe radiator.

Eu ti-am recomandat de la inceput diode... am smsps de 2kW puse in paralel, situatia e diferita, dar principiul e acelasi.

Nu cred că rezolvi ceva cu inductorii puși la ieșirea surselor , acolo e deja curent continuu . 

Depinde cum definesti "curent continuu". Peste componenta continua este suprapusa o componenta alternativa si apare fenomenul de "batai" intre cele 2 surse si acesta este "tiuitul". Montarea unei bobine pe un tor de ferita intre surse are ca rezultat absorbtia acestei componente alternative. Daca ai un laptop poate ai observat pe cablul de alimentare de "curent continuu", o portiune mai groasa, acolo se afla o ferita care are rolul de a absorbi armonicele de inalta frecventa.

Link spre comentariu

Apropo de definiții , definește te rog fenomenul de ”bătăi” între două surse . 

Filtrul  antiparaziți ( cum e la laptop și la multe alte echipamente , de altfel ) e una și e destinat atenuării frecvențelor mult mai înalte decât frecvența sursei. Ce vorbim aici , e alta.

PS Asta nu înseamnă că mă incăpățânez să susțin că nu ajută . Eu nu cred , dar nici nu am verificat . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Probabil si raspunsul meu a fost relativ simplificat si am considerat ca esti din grupul celor care doar se baga in seama si nu am dat prea multe detalii. Imi cer scuze daca este asa. Eram relativ suparat ca autorul a avut solutia la indemana si se gandea sa schimbe condensatorii.

Cred ca definitia fenomenului de batai intre 2 surse se afla in ultimul alineat.

Peste componenta continua este suprapusa o componenta alternativa si apare fenomenul de "batai" intre cele 2 surse si acesta este "tiuitul".

Cat despre fenomenul de batai in general, nu stiu daca este cazul sa il definesc. Presupun ca nu asta era intrebarea.

P.S. daca era asta, vezi google compunerea oscilatiilor.

Ai dreptate in ceea ce priveste atenuarea frecventelor mai inalte, dar componenta alternativa de la iesirea sirselor nu este deloc sinusoidala si are componente intr-un spectru larg (stim ca un semnal periodic poate fi descompus intr-o suma de semnale armonice). Toate acestea, provenind de la 2 surse, dau nastere altor si altor armonici.

Insa feritele pe care le-as fi recomandat eu nu sunt aceleasi cu cele de pe cablurile video sau alimentatoarelor de laptop, ci altele mai mari si cu spire pe ele cat permite miezul (orientativ 10 spire).

As impartasi experienta mea dar am avut impresia ca solutiile mele au fost eclipsate de anumiti indivizi care scriu mai mult ca sa se bage in seama si nu constructiv (vezi afirmatia: "diodele sunt frectii la picior de lemn"). Am impresia ca, desi am dat imediat solutia, autorul acestui subiect a ezitat sa o aplice (a pus intai in paralel sursele fara diode, are 2 surse de constructie diferita, si-a pus problema schimbarii condensatoarelor cand testul diodelor era cel mai simplu). Oricum punerea a 2 surse in paralel este o solutie de evitat pentru ca pot aparea mai multe complicatii si cred ca se va sfarsi pentru initiatorul topicului prin a renunta pentru ca pentru a face bine aceasta improvizatie (ce ironic!) trebuie inteleasa functionarea smps-urilor si daca ar intelege probabil ar alege o sursa mai puternica. Dar nu are idee ce este eficienta si cu aceste surse vrea sa alimenteze un amplificator audio !!!!!

Bobinele nu vor ajuta in oricare caz, dar in cazul meu au ajutat (am experimentat mai multe miezuri nu toate cu acelasi rezultat). Convertoarele mele sunt diferite de conceptul general de alimentator si pot fi si alte diferente.

In ultima vreme am facut mai multe experiente cu surse in comutatie si am fost nevoit sa pun ferite pe diverse cabluri (cabluri seriale 485 de exemplu). Ar trebui inteleasa mai bine situatia pentru a vedea care sunt cauzele.

Editat de one
Link spre comentariu

Ar trebui inteleasa mai bine situatia pentru a vedea care sunt cauzele.

Asta e esența problemei ! S-ar putea ca sursele să meargă în paralel bine mersi și atunci discutăm degeaba. S-ar putea ( cum s-a mai menționat ) ca o mică diferență între tensiunile normale de ieșire (vorbind de curent continuu ) să determine sursa cu tensiune mai mare să încerce să ridice tensiunea reală și să intre în limitare sau ca sursa cu tensiunea mai mică de fapt să nu furnizeze. Și s-ar putea ca componentele nefiltrate suficient ale frecvențelor de comutație să treacă din una în alta și să perturbe, eventual să afecteze stabilitatea  - în acest caz , desigur , bobinele ajută.

Link spre comentariu

one sursele sunt identice acelasi model MPS-52350  (S-350-12) de la mean well , probabil ca ele au filtrarea un pic diferita din cauza ca una este mai vechie si una mai noua prima sursa o am de peste 1 an jumate le-am cumparat de aici  http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/sursa-comutatie-220v-12v-350w-p-4262

mai m-am referit si din alt punct de vedere ca daca ele se strica  daca nu au condensatori de filtraj la fel sau daca le inbunatatesc performanta daca le pun identici sau chiar mai mari, acuma mi-am cumparat un multimetru digital si am reglat tensiunile egale.   le-am pus o dioda dubla de 2x15A si acuma nu mai face figuri bine inteles ca o sa le iau diode mai mari cum mi-ati recomandat. va mai intreb inca o data ajuta cu ceva sursele daca le pun filtrarea un pic mai mare ? ma gandeam ca daca este mai mare filtrarea surselor ele lucreaza mai bine nu se (forteaza) la curent mai mare. 

Va multumesc tuturor !

Link spre comentariu

Ma indoiesc ca sursele respective sunt originale. Daca ar fi, ma indoiesc ca le-ai putea arde punandu-le in paralel. Pentru cunoscatori, pun specifiicatiile sursei. Sper sa ma lamureasca unul din ei, cum se pot arde astfel de surse, puse in paralel, avand in vedere protectiile lor. Aia cu bataile intre frecvente, nu m-a convins absolut deloc. 

https://www.trcelectronics.com/ecomm/pdf/se350.pdf

Link spre comentariu

nu stiu daca cele de pe mivarom sunt originale sau nu !

cu aceste doua surse pot sa alimentez amplificatorul asta http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/amplificator-auto-peiying-alien-p-4814   vad ca-i trebuie tensiune de 13,8v   pot sa reglez sursele la 13,8v lucru masurat de mine dar dupa ce pun diodele tensiunea mai scade cu 30-50 miniV  acest lucru influenteaza mult amplificatorul? dar daca a-si schimba semireglabilul fiecarei surse, pot sa cresc tensiunea ca dupa ce pun diodele sa am o tensiune de 13,8v ? de cat ar trebui sa fie semireglabilul ca sa mai cresc tensiunea,  am sa pun si a treia sursa daca este nevoie pentru a, avea si un curent mai mare. aceste lucruri va intreb ca sa stiu eu pe viitor daca merge.   VA MULTUMESC !!!!!

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări