UDAR Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 (editat) @remus68 Fără cea mai mică intenție de a deschide o polemică . Ideea cu dioda suplimentară e corectă , dar , în schema dată , la un curent de colector de mA și un curent de bază de zecimi de mA ( care sunt valorile uzuale - să rămânem totuși în limitele subiectului inițial ) este practic imposibil să avem Ucesat mai mare de 0,2 - 0,3 V . Exemplu de calcul : curent prin releu 30mA , ßsat2 = 10 ( acoperitor , 20 se poate lua foarte bine ) rezultă Ibsat2 = 3 mA , Rb2 = 3k9; Icsat1 = Ibsat2 = 3mA . Pentru un BCxxx uzual avem la Icsat = 10mA , Ucesat < 0.2V pentru orice curent de bază peste 50µA , evident la Icsat = 3mA curentul este și mai mic . La tensiune de comandă de 3.3V ( ca în postul inițial) orice rezistență mai mică de 47kΩ asigură saturarea cu sub 200mV Ucesat. EDIT A postat între timp @RoGeorge - absolut corect punctul de vedere despre baza ”în aer”. Despre dioda antiparalel pe releu sper însă că toată lumea a subînțeles-o - eu cel puțin de aia nu m-am legat de ea. Editat Iulie 27, 2014 de UDAR Link spre comentariu
validae Postat Iulie 27, 2014 Partajează Postat Iulie 27, 2014 Dioda antiparalel cu releul se pune oricum, din grabă am omis-o în desenul meu, dar cred că inițiatorul topicului a intuit că e necesară pentru protecția tranzistorului împotriva autoinducției bobinei releului. Link spre comentariu
costyy86 Postat Iulie 27, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2014 Dioda antiparalel la mine nu lipseste niciodata de pe relee. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum