Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

am o intrebare despre un CI pentru un ATX

Postări Recomandate

dupa ce am reusit sa repar o sursa ATX 450 am reusit sa o si stric .

Am conectat , gresala +12v pe pinul PG (power good). PG intra direct in CI sursei .1 Oare ce poate avea de nu mai functioneaza?

2. Circuitul integrat este SG6105D BA251210515H (nici nu-s care este seria).

Cat m-ar costa un astfel de integrat?

pentru cine intereseaza mail-ul meu : ncl_stefan@yahoo. (si com)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Circuitul integrat este SG6105D BA251210515H

Mare atentie!!! integratul tau se numeste SG6105d dar .. conteaza foarte mult ultimile cifre "0515H">>> acea este valoare care dicteaza tensiunea de +5V STby ...cat si valoare rezistentelor divizoare...care fac reglajul tensiunii de STby .....intru-un cuvant ... cu alt CI( cu alta terminatie ) poti avea tensiunea de +5v STby undeva la peste 18v ..sau foarte mica ...Sfat: scapa de sursa!!! nu merita reparata :partyman:
Link spre comentariu

Mare atentie!!! integratul tau se numeste SG6105d dar .. conteaza foarte mult ultimile cifre "0515H">>> acea este valoare care dicteaza tensiunea de +5V STby ...cat si valoare rezistentelor divizoare...care fac reglajul tensiunii de STby .....intru-un cuvant ... cu alt CI( cu alta terminatie ) poti avea tensiunea de +5v STby undeva la peste 18v ..sau foarte mica ...

Din indicatiile din foaia de catalog (la Marking Diagrams) rezulta ca nu poate fi vorba de asa ceva, marcajul respectiv indica doar lotul, data si locul fabricatiei.Deasemenea, reactia respectiva sa face la terminalele VREF1/FB1 la referinte (care dupa specificatii ar fi gen TL431) iar pentru acele Shunt Regulator specificatiile sunt unice.
Link spre comentariu

Mare atentie!!! integratul tau se numeste SG6105d dar .. conteaza foarte mult ultimile cifre "0515H">>> acea este valoare care dicteaza tensiunea de +5V STby ...cat si valoare rezistentelor divizoare...care fac reglajul tensiunii de STby .....intru-un cuvant ... cu alt CI( cu alta terminatie ) poti avea tensiunea de +5v STby undeva la peste 18v ..sau foarte mica ...

Din indicatiile din foaia de catalog (la Marking Diagrams) rezulta ca nu poate fi vorba de asa ceva, marcajul respectiv indica doar lotul, data si locul fabricatiei.Deasemenea, reactia respectiva sa face la terminalele VREF1/FB1 la referinte (care dupa specificatii ar fi gen TL431) iar pentru acele Shunt Regulator specificatiile sunt unice.
Faza este ca n-as spune asa ceva daca nu ar fi probata,... nu odata si de mai multe ori( am cateva zeci de surse sufera de sintome foarte ciudate , generate de acest CI, si la o simpla schimbare, de CI , asa cum zici tu ...observi ca incep sa decoleze diverse de pe acolo ) ....nu este cazul sa iti spun unde lucrez si ce fac ....k !!! :axe:Din toate CI folosite in sursele ATX, "SG" este cel mai pacatos !!!
Link spre comentariu

"Diversele simptome" si probleme nu confirma existenta a mai multe versiuni ale acestui CI, respectiv cu diverse valori ale tensiunilor referintelor interne.Foaia de catalog infirma 100% acest lucru si in toate modurile posibile (valoarea unica specificata a referintei, marcajul CI fara codificare pentru alte variante, nu se mentioneaza nicaieri existenta a mai multor versiuni), si asta indiferent unde si ce lucreaza oricine sau ce alte posibile probleme ar crea acest CI (probleme pe care dealtfel le pot confirma, dar care de multe ori sunt datorate chiar multiplelor protectii incluse). Dealtfel dpdv practic nici nu s-ar justifica (nici tehnic si nici economic) producerea a mai multor variante ale acestui CI (numai asa, ca "sa se joace" utilizatorii cu diverse combinatii de CI si divizoare rezistive externe pe ramura de 5VSB) de vreme ce este destinat numai pentru o singura valoare a tensiunii de stand-by (5V), care oricum poate fi programata usor pentru alte valori fara a necesita alta versiune de CI ...Asa este, reparatia unei astfel de surse pur si simplu nu este fezabila din motive economice...

Link spre comentariu

...ai reparat astfel de surse ??? "Traian B" :partyman: nu vorbesc din file de catalog ....zic din propia experinta ...daca te ei dupa ce scriu ei acolo ..in pdf...cum iti explici??? ...ca schimband 2 integrate intre ele...din surse functionale .... iti ia foc circuitul de 5V Stby ..fara a face vreun scurt ... sau alte greseli .... asta nu la 1 sursa ..si la aproape....15buc....Daca esti!! ...destept ..si pui un integrat cu aceeasi serie ...totul va fi ok...!!!!!!!! se mai nimeresc !!!!!!!!!!, si serii deferite, care merg..!!!!!!!..dar nu am avut curajul sa fac praf toate sursele ...doar pt a afla care cu care ....

Link spre comentariu

...ai reparat astfel de surse ??? "Traian B" :partyman: nu vorbesc din file de catalog ....zic din propia experinta ...daca te ei dupa ce scriu ei acolo ..in pdf...cum iti explici??? ...ca schimband 2 integrate intre ele...din surse functionale .... iti ia foc circuitul de 5V Stby ..fara a face vreun scurt ... sau alte greseli .... asta nu la 1 sursa ..si la aproape....15buc....Daca esti!! ...destept ..si pui un integrat cu aceeasi serie ...totul va fi ok...!!!!!!!! se mai nimeresc !!!!!!!!!!, si serii deferite, care merg..!!!!!!!..dar nu am avut curajul sa fac praf toate sursele ...doar pt a afla care cu care ....

Da.Dar gresesti, parametii CI nu sunt dati de "experienta" noastra a fiecaruia...Daca observatiile anterioare nu au convins ca CI-ul nu are mai multe versiuni cu diverse valori ale tensiunii de referinta VREF ci una singura de 2,5V, atunci iata inca:- toate cele 3 versiuni de SG6105, 6105D si 6105D1 au specificata clar modul de alcatuire al marcajului si semnificatia clara a fiecarui semn; - toate au codificare a marcarii similara sau identica;- ai in foto un astfel de CI din chiar o sursa ATX; codificarea este exact ca in catalog si ultimele caractere 0432E semnifica data fabricatiei, respectiv saptamana 32 din 2004; "E" semnifica locul de fabricare iar primele caractere semnifica lotul de fabricatie (wafer); in exemplul anterior al lui Maxymylyanus, 0515H inseamna data fabricatiei: saptamana 15 din 2005; "H" codifica locul fabricatiei; - nu am intalnit niciodata o codificare la acest CI care sa nu corespunda foii de catalog; - nu am intalnit niciodata ca in codificarea respectiva sufixul sa nu corespunda unei posibile date calendaristice de fabricatie codificata in chiar modul specificat in catalog;-nu am intalnit niciodata ca data de fabricatie a CI-ului astfel codificata sa fie imposibila, respectiv posterioara datei aproximative de fabricatie a sursei; intotdeauna data CI astfel codificata pe marcaj este intotdeauna anterioara datei curente; - a vazut cineva vreodata acel cod cu numere ce nu ar putea codifica o data de fabricatie rezonabila sau una imposibila (adica ceva gen 7199, 1075, etc)?!- daca vei fi atent la acel cod, vei observa ca pentru surse care difera mult ca si data de fabricatie, CI-urile incluse au alt cod; sunt zeci si probabil sute de coduri diferite, ceea ce inseamna ca este imposibil ca ele sa semnifice valoarea VREF, deoarece acestea nu se produc niciodata in atatea versiuni (nu se produc din 5 in 5 mV...); si legat de asta:- de altfel toleranta VREF este de +/- 10% ceea ce ar limita drastic numarul practic de versiuni la mai putin de 20 si care nu ar fi necesitat o codificare asa de "lunga" ca 4 digiti (2 digiti si chiar numai un singurcaracter ar fi fost suficient); codul de 4 digiti reprezinta data fabricatiei, data care de fapt, atunci cand este posibil, chiar se obisnuieste a se inscrie pe majoritatea CI si mai mult, se inscrie chiar in acel mod si cu acea codificare (2 digiti = an, 2 digiti = saptamana).- pentru toate trei se specifica clar, atat in descriere cat si in exemplul de aplicatie, faptul ca regulatoarele paralel incluse sunt din familia 431, ceea ce inseamna ca VREF1 si VREF2 sunt la 2,5V cat este specific acestora;- specificatiile pentru VREF1 si VREF2 detaliate in tabelul de caracteristici sunt clare si unice, si anume chiar 2,5V cat este specific pentru familia 431;- tensiunea VREF1 masurata la pinul respectiv pe CI-ul din imagine este chiar 2,5V; este din "experienta" si coincide "suspect" de mult cu dattele din catalog, si asta nu este o intamplare! Cat este in cazul tau pe o sursa functionala cu un CI cu alt cod?... masoara si o sa te lamuresti...Opinia potrivit careia "experienta dicteaza" mi se pare destul de neobisnuita in acest caz, datele de catalog nu constau in cifre si numere "aruncate" la intamplare si nici in specificatii "inventate"...Da, SG6105 se defecteaza nu rar, dar este normal, pe de o parte vorbim de surse de provenienta de multe ori incerta sau de calitate indoielnica, iar pe de alta parte nu trebuie uitat ca toate defectele ce anterior se distribuiau catre diverse componente si circuite, in acest caz converg catre acest CI...De fapt, daca ai fi fost atent, in cazul in care diverse versiuni de valori ale VREF s-ar fi fabricat, cazul cel mai defavorabil de "incurcatura" sau de "confuzie" pe care cineva care nu este "destept" ar fi facut-o ar fi fost acela in care VREF ar fi fost la valoarea maxim posibila; cum una dintre sursele paralel este folosita pentru a obtine +3,3V, rezulta ca VREF trebuie sa fie mai mica decat aceasta valoare (pentru ca reactia respectiva sa poata functiona).Deci inlocuirea -ipotetica- si cea mai "dezastruoasa" a unui CI ce are VREF de 2,5V cu un "altul" cu VREF de 3,3V ar fi determinat cresterea valorii 5VSB la numai 3,3 / 2,5 * 5 = 6,6V; CI-ul este capabil a suporta 16V Vcc si se blocheaza -si asta ca protectie- de abia la 7V Vcc, asa ca este foarte probabil ca problemele acolo sa fie de alta natura decat valori diferite ale VREF pentru CI fabricate...
Link spre comentariu

Au fost cumparate dintr-un super market, la nevoie (nu stiu exact care, nu eu m-am ocupat de asta...); nu sunt extraordinare. Sunt etichetate "Manusi mecanica fina albe", importator Matachand Protection, zice-se ca ar fi bumbac 100%. Problema in cazul meu nu este a transpiratiei (le folosesc rar, numai cand este absoluta nevoie, dar dupa un timp mai lung totusi se produce) ci a "feeling"-ului si a modului cum se "ataseaza" la piele, cum "simt" prin ele si implicit cit de bine permit lucrul cu componentele mici, si din acest punct de vedere, cel putin pentru mainile mele, nu sunt foarte bune, nu-mi place textura lor...Mai inainte foloseam unele mult mai bune, care le gasisem (vreo 5 perechi) de ocazie intr-un targ, erau un pic mai subtiri si textura mult mai fina!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări