Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor + releu..

costyy86

Postări Recomandate

@remus68 Fără cea mai mică intenție de a deschide o polemică . Ideea cu dioda suplimentară e corectă , dar , în schema dată , la un curent de colector de mA și un curent de bază de zecimi de mA ( care sunt valorile uzuale - să rămânem totuși în limitele subiectului inițial ) este practic imposibil să avem Ucesat mai mare de 0,2 - 0,3 V . 

Exemplu de calcul : curent prin releu 30mA , ßsat2 = 10 ( acoperitor , 20 se poate lua foarte bine )  rezultă Ibsat2 = 3 mA , Rb2 = 3k9; Icsat1 = Ibsat2 = 3mA . Pentru un BCxxx uzual avem la Icsat = 10mA , Ucesat < 0.2V pentru orice curent de bază peste 50µA , evident la Icsat = 3mA curentul este și mai mic . La tensiune de comandă de 3.3V ( ca în postul inițial) orice rezistență mai mică de 47kΩ asigură saturarea cu sub 200mV Ucesat. 

EDIT A postat între timp @RoGeorge - absolut corect punctul de vedere despre baza ”în aer”. Despre dioda antiparalel pe releu sper însă că toată lumea a subînțeles-o - eu cel puțin de aia nu m-am legat de ea. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Dioda antiparalel cu releul se pune oricum, din grabă am omis-o în desenul meu, dar cred că inițiatorul topicului a intuit că e necesară pentru protecția tranzistorului împotriva autoinducției bobinei releului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări