MysteriousBoy Postat Iulie 22, 2014 Partajează Postat Iulie 22, 2014 (editat) Salutare. Tocmai ce-am finalizat un "proiect" daca-i pot spune asa, mai exact este vorba despre controlerul stereo publicat in numarul 1 al revistei conex club (septembrie 1999) realizat cu TDA1524A. Am postat si schema originala din revista, am realizat-o si eu in LiveWire, am postat si dispunerea pieselor pe cablaj realizata de cei de la conex club, insa i-am facut cateva modificari si anume, ei au folosit semireglabile in acea schema, iar eu am pus potentiometre mono liniare si nu se potriveau la pini si am modificat un traseu, e vorba de traseul care pleaca din pinul 17 si trece printre pinii 15 si 16, imi era imposibil sa-l realizez asa ca am facut 2 paduri si am tras fir pe fata cablajului. Problemele sunt urmatoarele: In primul rand, potentiometrele intra in functiune de la 15-20% in sus din cursa si pentru reglajul in sine imi ramane o cursa foarte scurta a potentiometrului. Iar a 2-a problema consta in faptul ca daca las la 30% volumul master din PC e ok, daca il dau la 100% si dau la maxim volumul controlerului distorsioneaza foaaaaaarte grav, mai ales cum ii dau putin bass. Tin sa precizez faptul ca nu am cine stie ce placa audio, e o placa audio onboard oarecare. E aiurea rau. Ma poate lamuri cineva? Editat Iulie 22, 2014 de MysteriousBoy Link spre comentariu
nicul Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Ce valoare au potentiometrele pe care le-ai pus ? Cat scoate placa audio la 100% ? Poate depasesti Vinput maxim admis. Link spre comentariu
MysteriousBoy Postat Iulie 23, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2014 (editat) potentiometrele sunt de 50K. am facut un test cu un ton de 1000Hz, la volum maxim, am varfuri de 5,7mV cu - (minus) pe un canal. insa oscileaza mult si rapid.. repet, placa audio e una onboard ca intr-un oricare laptop mai vechi. si apropo, montajul l-am alimentat cu 14,9V ca de exemplu daca il las la un volum la care se aude ok cu bass si inalte la maxim si cobor la 12V distorsioneaza. Si se incinge tda-ul de abia tii mana pe el. Editat Iulie 23, 2014 de MysteriousBoy Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Cred că-ţi oscilează ceva pe acolo. Nu cumva ai gain prea mare? Link spre comentariu
MysteriousBoy Postat Iulie 23, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2014 (editat) si ce e de facut? Inseamna ca schema a fost proiectata pentru semnal foarte slab ? sau cum ? p.s. testul anterior a fost facut asupra semnalului din laptop iar analiza sonora si constatarea problemei am facut-o legand la iesirea controlerului o pereche de casti..deci n-a fost legat la un amplificator... Editat Iulie 23, 2014 de MysteriousBoy Link spre comentariu
Vizitator iRoata Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Laptopul are iesire de linie din placa audio ? Sau ai facut teste cu iesirea pentru casti ?.... Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Salut! Din ce am inteles din descrierea ta am tras urmatoarele concluzii: - potentiometrii sunt logaritmici si nu liniari cum ar trebui sa fie (asa se explica variatia neliniara a reglajelor de volum, ton, bass, treble); - nu stiu ce nivel de semnal maxim ai la iesirea din placa audio, insa ar fi bine sa montezi un divizor de tensiune pe fiecare intrare (un exemplu ar fi aici: http://www.pedroboltja.hu/htm/msc14.htm); - pe montajul fizic realizat de tine nu vad al treilea fir (care insa apare pe reprezentarea din imaginea 3 postata de sus in jos); Intrebare: ai masurat curentul absorbit de montaj? Ar trebui sa fie de circa 45mA (deci 670mW, cald domnule, cald! ca sa citez clasici in viata) Link spre comentariu
MysteriousBoy Postat Iulie 23, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2014 Testele le-am facut cu iesirea pt casti normala, nu are iesire de linie laptopul.. defapt asta e iesirea de linie (line-out). Primul strap este neizolat iar celelalte 2 sunt din cablu utp si sunt izolate se vad toate 3. M-am gandit ca distorsiunile apar din cauza boosturilor, adica eu vroiam ca la volum maxim(atat din pc cat si din controler) cu bass la jumate si inalte la jumate sa fie semnalu perfect curat si mi-am dat seama ca e imposibil sa scoata semnalu perfect curat cu boosturile la maxim. Asadar am dat combina la maxim ,am dezactivat toate eq-urile din ea.. si am trecut semnalu prin controler iar din el am plecat in combina. Concluzia, sunet ok, cred ca montajul functioneaza corect, am dat pana a inceput sa distorsioneze apoi am dat volumul din combina la jumate si semnalul era curat, deci deja distorsiona din combina.. si la controler am mai avut cursa destula de semnal fara distorsiuni sesizabile urechii.. Deci banuiesc ca atunci cand voi lega controlerul direct la amplificare nu va fi nicio problema. ca oricum nu voi putea da la maxim tot ca vor aparea distorsiuni din amplificator pana sa bage controlerul distorsiuni. Asa e? Link spre comentariu
Vizitator iRoata Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Cam asa e.... Cand vei lega direct pe amplif nu vor fi distorsiuni daca adaptezi corect si sursa de semnal Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 De acord cu userul iRoata (are dreptate) cu privire la adaptarea de impedante. Daca folosesti iesirea de casti din calculator, impedanta este de 2k (circa), iar TDA1524 are nevoie sa vada o impedanta <600 ohm. La fel, la iesire, TDA1524 trebuie sa afie conectat la un etaj cu impedanta de de intrare de 4k7. De aici tragi tu singur concluziile si iti faci adaptarile de care ai nevoie. Link spre comentariu
MysteriousBoy Postat Iulie 23, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2014 problema e ca nu ma pricep foarte bine la asta. nu am urmat cursuri de electronist, e un hobby, am invatat citind de pe net.. deasta am si postat aici, la sectiunea incepatorilor. mai exact trebuie sa cobor rezistenta pe intrare si sa o urc pe cea de pe iesire.. corect? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum