Mircea Postat Iulie 20, 2014 Partajează Postat Iulie 20, 2014 Ati avut aplicatii unde ati utilizat PIC alimentat la 5,5V? Am un proiect unde folosesc 4 acumulatori NiMh care complet incarcati au cam 5,5V. N-as face testul pe viu ca PIC-ul este un SOIC si mi-ar fi mila sa-l crap. Exista si varianta sa incerc pe un DIP, dar mai intai mi-am zis sa pun intrebarea. Si mai tarziu sa dau vina pe ala de-mi zice ca merge, daca mie imi crapa . Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 20, 2014 Partajează Postat Iulie 20, 2014 Salut, eu stiam ca la pic-uri tensiunea maxima de alimentare ar fi undeva 7-7.5V (gasisem o carte mai demult), dar ca sa nu risti poti face o alta chestie pe care am testat-o eu si merge brici, ma refer la un convertor ridicator de la 1.4V sau 2.8V si la iesire ai 5V stabilizati, si microcontrolerul nu "gafaie" deloc. http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/MAX756-MAX757.pdf Link spre comentariu
Liviu M Postat Iulie 20, 2014 Partajează Postat Iulie 20, 2014 Cel mai sigur e sa te uiti in data-sheet la caracteristicile electrice. M-am uitat acum repede la un 16f670 si:-absolute maximum ratings: Vdd in respect to Vss -0.3 - 6.5V-supply voltage max. 5.5VAsa ca in cazul asta 5.5 V (da' nu mult peste) ar fi OK. Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Iulie 20, 2014 Partajează Postat Iulie 20, 2014 Cel mai sigur e sa te uiti in data-sheet la caracteristicile electrice. M-am uitat acum repede la un 16f670 si:-absolute maximum ratings: Vdd in respect to Vss -0.3 - 6.5V-supply voltage max. 5.5VAsa ca in cazul asta 5.5 V (da' nu mult peste) ar fi OK. ...eventual se alimenteaza prin una/doua diode inseriate ..... Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 20, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2014 Eusebiu, nu cred ca am interes sa scad tensiunea cu diode inseriate, pentru ca la 1.2V pe baterie voi avea o tensiune scazuta in consecinta. PIC-ul comanda niste Mosfeturi (seria CSD de la Texas, buni la 5V). Ramane sa testez cum se comporta la 4V totusi (acumulatori aproape descarcati), inainte sa exclud ideea propusa. Voi pune un Led ca un consumator continuu, astfel nu o sa am variatii pe PIC. Liviu, tocmai datasheet m-a facut sa intreb: zic de 6.5V peste Vss. Apoi zic de 5.5V maxim. Pai cine alimenteaza PIC cu -1V Vss si 6.5V Vdd? FYI: PIC-ul comanda o punte H, avand ca sarcina un mic motor (max 1-2A). Link spre comentariu
Liviu M Postat Iulie 20, 2014 Partajează Postat Iulie 20, 2014 Absolut maximum sunt alea la care nu se strica.Vdd maxim e ala la care inca mai functioneaza in parametri. Link spre comentariu
10vid Postat Iulie 20, 2014 Partajează Postat Iulie 20, 2014 Mai profesionist ar fi sa folosesti 6 baterii si un mic regulator 78L05 (daca consumul e sub 100 mA). Daca gabaritul e o problema, poti folosi o baterie LI-Ion de 7.4 V. Astfel eviti si problema cu descarcarea in timp a bateriilor Ni-MH. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2014 O sa va arat proiectul, odata terminat (la sub-forumul de modelism). Este o barcuta radio-comandata, si spatiul este o problema. Bateriile se vor consuma probabil la sfarsitul fiecarei perioade de "joaca" de 2 ore. Am ales 2+2 baterii dupa cum am loc si echilibrez barcuta. Am facut gresala sa incerc o miniatura, si acuma platesc. S-a verificat: la 4V merge de n-are probleme. O dioda (sau doua) este solutia. Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Iulie 21, 2014 Partajează Postat Iulie 21, 2014 ..... Este o barcuta radio-comandata, si spatiul este o problema. Bateriile se vor consuma probabil la sfarsitul fiecarei perioade de "joaca" de 2 ore. .... tinand cont ca este vorba de un device pentru modelism...nu strica sa va ganditi la implementarea unui circuit /functie de tipul watchdog/reset.... (ori in cod pe principiul timer intrerrupt....ori prin circuite specializate/hardware....sunt relativ ieftine) Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 21, 2014 Partajează Postat Iulie 21, 2014 PIC-ul are consum mic, asa ar trebui. Poate fi alimentat printr-o rezistenta serie si un Zener de 4v7 sau 5v1 paralel. Tensiunea bateriei modelului poate avea orice valoare peste 5,5 V. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2014 tinand cont ca este vorba de un device pentru modelism...nu strica sa va ganditi la implementarea unui circuit /functie de tipul watchdog/reset.... (ori in cod pe principiul timer intrerrupt....ori prin circuite specializate/hardware....sunt relativ ieftine)Controllerul de viteza stie sa se opreasca daca pierde semnalul PPM si asteapta trecerea prin neutru pentru mansa. In fine, BOR cred ca este mai potrivit, dar este deja setat la 2V pe Pic-ul meu. Daca pun o dioda cu Vf de 200mV, daca acumulatorii sunt goi, nu ar trebui sa am sub 4.2V. Mai degraba pun o indicatie vizuala de monitorizare acumulatori.Sistemul radio este one-way, am in plan si un 2-way (cu sistem de diagnostic), dar n-am timp. Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Iulie 21, 2014 Partajează Postat Iulie 21, 2014 (editat) interesant ...poate-l popularizati ca "proiect complet" la sectiunea "modelism"...ca tot nu prea este trafic la acea sectiune PS: two-way este beton... am sa pun un semn de urmarire !!!! spor la treaba Editat Iulie 21, 2014 de Eusebiu Angelescu Link spre comentariu
grifonul_alb Postat August 1, 2014 Partajează Postat August 1, 2014 Cu o dioda de genul asta pe alimentare http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.semicon.toshiba.co.jp%2Finfo%2Fdocget.jsp%3Ftype%3Ddatasheet%26lang%3Den%26pid%3DCRS01&ei=J0XbU4ecDau_ygP-l4DACQ&usg=AFQjCNFM6p5I-FNBLaZhURcvTvjWYkZwZA&bvm=bv.72197243,d.bGQ cred ca este cea mai buna solutie, daca se stie ca tensiunea de alimentare nu depaseste niciodata 5,5 V. Link spre comentariu
digitall Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 Thinderer.. poti sa il lasi alimentat pana la 6V fara probleme! E testat... Link spre comentariu
Liviu M Postat August 6, 2014 Partajează Postat August 6, 2014 In general cand te abati de la data-sheet si-ti merge, e cazul sa te bucuri da' nu e cazul sa recomanzi "abaterea" pe post de regula. Mai ales cand e vorba de maximul tensiunii de alimentare. Parerea mea, desigur. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum