Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schimbare valoare potentiometru


dacos

Postări Recomandate

Buna ziua,

CUm in ultima perioada nu se mai gasesc potentiometre pentru radiourile romanesti am incercat sa le inlocuiesc cu potentiometre din radiourile chinezesti de 2 lei. Din cate am vazut, acestea folosesc valori de 50 K-100K, iar uneori sunt liniare:

 

http://www.adelaida.ro/potentiometru-rotativsw-100k-sptn104bs.html

 

Cum se poate adapta un astfel de potentiometru la un radio TOP de ex, care foloseste 2,5K log ?

 

 

post-233582-0-75758200-1406126273_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ovidanie

    6

  • doru3160

    3

  • remus68

    3

  • dacos

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, e minunat cum arată cel de la Adelaida.

 

Sunt convins ca se poate adapta 100% la RR Zefir - asemănător cu S 631 T, mai ales dacă ai în dotare plăcuţa de circuit imprimat de forma aia specială.

 

Potenţiometrul de la S 631T arată însă ca în poza de pe topic, cu prinderea aceea specială cu prezoane şi piuliţe minion.

 

Între timp am dat jos plăcuţa  metalică de pe şasiul de bază - cea de care se fixa potenţiometrul şi am folosit un potenţiometru de RR Zefir, care se prinde separat de carcasa aparatului printr-un şurub şi în partea cealaltă am lipit cu soluţie un bolţ mic de carcasă.

Sub plăcuţa de circuit imprimat a acestui potenţiometru am pus o şaibă distanţoare, pentru a evita ca rotiţa să frece în scala de sticlă.

 

Dar o să-mi cumpăr niste potenţiometre de la Adelaida sa le am de rezervă.

 

Vă mulţumesc de sfaturi şi încă sper ca la unul dintre prieteni să se găsească un potenţiometru original de Electronica S 631 T.

Link spre comentariu

Va salut,Potentiometrul propriu-zis (cel de la "Adelaida" ) se poate adapta usor pe suportul celui de "Zefir" ( S-631TN2) dar butonul nu se va potrivi. Se poate monta cu succes cel de la S-631T ( inclusiv surubul ). Desi cele doua butoane, aparent, au acelasi aspect, nu sunt compatibile.

Link spre comentariu

Daca din punct de vedere mecanic se pot gasi solutii, cum ramane cu partea electronica? In schema valoarea potentiometrului este de 2,5K, iar ce se poate gasi acum are valor de 50K - 100K. Cum se comporta in circuit? Stiu ca la un Gloria aveam un potentiometru de 100K in loc de 250K si se auzea tarisor cu volumul la minim. Invers se aude foarte incet la maxim?

Link spre comentariu

Bună întrebarea lui Dacos.

Eu speram ca la Adelaida sa gasesc ceva de valori apropiate, m-am gândit că s-a dat doar linkul spre Adelaida şi că exista acolo potenţiometre si de valorile cerute de noi.

La 1,8 lei merită să îl iei poate si mai multe şi apoi schimbi cumva potcoava - problema cu niturile.

Link spre comentariu

se auzea tarisor cu volumul la minim

 

 

Asta poate avea doua cauze:

- cursorul nu ajungea la extremitatea conectata la masa.

- potentiometrul are caracteristica liniara si nu logaritmica.

Link spre comentariu

Au fost două modele de potentiometri la radio Gloria, de 250k la modelele vechi cu finalul pe trz cu germaniu şi de 10k la cele mai noi, cu siliciu.

Editat de Vasile
Atentie la limbaj !
Link spre comentariu

Au fost două modele de puţometri la radio Gloria, de 250k la modelele vechi cu finalul pe trz cu germaniu şi de 10k la cele mai noi, cu siliciu.

 

:rade:  @zal, aici se discuta despre potentiometrele alea fara tija... vezi linkul din postarea #1.

In ceea ce priveste radio Gloria, toate modelele au avut potentiometru de volum de 250K, indiferent ca au fost cu finali germaniu, siliciu sau CI (vezi varianta S).

Link spre comentariu

Salut,La acest aparat nu este indicata montarea directa a unui potentiometru de alta valoare deoarece acesta face parte din circuitele RAA. Montarea altei valori va schimba caracteristicile acestor circuite avad ca urmare o functionare defectuoasa a etajelor AFI.. Se poate incerca montarea unei rezistente fixe in locul potentiometrului original ( aceeasi valoare ) , deci paralel pe C 14 ; astfel circuitele Raa vor ramane in starea initiala. Din punctul de interconexiune se preia capacitiv semnalul AF ( printr-un condensator de -> 1yF , daca este electrolitic se monteaza cu + spre dioda ) si se aplica pe capatul cald al noului potentiometru.( de valoare mai mare decat originalul ) Posibil ca o valoare de 10 - 50 K sa ofere rezultate satisfacatoare ( la Adelaida se vad si de 50K iar daca au intrerupator e posibil sa fie logaritmice ) Personal, nu am efectuat aceasta inlocuire ( adaptare ) exact la acest tip de radioreceptor dar in context, este singura modalitate accesibila prin care nu se modifica circuitele RAA. prin schimbarea valorii potentiometrului . La alte aparate, prin constructie, valoarea potentiometrului nu este critica in anumite limite.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In paralel cu potentiometrul de 100 k liniar se pune o rezistenta de 3,3 k. Rezistenta de intrare a tranzistorului sunteaza cursorul, iar caracteristica devine aproape logaritmica.

Link spre comentariu
  • 10 ani mai târziu...

Buna ziua,

 

am urmatoarea problema. Reconditionez un radio Philips Hurricane si potentiometrul de volum "hârâie" ingrozitor, in zona de volum mic (la pornire), imediat dupa ce este actionat si intrerupatorul on/off al aparatului. L-am spalat cu spray decontacte si nu s-a imbunatatit nimic, asa ca l-am decapsulat si am constatat o uzura proeminenta a stratului rezistiv in zona de volum mic (la inceputul cursei) potentiometrului. Acesta este un potentiometru special, are acea priza de loudness, daca spun bine si nu gasesc nicicum ceva apropiat, pentru inlocuire. In plus ar trebui sa aiba si intrerupator. Am atasat ca detaliu zona potentiometrului de volum, precum si jumatatea de schema de pe radiomuseum, cu reglajele de volum si ton ale aparatului. Am cumparat un potentiometru nou, 50k logaritmic, normal, insa cu acesta nu pot regla corect volumul, adica la o rotire mica tijei, volumul creste foarte mult, dupa care la un moment-dat dupa aproximativ 1/3 din cursa acesta deja este insuportabil de tare. Din schema, se observa ca potentiometrul original are o valoare totala de 47 Kohmi, cu priza de loudness la 10 kohmi de capatul rece.

 

Intrebarea mea este, ce pot face eu, ca sa inlocuiesc potentiometrul defect cu unul normal, dar sa pot avea un reglaj corect al volumului? Exista ceva variante de simulare a acelei prize de loudness?

Sau as avea de unde sa cumpar un potentiometru bun, cu aceleasi caracteristici?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns si sugestie care m-ar ajuta la in rezolvarea acestei probleme.

 

 

 

 

image.thumb.png.c7bf9cbf3f685d526a6f7daf7f64e6dd.png

radiomuseum-philips-hurricane-de-luxe-50ic361-291257.pdf

Link spre comentariu

Am incercat deja aseara acest lucru sau ma rog ceva asemanator, insa una dintre lamelele cursorului (are doua), cea dinspre interior, a scapat intre potcoava si ax, fiindca simt cum agata la rotirea axului. Eu am indoit catre interior, cele doua lamele ale cursorului, ca sa incerc sa le fac sa calce lânga zona uzata, dar la cea dinspre interior, e foarte putin spatiu disponibil pe potcoava. Ma gândeam chiar sa tai aceasta lamela, sa o las pe cea care ar calca bine intre cele doua zone uzate, dar ma tem sa nu ma pripesc si sa fac o manevra ireversibila. Nu pot nici potentiometrul sa il mai desfac de prea multe ori, fiindca ma tem ca la un moment-dat, se vor rupe cele 4 gherute ce tin ansamblul si dau de o belea mai mare in acest fel.

Poate mai primesc vreoa alta solutie de la cineva mult mai experimentat decât mine in astfel de probleme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări