Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa de baza , restart pc

alexcristi

Postări Recomandate

In acest caz singura vinovata este placa de baza. Teoretic se poate remedia, practic poti doar incerca dar nu-ti va garanta nimeni o reusita de 100%.

Iar ca prim pas eu as schimba preventiv conzii chiar daca optic arata bine.

Link spre comentariu

condensatorii,pe placa,se pot masura cu un esr-metru profesionist.daca in cazul d-vostra placa merge cu proc mai slab,atunci tin sa cred ca exista si un tranzistor mos defect (de langa proc),nu este exclus si conzi cu probleme,cum preciza d-nul Rinderinblack

Link spre comentariu

De curiozitate,folosesti cooler standard pentru 5000+ ? Daca da,este aproape de imposibil sa functioneze cum trebuie.La 60 de grade se opreste...si nu apuci sa vezi temperatura cand se opreste. Desii e cotat la 65w tdp,realitatea e ca trebuie sa disipe rapid caldura de pe chip,imposibil de facut cu o talpa de aluminiu si o pasta standard.

100% racirea este dificitara. Pe de alta parte si placa de baza degaja destula caldura din chipset,daca e o carcasa standard,e vax .de vax.

Link spre comentariu

nu se pot masura direct pe placa...o idee este si al d-nului Den.

mosfetii se masoara inafara circuitului,cam greu procedeul,nu este ca la un simplu tranzistor. totusi,in momentul functionarii pune-ti degetul pe ele si daca se incalzesc excesiv,sa friga,atunci:

cpu-ul poate fi defect...cineva a scris ca aceste AMD-uri au facut probleme si asa este.

conzi cu esr-ul mare pe filtrarea tensiunilor pentru cpu

....aceste defecte descrise sunt aparente de la proba pe care a-ti facut-o cu acel sempron,acesta consuma mai putin si nu se incalzeste,pe cand amd x2-ul pe care il detine-ti cam papa curent,in acest fel alimentarea lui nu poate tine acel curent de start brusc.

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Eu am reusit sa scad la un CPU de 68W athlon XP consumul la doar 8W prin activarea functiilor de economisire Halt State prin metode neconventionale fara a afecta performanta. 8W inseamna ca e aproape rece si cam asa si este. 50-60W inseamna caldura mare care trebuie disipata intocmai ca la un bec cu incandescenta de 60W. 8W sunt in idle pt ca in full load busul procesorului se reconecteaza si face caldura mai departe.

X2-ul are insa aceste functii chiar mai avansate sub forma de Cool'n'quet insa necesita ceva setari prin bios si windows si el si cred ca si un driver in windows (amd64 parca sau amd powernow).

Faceti proba cu placa scoasa dincarcasa pt a elimina orice problema de la caldura.

Si evident verificat mosfetii daca sunt f calzi.

Eu am o placa ce detine radiatoare pe mosfeti care se incalzesc in functie de consumul procesorului si de TDP-ul procesorului daca sunt procesoare diferite. De exemplu cu pentium D se incalzesc tare dar cu celeron 430 raman reci si doar putin calduti devin dupa mult timp

Placile de baza se invechesc in timp, circuitele cu semiconductori sufera modificari, condensatorii se distrug si nu mai ofera curentul la caliatea necesara. Toate astea combinate cu o caldura mare, o ambalare termica si un curent de intensitate mare necesar procesorului si altor piese produc acele efecte de restart si instabilitati. Pt a reabilita PC-uri vechi pt uz stabil fara interventii si schimbat piesele electronice pe placi, sansele sunt ori apelarea la procesoare cu TDP mic desi sunt si foarte slabe uneori, ori underclock ori diverse setari mai ciudate si improvizatii

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

Biosul nu recunoaste dualcore , monteaza inapoi vechiul procesor intra in OS  , intra in_run_ msconfig_enter_din tab alegi _boot _advacend setting _si seteaza la la boot un singur nucleu_poate asa intri in OS si numai da restart_probabil biosul gaseste la boot doua nuclee si nu are driver_dupa aceea daca merge smecheria  faci update la bios

Adevarul ca nici eu nu vreau sa arunc la gunoi placa de baza veche _ASRock_ pentru ca m-a scos din evul mediu

Link spre comentariu

mosfetii se masoara inafara circuitului,cam greu procedeul,nu este ca la un simplu tranzistor.

Dacă îi dezlipești doar pinul de grilă de pe traseul de cupru, se poate măsura și MOSFET-ul fără să-l mai scoți cu totul de pe placă. Am reparat și surse de procesor (convertoarele DC-DC de pe placă) pe vremuri și scoteam numai MOSFET-urile defecte. Dar se defectau din cauza condensatorilor de proastă calitate. După ce puneai condensatori de firmă în locul no-name-urilor originali, nu mai crăpau nici MOSFET-urile.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Dacă îi dezlipești doar pinul de grilă de pe traseul de cupru, se poate măsura și MOSFET-ul fără să-l mai scoți cu totul de pe placă. Am reparat și surse de procesor (convertoarele DC-DC de pe placă) pe vremuri și scoteam numai MOSFET-urile defecte. Dar se defectau din cauza condensatorilor de proastă calitate. După ce puneai condensatori de firmă în locul no-name-urilor originali, nu mai crăpau nici MOSFET-urile.

sunt multe cazuri in care daca incerci sa dezlipesti doar un pin se rupe din capsula...cat de fin s-ar lucra.

Link spre comentariu

Depanarile pe placile de baza de lepter/desktop necesita un tester de mosfeti (un SuperMultiTester e bun si e de vanzare la bazar), un esr-metru bun (la fel, la bazar se gaseste), o statie de lipit cu letcon + aer cald si barem cateva placi de diagnoza (in cel mai rau caz numai una pentru desktop-uri).

Optional ar fi bun si un osciloscop, o statie cu ir dar deja vorbim de avioane......

Link spre comentariu

In mod sigur foloseste radiatorul de la sempron pentru 5000+ ,restul e cancan,probabil procesor(procesoare) facut praf.Cine a avut de lucru cu ele,stie...

Tot topicul e degeaba..

Editat de Den
Link spre comentariu

In mod sigur foloseste radiatorul de la sempron pentru 5000+ ,restul e cancan,probabil procesor(procesoare) facut praf.Cine a avut de lucru cu ele,stie...

Tot topicul e degeaba..

da ....si cum s-a mai zis,AM2 a fost o mare prostie de proc si placi de baza....

Link spre comentariu

am incercat si cu o sursa de calitate :CORSAIR CMPSU-400CX 400W

si o placa video gts450 care consuma 106w

deci e clar ca placa de baza e defecta. nu stiu cum ar fi mai bine. sa schimb toti condensatorii de langa procecesor?

Link spre comentariu

deci e clar ca placa de baza e defecta. nu stiu cum ar fi mai bine. sa schimb toti condensatorii de langa procecesor?

Ăsta ar fi primul pas, iar eu l-aș vedea obligatoriu. Nu pune ce condensatori îți pică în mână prima dată, caută în catalog la Nichicon sau la Rubycon seriile serioase. Pe multe plăci ieftine sunt puși în paralel mai mulți condensatori decât e nevoie, în încercarea de a reduce ESR-ul echivalent. Chiar dacă nu sunt umflați, electroliticii tot se usucă în timp, mai ales fiind așa aproape de procesor, la căldură.

sunt multe cazuri in care daca incerci sa dezlipesti doar un pin se rupe din capsula...cat de fin s-ar lucra.

Încă n-am rupt niciodată pinul unui MOSFET dezlipit de pe placă, dar s-ar putea ca 10 ani de reparat aparate auditive să-mi fi creat o anume dexteritate și precizie :limb:  . Dacă folosești tresă de cupru ca să elimini tot cositorul, pinul se ridică după aceea foarte ușor, cu vârful unei șurubelnițe foarte fine.Și nu trebuie ridicat mult, doar cât să poți introduce o lamelă de plastic între el și traseul de cupru, ca să-l izolezi. Eu foloseam lamele de plastic de la dosare, din acelea cu două găuri de perforator în ele. Sunt înguste, lungi și exact cât trebuie de flexibile.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări