Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schimbare valoare potentiometru

dacos

Postări Recomandate

Cu potențiometru de 50k log în loc de 47k log ar trebui sa meargă fără probleme. Eu priza pt loudnes o mai atasam la potențiometru fără priza din fabrica, cu argint coloidal. O liță lipita la valoarea care trebuie, rigidizata în afara peliculei de carbon cu rășină, și de acolo cu sarma la circuit. Dar lăsând la o parte acea priza, un potențiometru logaritmic cu întrerupător cu valoare așa apropiată, ar trebui sa rezolve problema  decent. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

6

• doru3160

3

• remus68

3

• dacos

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sprayul de contact nu rezolvă nimic la uzura stratului rezistiv.Acolo poți încerca să recondiționezi un pic stratul uzat, cu un creion HB cu care freci insistent peste zona cu uzură.Am recuperat astfel ceva potențiometre cu ,,hârâit,,.

Link spre comentariu

Eu mai incercam mutarea contactului cursorului pe un traseu neafectat, adica mai aproape sau mai departe de centru. Asta cand cursorul are o constructie care permite o mica miscare.

Link spre comentariu

Eu mai incercam mutarea contactului cursorului pe un traseu neafectat, adica mai aproape sau mai departe de centru. Asta cand cursorul are o constructie care permite o mica miscare.

Vad ca mannx a sugerat acelasi lucru. Scuze.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Aiurea ! 2B si B sint creioane moi dpv Al duritatii  ... Depunerea originala se face printr-un proces electrochimic , nicidecum mecanic ...cu un proces din acesta mecanic ,  la final va fi exact ca frectia la un picior de lemn , pentru ca nimik nu tine particulele de carbon fixate pe potcoava rezistiva  , iar la primele invirteli ale cursorului , acesta le va matura efectiv deoparte   ..Mai pe romaneste , fix cooperativa munca in zadar ...

Link spre comentariu

Eu am scris că am recuperat potențiometre ce pârâiau îngrozitor doar cu creion HB, iar reparația a ținut destul de mult.Că unii nu vor crede, mi se rupe...

Link spre comentariu

Creionul trebuie să fie moale, succesiv se depun straturi, după fiecare depunere surplusul se înlătură cu un penson curat. Am refăcut multe potențiometre, am reparat și telecomenzi, fără să schimb bulinele grafitate. Eu am creioane 8B și 10B, astea sunt atât de moi că iau grafitul cu muchia unui băt de înghețată, așa-l transfer pe cursoarele potențimetrelor.

Link spre comentariu

Explicația este că grafitul foarte moale depus ulterior acționează ca un soi de ,,unsoare,, sub cursorul potențiometrului, îmbunătățind alunecarea fără întreruperi a acestuia.

Link spre comentariu

Da, este foarte aderent. Și cursorul alunecă foarte ușor pe grafit. Explicația ar fi că, în cazul grafitului, carbonul a cristalizat în straturi, si acele straturi alunecă foarte usor unele peste altele.

Link spre comentariu

Nu exista asa ceva , asta se numeste cirpaceala tipic romaneasca ... Depunerea originala se face prin procedee electrochimice  industriale ... Solutiile de Mai sus sint exact ca si cum ai umple niste gauri din asfalt cu nisip presat puternic ... Totul tine maxim pina la prima ploaie , cind nisipul ud se lasa si gaurile apar iar ...pina nu pui mixtura asfaltica fierbinte in gauri -- deci , aceeasi compozitie + tratament termic + tasare la final -- pina atunci ziceam ,nimik nu rezista pe termen lung ...

Repararea corecta a unui potentiometru cu santz deja in traseul rezistiv se face prin inlocuire ...punct !

Link spre comentariu
Acum 29 minute, misuraelectronic a spus:

Depunerea originala se face prin procedee electrochimice  industriale ...

Pentru ca e vorba de industrie, de productie de serie. nu ati vrea sa fie mii de angajati care sa frece cu creionul pe placutele de teztolit respective???

In rest, pista refacuta cu ajutorului creionului, tine destul de mult si de bine!

P.S. nu prea le aveti cu chestiile practice!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări