Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuptor cu microunde Vortex siguranta IT arsa

xubi

Postări Recomandate

Salut  tuturor,

Totul merge ca uns dar nu incalzeste. Ieri mergea . Am avut o furtuna dar nu s-au dus televizoare si altele, Ma indoiesc ca asta sa fi fost.  Am verificat siguranta de pe IT si este dusa. Cuptorul are vreo 10 ani sau peste.  Nu a dat nici un fel de rateu pana acum.

1)ce ar putea fi baiu'?

2) in ce ordine sa incep "cercetarile"? 

multumiri

Link spre comentariu

Prima dată verifică dioda redresoare.Vezi că nu merge verificată cu multimetrul, ca cele obișnuite, are cădere mare de tensiune.Cel mai bine o verifici cu o lampă de continuitate dintr-un bec și o baterie sau sursă de cc de 9-12V.Eu la serviciu le verific la 110Vcc cu un bec în serie. Dacă dă bine, pune o sârmuliță în loc de siguranță (nu prea groasă totuși, circa 0,1mm) și verifică starea ferestrei de mică șă nu aibă resturi de grăsime carbonizate.Bagă un pahar cu apă sau o felie de pâine și fă  o probă se 10 secunde.Dacă nu încălzește, verifică tensiunea de alimentare în primarul trafului de înaltă și starea magnetronului după proba cu felia de pâine. Dacă transformatorul e alimentat și scoate tensiune secundară, dioda e bună, dar nu apare încălzirea alimentelor, se poate suspecta magnetronul.De obicei acesta se încălzește sesizabil dar nu emite microunde atunci când e defect.Nu încerca să măsori tensiunea secundară a trafului, vei arde aparatul de măsură.Acolo trebuie o sondă divizoare de înaltă tensiune ca să măsori în siguranță. Poți scoate magnetronul din suportul lui și examinezi câpăcelul de cupru din capăt, dacă acela e găurit și cu urme de arsură, trebuie înlocuit.

Editat de validae
Link spre comentariu

Am verificat :

condensatorul ok

dioda intrerupta (am verificat conductia directa, dioda inseriata cu o rezi de 270 ohmi, la 15V. am 15V pe dioda)

inainte de a cauta o alta dioda (cred ca gasesc la Vitacom?) ce ar fi putut cauza intreruperea diodei?

am verificat si starea magnetronului, protectia la supraincalzire  de pe montura metalica functioneaza, filamentul are continuitate(0.2-0.3 ohmi cred ca am citit)  Nu am scos magnetronul din montura, protectia metalica a antenei, cu deschiderea hexaginala, intacta, neciobita.

Am verificat si mica. O curatam mereu asa ca este in stare buna. Am scos-o si are o mica pata negricioasa neregulata cam la 4-5 mm diametru .  Ghidul de unda era curat cat ma putut verifica cu o oglinda, nici urma de mizerie inauntru.

Editat de xubi
Link spre comentariu

Validae, multumesc pentru ajutorul de pana acum. Pata este mai mult ca o umbra, nu este o strapungere dintr-o parte in alta.

ok, am sa schimb mica cu ceva policarbonat sau PET 

intrebarea mea inainte de a cumpara o noua dioda, este daca eventual o alta componenta defecta a putut determina dioda sa cedeze si daca exista riscul ca si urmatoarea sa pateasca la fel. 

Dioda este HVM9  , am gasit-o la aprox 35 lei. daca ajung sa schimb inca doua, probabil o sa prefer sa iau un cuptor nou :)

Editat de xubi
Link spre comentariu

Doar o supraîncărcare a magnetronului sau un scurtcircuit al condensatorului puteau să ardă dioda. Dar se mai duc și diodele, nu sunt veșnice. Cuptoarele cu microunde sigur nu au fost create să țină peste zece ani :rade: în utilizare normală, dar eu unul îl folosesc zilnic pe-al meu și deja are șapte și merge ca uns.....doar motorașul de la platou l-am rebobinat, făcuse scurt din cauza umezelii (principalul dușman al cuptoarelor cu mirounde). Pata de pe mică nu tebuie musai să fie străpugere, e suficient să provoace descărcări de suprafață și tot dăunează magnetronului, e ca și cum ai astupa furtunul unei pompe în mers, ca să fac o analogie. Și funcționarea cu incinta aproape goală poate dăuna, trebuie să fie un corp ce conține apă care să absoarbă puterea generată acolo, altfel se distruge magnetronul. Am la serviciu un cuptor căruia i-am schimbat dioda defectă cu una recuperată din alt cuptor și de o lună merge din plin, cel puțin două utilizări zilnice.

Editat de validae
Link spre comentariu

A venit si dioda. Nu este acelasi model dar parametrii sunt pe acolo(12KV).

Am gasit dioda la Master H in Cluj, la telefon era 35 de lei, dimineata cand am ajuns acolo, era deja 45. Am zis pas si m-am dus la Telezimex unde am gasit la 22 lei. A durat 3 zile pana sa vina dar cum firma mi-e in drumul spre casa, all ok. M-am distrat copios cand am auzit pretul sigurantei de 5 KV, de 45 de lei, cu montura ce-i drept. Pe ebay.uk am gasit un set de 5 sigurante, fara montura, la 3lire dar prea mare complicatia. Am incropit o siguranta de inalta tensiune din cea veche, cu un fir de Cu, 0,1mm diametru(tras pe interior, cu arcul tensionat) Nu am gasit info despre curentul nominal suportat , respectiv curentul la care se rupe firul. Oricum, datorita arcului ce asigura distanta la ruperea firului, nu indrazneam sa pun un fir mai subtire de teama sa nu-l rup. Cel original era pe la 0.09 , dar nu stiu daca era cupru. Cuptorul merge, sper sa o tina asa.

Validae, multumesc pentru rabdarea cu care mi-ai repetat ce ai mai spus si altora.  :multumesc

Cu ocazia asta am mai citit si m-am dumirit cum functioneaza cuptorul cu micrunde. 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mi s-a ars si mie siguranta cuptorului cu microunde (Gorenje).

Folia de mica parea curata (arata la fel dupa spalare), dar am inlocuit-o preventiv (am destula mica, ca am luat o coala pt un alt cuptor, mai demult).

Dioda si condensatorul erau in parametrii.

Apoi am refacut siguranta originala dupa sfaturile de aici si cele primite de la colegul gymy:

Cu un burghiu de 1,5 -2 gauresti capacele sigurantei si introduci un fir de lita in interior pe care il cositoresti la capat.Firul nu trebuie sa fie asa gros eu folosesc fir de la cablurile de la sursele PC.Probat de mine pe mai bine de 50 cuptoare cu microunde functioneaza ca originalul.

Eu am gaurit doar un capac, la celalalt am folosit in continuare ansamblul cu arc.

Pana acum merge :101

Link spre comentariu

Ca o idee pentru cei ce nu vor să aștepte să comande pe net o diodă de înaltă tensiune pentru cuptorul cu microunde, eu am la serviciu un cuptor care a ars două diode din cauza unor descărcări de înaltă tensiune.Disperat că nu puteam să încălzesc mâncarea decât pe reșou (la 38*C temperatura ambiantă) am înseriat 20 de diode 1N4007 și le-am pus între două foi de mică pentru izolație suplimentară. Merge brici !!!  

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

o metoda de masurat dioda, folosita de mine :

prima data fireste se verifica cu aparatul de masura, asa se vede daca este in scurt. daca pe aparatul de masura nu arata nimic raman cele doua variante, sa fie buna sau sa fie intrerupta. pentru a continua verificarea se leaga de unul dintre capete un fir litat izolat , de 10 cm aprox , apoi se introduce firul in priza , la 220v ca, celalalt capat al diodei fiind bineinteles in aer. cu aparatul de masura pus pe alternativ se verifica pe capatul liber al diodei si in cealalta gaura din priza. trebuie sa aveti aprox 110 - 120 v. daca lipseste tensiunea asta inseamna ca dioda este intrerupta si trebuie sa o inlocuiti.

rapid si simplu.

ps, mare atentie sa nu va electrocutati, nu atingeti locurile metalice daca nu sunt izolate

Editat de vitriol74
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator luxornet

Am incercat si eu sa verific dioda de la cuptor si la aparatele de masura folosite parea defecta. Facand un mic circuit de test am vazut ca pe dioda cade cam 3,7V in conductie directa, deci este buna, nu?

La dioda HVM9, in foaia de catalog scrie ca tensiunea directa la un curent de 350mA este de maxim 12V.

Multumesc.

Editat de luxornet
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator alin 68

Am verificat :

condensatorul ok

dioda intrerupta (am verificat conductia directa, dioda inseriata cu o rezi de 270 ohmi, la 15V. am 15V pe dioda)

inainte de a cauta o alta dioda (cred ca gasesc la Vitacom?) ce ar fi putut cauza intreruperea diodei?

Nu cumva in cc conduce pe un sens si pe un sens nu? intreb si eu ... cum zici întrerupta și apoi (conduce ) adică măsori 15v ... concluzie = defecă, am văzut si o măsurare pe 220v adică ca (curent alternativ) ... cât de concludentă poate fi măsurătoarea, adică întreb dioda merge măsurată în ca sau cc și cum ... măsurăm indiferent de sens? rog să mă luminați ca am un cuptor cu siguranță arsă si nu știu care este pasul următor ... ba chiar am încercat să scot capetele de fir din soclu și nu se desprind de siguranță, este sudată? cum să scot siguranța din capetele interioare ale soclului. pentru inceput voi masura pe un acumulator cu gel 12v serie cu un bec 12 v tip auto pentru fază scurtă/lungă cu 2 faze - nu mai știu exact cați W din care una este arsă deci bec din recuperări. va țin la curent si aștept un răspuns despre dioda și despre cum scot siguranța fără să o sparg.

o metoda de masurat dioda, folosita de mine :

prima data fireste se verifica cu aparatul de masura, asa se vede daca este in scurt. daca pe aparatul de masura nu arata nimic raman cele doua variante, sa fie buna sau sa fie intrerupta. pentru a continua verificarea se leaga de unul dintre capete un fir litat izolat , de 10 cm aprox , apoi se introduce firul in priza , la 220v ca, celalalt capat al diodei fiind bineinteles in aer. cu aparatul de masura pus pe alternativ se verifica pe capatul liber al diodei si in cealalta gaura din priza. trebuie sa aveti aprox 110 - 120 v. daca lipseste tensiunea asta inseamna ca dioda este intrerupta si trebuie sa o inlocuiti.

rapid si simplu.

ps, mare atentie sa nu va electrocutati, nu atingeti locurile metalice daca nu sunt izolate

întrebare: Măsurătoarea pe aparat este în ca, așa cum ai scris? ... ai măsurat în ambele sensuri? Dioda nu funcționează in cc? Te rog explica dacă poți de ce este corectă măsurătoarea.

Editat de alin 68
Link spre comentariu
Vizitator alin 68

Am revenit:  acumulator 12V cu bec auto se aprinde cu plusul spre contactul care mergea la condensator (acum fiind în aer), si e stins invers ... concluzia mea - diodă bună, verificat magnetronul - estetic Ok, (dioda marcată spre masă); ... siguranța? : ... încercat să dau cu aer cald de la o stație de lipit (gândind ca se dilată căpăcelul exterior mai repede și cedează din strânsură ... :rade:  ... - s-au dezlipit capetele din sticlă dar nu s-a spart - deci încă nu am recuperat soclu deoarece capetele metalice ale siguranței sunt parcă sudate de capetele-căpăcele metalice ale capetelor de fir ale soclului,  :96 de aici nu am decăt să incerc cumva să prind în menghinuță un cap si de celălalt să trag cu un clește rotund ca să stric forma cît de puțin posibil timp în care ma joc cu pistol de lipit mai puternic --- parcă-s lipite-cositorite :nerv .

P.S. Din siguranță a ieșit un arculeț ... probabil cu rol de tensionare? ; or fi fost două și când am tras de siguranță s-a pierdut al doilea ?

Editat de alin 68
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări