Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 1ohm

Postări Recomandate

^@shambala

Este o diferenta intre tine si @Magistratul, dar nu o comentez....

Daca se foloseste o schema simpla si fara prea mari pretentii atunci compensarea poate fi ceva mai "agresiva" sau mai restrictiva ( sau cum mai preferati sa-i spuneti ), mai ales ca frecventele de interes sunt foarte mici, situatie in care intersectia cu 0 ar fi destul de timpurie, si deci influenta fazei devine mai putin importanta sau hai sa zicem "riscanta"... un "zobel" mai restrictiv si eventual o inductanta serie pe iesire ar putea completa masurile de precautie. Asadar sustin afirmatia mea ca nu este imposibil, de altfel chiar Victor a confirmat asta prin sugestia de a se folosi 7294... sa fim seriosi, daca nu suntem in stare sa pune la punct un amplificator macar la fel de "bun" precum integratul ala ( nu ma refer la protectii, mute, sau alte minuni, amplificatorul de putere in sine din el ), atunci discutia asta nu are sens...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Da, in acest caz particular, conditiile permit compensarea f puternica a amplifului si probabil va iesi. Adevarul este ca ma luase valul si ma gandeam la unul high-end :rade:

Totusi solutia folosirii unuia de masina ramane o propunere serioasa, mai ales ca are in el si filtrele [reglabile] si toate protectiile.

@ Leco, tu nu esti incepator, si apoi nimeni nu a comentat ca nu ti-ai fi dus amplifurile (diy sau reparate) in teste f dure. Esti deja celebru pt asta :)

Editat de shambala
Link spre comentariu

Vroiam sa arat doar, ca, daca vrei poti!

Ideea cu ampliful de masina este valabila in mare parte daca ampliful ar fi preferabil in clasaD.

Chiar daca este ceruta putere mica, 100-150W, multe din amplificatoarele gen 4x xx(x) W, nu pot oferi curentul necesar, fiind subdimensionate.

Cel mai bine faci un etaj final alimentat pe la +/- 25-30Vcc, pui cite 3-4 finali pe brat, reglezi limitarea de curent pe la 0,4-0,5 ohm sa actioneze, si asta e.

Nu trebuie o schema prea pretentioasa, insa recomand un triplet pe iesire.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pt un incepator as zice mai simplu. IC driver dedicat, ori de care ar fi si niste irf-uri ieftine, gen 540/9540.

DAca ai driver mai tzapan (10mA) merge fara prefinali, cat sa fie suficient pt un subwoofer.

De banii pe care ii dai pe niste bipolari care sa faca fata, mai bine iei o galeata de mosfeti ieftini.

Nici protectii nu mai pui, limitezi din zenere curentul la 10A pe bucata si in caz de avarie sare siguranta.

ASta asa ca idee generala, eu la ampliful ala mai mult de 2 perechi de irf-uri nu as pune pt ca nu merita.

DAca ii folosesti in configuratie de emitor comun (ca la cvasi complementar) nici nu mai ai nevoie de alimentare separata. La o banda asa mica ii compensezi bine si n-o sa oscileze si nici nu vor trage curent.

Sau mai simplu:

in loc de driver se poate pune un singur tl074.

Un AO partea initiala de gain, doua pt cross si unul ca driver de amplif.

Urmeaza un etaj de amplificare in tensiune si mosfeturile.

Sau daca e sa ne tiganim, mosfeturile in configuratie sursa comuna (CFP) pot fi facute cu castig in tensiune, si gata amplifu.

Tiganie, dar poate fi pusa la punct. Si comparativ cu alte solutii, tot aia e pt un subwoofer.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Varianta asta este testata, functioneaza ?

Intreb ca eu am incercat varianta BIGBT si oscila in draci, nu am reusit sa ii dau de cap, poate am timp zilele astea si mai bibilesc la ea

Pune si schema electrica, eventual si fisierul pentru cablaj daca e functional amplificatorul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări