Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor + releu..


costyy86

Postări Recomandate

Nu am gasit altundeva unde sa incadrez acest topic.

Am nevoie de o idee/schema.

Se da un releu de 12vcc, care va fi aclansat cu ajutorul unui tranzistor.

Este simplu ca la introducerea unei tensiuni in baza tranzistorului releul sa cupleze, insa problema la mine este exact invers, cand apare o tensiune de 3.3v in baza tranzistorului vreau ca releul sa decupleze,(exclus varianta releului cu contacte NO-NC), deci ceva idei?

Am incercat sa caut pe google, insa nu am stiut cum sa ma exprim sa imi dea rezultate.

Multumesc.

Link spre comentariu

Posted Image   Cel mai bun exemplu e o imagine. Tranzistorul de comandă al releului e deschis de rezistenţa dintre bază şi colector.La apariţia semnalului de comandă (Ucom). în baza primului tranzistor, acesta practic îi pune baza la masă celui de-al doilea şi releul cade. Trebuie să experimentezi cu valorile celor două rezistenţe în funcţie de tensiunea de alimentare.

Editat de validae
Link spre comentariu

Schema trebuie puțin ajustată pentru că , așa cum este , la tensiune de comandă de 3,3V și alimentare de 12V , tranzistorul e foarte probabil să se deschidă.( La 0V comandă avem 1,14 mA în bază iar la 3,3V avem 0,80 mA ) 

Normal mai trebuie un Zener în serie și o rezistență între bază și emitor.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu am folosit acest montaj, am mai adaugat rezistenta de blocare baza emitor. Iar tensiunea de comanda era de 5v, dar da e posibil ca tranzistorul sa se deschida insa trebuie testat, rezistenta din baza poate fi de 1k. Sau mai elegant se poate folosi un driver de mosfet gen max626 care e inversor, si mai ales in varianta smd e minunat.

Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

Eu am folosit acest montaj

Daca a mers in anumite conditii nu inseamna ca UDAR n-are dreptate. La varianta asta e valabil disclaimerul "folositi-o pe propria raspundere". :rade:

Link spre comentariu

Pai nici nu indraznesc sa contest cunostiintele lui @Udar, din simplu motiv ca el ca mine a fost, iar eu ca el inca nu am ajuns. Urmaresc cu interes postarile lui. Eu doar mi-am spus parerea.

Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

Ei, nici chiar așa ! La microcontrolere , de exemplu , ai mai multă experiență și, mai ales , mai multe realizări. Iar schema nu era  greșită - era , așa cum a spus cu alte cuvinte @Liviu M - nesigură , adică depindea de beta , de temperatură , de sensibiltatea releului , etc.

Link spre comentariu

Este folosita deja metoda data de @validae si se comporta excelent.

 

 

Schema este simpla dar in anumite conditii pot apare unele probleme:

- daca primul tranzistor nu este suficient de bine saturat exista riscul ca al doilea tranzistor sa nu se blocheze suficient incit sa duca la dezanclansarea releului (in cazul unor relee cu tensiune de decuplare foarte mica in raport cu tensiunea nominala de functionare).

- tot in cazul in care primul tranzistor nu este suficient saturat, chiar daca releul nu mai este anclansat, se poate intilni situatia ca al doilea tranzistor si bobina releului sa fie totusi calde din cauza ca al doilea tranzistor nefiind bine blocat, mai exista curent (foarte mic) prin bobina releului.

O rezolvare simpla a acestor probleme se poate face intercalind o dioda in serie cu baza celui de-al doilea tranzistor, asa cum se vede mai jos.

Editat de remus68
Link spre comentariu

Ce vă place să despicați firu-n patru  :rade:   Omul a rezolvat de mult problema și acum se discută ,,procesul etapei,, că dacă nu era albă era neagră....

Link spre comentariu

Putea fi gri... este forum si se poate discuta ontopic, orice, oricind pe tema subiectului. Problema expusa de mine i se poate intimpla oricui si gaseste aici una din modalitatile de rezolvare. Se mai pot face imbunatatiri, dar nu am timp sa le expun acum.

Link spre comentariu

Parerea me e ca dioda din baza tranzistorului face mai mult rau decat bine, pentru ca lasa al doilea tranzistor cu baza in gol atunci cand primul tranzistor e saturat.

 

In schimb, trebuie pusa o dioda cu catodul la plus, in paralel pe bobina releului. Fara ea, riscam sa ardem al doilea tranzistor din cauza autoinductiei ce apare in bobina releului la intreruperea curentului prin bobina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări